Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

 

Ιταλία: Στις 18 Ιουνίου ο συνδικαλιστής Αντίλ Μπελαχντίμ σκοτώθηκε από φορτηγατζή που επεχείρησε να σπάσει την αλυσίδα απεργιακής περιφρούρησης έξω από σούπερ μάρκετ στην πόλη Νοβάρα στα βορειοδυτικά της χώρας. Την ημέρα εκείνη είχε προκηρυχθεί πανεθνική απεργία στο logistics και ο συνδικαλιστής έκανε το καθήκον του, περιφρουρώντας την απεργία στον τομέα του. Ηθικός αυτουργός αυτού του εγκλήματος είναι η ιταλική μεγαλοαστική τάξη και η κυβέρνησή της, η οποία μάλιστα αυτή την περίοδο προωθεί μέτρα κατά του δικαιώματος της απεργίας.

 

Δανία: Στις 19 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε απεργία των νοσηλευτών της χώρας, με συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις. Το νοσηλευτικό προσωπικό διεκδικεί αυξήσεις και, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έχει κερδίσει την υποστήριξη του δανέζικου λαού.

 

Ολλανδία: Ύστερα από απεργιακές κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα τους τελευταίους 3 μήνες, τα συνδικάτα που εκπροσωπούν 150.000 εργαζόμενους στο logistics υπέγραψαν με την εργοδοσία νέα συλλογική σύμβαση, που προβλέπει βελτίωση των όρων υγιεινής στους χώρους εργασίας, ευκολότερη πρόωρη συνταξιοδότηση και αυξήσεις περίπου 7% για το 2021-22.

 

ΗΠΑ: Σε μια από τις πιο κρίσιμες ταξικές μάχες στη χώρα, οι 3.000 εργάτες του εργοστασίου της Volvo στη Βιρτζίνια, οι οποίοι βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 17 Απριλίου, επέστρεψαν στην απεργιακή περιφρούρηση από τις 6 Ιουνίου. Είχε προηγηθεί η απόρριψη από τους εργάτες δύο προτάσεων που είχαν γίνει από την εργατοπατερική ηγεσία του πανεθνικού συνδικάτου της αυτοκινητοβιομηχανίας (UAW), με κοινό στοιχείο και των δύο την υποχώρηση στις απαιτήσεις της εργοδοσίας. Η εργοδοσία απάντησε με περικοπή της ασφαλιστικής κάλυψης των εργατών και δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού. Αλλά οι εργάτες είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν. 

 

Γερμανία: Ύστερα από μια σειρά προειδοποιητικών απεργιών, οι εργαζόμενοι στα αστικά αλλά και τα σχολικά λεωφορεία στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου ξεκίνησαν απεργία αόριστης διάρκειας στις 21 Ιουνίου. Διεκδικούν αυξήσεις, περισσότερες ημέρες αδείας καθώς και να πληρώνονται τις ώρες αναμονής ανάμεσα στα δρομολόγια.

 

Ιράν: Σε μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται χιλιάδες εργάτες της πετρελαϊκής βιομηχανίας από τις 19 Ιουνίου. Οι κινητοποιήσεις έχουν επηρεάσει τουλάχιστον 70 εγκαταστάσεις. Οι εργάτες διεκδικούν αυξήσεις (ο πληθωρισμός στη χώρα έχει φτάσει στο 50%), κατάργηση των εργολαβιών και καλύτερες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. 

 

Από τη σύνταξη