Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021

1 Σεπτεμβρίου: Οι εργαζόμενοι της Αθήνας πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Σύνταγμα ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης που παραδίδει την επικουρική ασφάλιση στα δόντια του κεφαλαίου.

2 Σεπτεμβρίου: Οι υγειονομικοί στα δημόσια νοσοκομεία ξεκίνησαν αγώνα ενάντια στα μέτρα καταστολής της κυβέρνησης, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους και την ουσιαστική απόλυση πολλών συναδέλφων τους με την ποινή της αναστολής εργασίας. Πραγματοποίησαν 5ωρη στάση εργασίας σε όλη τη χώρα και πορείες, με κεντρική αυτή στο υπουργείο Εργασίας. Στις 09/09 κινητοποιήθηκαν οι υγειονομικοί στο γενικό νοσοκομείο Καρδίτσας και στις 14/09 στο Θριάσιο νοσοκομείο στην Ελευσίνα. Στις 21/09 έγινε δεύτερη πεντάωρη στάση εργασίας, με συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα και στο υπουργείο Υγείας. Ο αγώνας τους συνεχίζεται μέχρι την απόσυρση των κυβερνητικών μέτρων.

9 Σεπτεμβρίου: Οι εργαζόμενοι μουσικοί σε Πάτρα και Ζάκυνθο πραγματοποίησαν παραστάσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο των δύο πόλεων ζητώντας μέτρα ενίσχυσής τους, μιας και λόγω των συνεχιζόμενων περιοριστικών μέτρων είναι δεύτερο χρόνο χωρίς σχεδόν καθόλου δουλειά.

 

15 Σεπτεμβρίου: Οι εκπαιδευτικοί σε δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση πραγματοποίησαν διαδηλώσεις ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους της Κεραμέως και την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων για την επιδημία στα σχολεία. Στις 22-22 του μήνα ξεκίνησε η μάχη σε όλη την εκπαίδευση ενάντια στην αξιολόγηση-χειραγώγηση της υπουργού του κεφαλαίου, που στοχεύει στην κατηγοριοποίηση-διάλυση των σχολείων και την εξόντωση των εκπαιδευτικών. Η μάχη ξεκίνησε με απεργία-αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης.

 

20 Σεπτεμβρίου: Οι εργαζόμενοι διανομείς με μηχανάκι της εταιρείας e-food ξεκίνησαν αγώνα ενάντια στην προσπάθεια της εταιρείας να τους καταστήσει «συνεργάτες» με μπλοκάκι, γλυτώνοντας έτσι ένσημα, ασφαλιστικές εισφορές, δώρα, άδειες και γενικά ό,τι δικαιούται ο μισθωτός. Έγινε 4ωρη στάση εργασίας και μοτοπορεία στη Θεσσαλονίκη. Στς 21/09 έγιναν στάσεις εργασίας και μοτοπορείες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πολλές πόλεις της χώρας. Στις 24/09 έγινε 24ωρη απεργία, συνοδευόμενη και πάλι από μοτοπορείες. Οι εργαζόμενοι δικαιώθηκαν στον αγώνα τους, υπογράφοντας συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.

 

23 Σεπτεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα προστασίας και ανάπτυξης παιδιών με νοητική υστέρηση «Η Θεοτόκος» στην Αθήνα έκαναν τρίωρη στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στο ίδρυμα ενάντια στην απόλυση δύο εργαζομένων (νευρολόγου και θεραπευτή).

 

24 Σεπτεμβρίου: Οι εργάτες της νηματουργίας «ΒΑΡΒΑΡΕΣΣΟΣ» στη Νάουσα της Ημαθίας επανέλαβαν την κινητοποίηση για δεδουλευμένα τεσσάρων και πλέον μηνών με 24ωρη απεργία. Συνέχισαν με 24ωρη απεργία ξανά στις 30 του μήνα.

 

27 Σεπτεμβρίου: Οι καθαρίστριες της εταιρείας ISS έκαναν τρίωρη στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα ενάντια στις πιέσεις της εργοδοσίας να παραιτηθούν και να επαναπροσληφθούν με ατομικές συμβάσεις εργασίας και μειωμένα εργασιακά δικαιώματα. Στις 28/09 έκαναν κινητοποίηση κατά την εκδίκαση της υπόθεσης της επαναπρόσληψής τους στα δικαστήρια των Αθηνών οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. 

 

30 Σεπτεμβρίου: Οι εργάτες των μεταλλείων της εταιρείας Eldimac στη Χαλκιδική πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη απαιτώντας την επαναπρόσληψη του προέδρου του σωματείου τους, που απολύθηκε από την εργοδοσία λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης.

 

Σ. Κρόκος