Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Ιταλία: Ύστερα από πολλά χρόνια ηττών και υποχωρήσεων, το εργατικό κίνημα της Ιταλίας μπαίνει σε μια νέα ελπιδοφόρο φάση, που σημαδεύεται από τον υποδειγματικό αγώνα των εργατών της GKN στη Φλωρεντία. Η εταιρεία αυτή, που κατασκευάζει ανταλλακτικά για τη FIAT, ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούλιο –με ένα απλό email– την απόλυση 442 εργατών. Οι εργάτες όμως δεν κάθισαν με σταυρωμένα τα χέρια. Κατέλαβαν το εργοστάσιο και ξεκίνησαν αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι κατάφεραν να ξεσηκώσουν όλη την εργατική τάξη της Φλωρεντίας. Μια συγκλονιστική διαδήλωση στις 18 Σεπτεμβρίουανάγκασε το δικαστήριο, δύο ημέρες αργότερα, να βγάλει άκυρες τις απολύσεις. Είναι μια νίκη για τους εργάτες,αλλά πρόκειται μόνο για την πρώτη μάχη, καθώς θα ακολουθήσουν δύσκολες διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία. Στις 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε απεργία στον εθνικό αερομεταφορέα, την Alitalia, που μέσα στον Οκτώβριο θα δώσει τη θέση της σε μια νέα εταιρεία, την ITA, με θύματα όμως τους εργαζόμενους, αφού προβλέπονται μαζικές απολύσεις και μεγάλες μειώσεις μισθών. Η αστυνομία προσπάθησε να εμποδίσει τους απεργούς να διαδηλώσουν έξω από το αεροδρόμιο, αλλά χωρίς επιτυχία.

 

Γερμανία: Μια σημαντική νίκη πέτυχαν οι σιδηροδρομικοί του σωματείου GDL (με 38.000 μέλη) ύστερα από αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις, που κορυφώθηκαν με 5ήμερη απεργία στις 2-6 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, οι εργάτες κέρδισαν αύξηση μισθών 3,3% σε δύο δόσεις, αύξηση του επιδόματος για βαρέα-ανθυγιεινά και εφάπαξ επιδόματα 800-1.000 ευρώ λόγω επιδημίας. Δεδομένου ότι υπάρχει και άλλο σιδηροδρομικό συνδικάτο, έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το κατά πόσον θα επεκταθεί η νέα συλλογική σύμβαση. Στις 11 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση στο Βερολίνο ενάντια στις αυξήσεις στα ενοίκια. Τα ενοίκια έχουν έως και διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και το στεγαστικό πρόβλημα είναι οξύτατο. Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και τον Σεπτέμβριο οι πολύμορφες κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε διάφορα νοσοκομεία του Βερολίνου.

 

Δανία: Παρά την απαγόρευση της απεργίας τους στα τέλη Αυγούστου, οι νοσηλευτές της χώρας συνέχισαν με στάσεις εργασίας και διαδηλώσεις τον αγώνα τους για καλύτερες συνθήκες εργασίας, αύξηση των μισθών, καθώς και προσλήψεις για να καλυφθούν τα κενά. Μια από τις σημαντικότερες συγκεντρώσεις έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου, μπροστά στο νοσοκομείο Herlev της Κοπεγχάγης.

 

Από τη Σύνταξη