Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Ολοκληρώνεται το ξεπούλημα του ενεργειακού τομέα

Πλήρωνε, ελληνικέ λαέ, πανάκριβο ρεύμα και καύσιμα,
για χατίρι των ιδιωτών που πλέον ελέγχουν τον ενεργειακό τομέα
Η κυβέρνηση των καθαρμάτων του κεφαλαίου ξεπούλησε το μοναδικό τμήμα της ΔΕΗ που είχε απομείνει δημόσιο, τον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), δίνοντας το 49% σε αυστραλιανή εταιρεία. Στους αγοραστές συμμετέχουν και εγχώρια ιδιωτικά κεφάλαια της ενέργειας. Το τίμημα του ξεπουλήματος είναι, φυσικά, εξευτελιστικό: 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ, απ’ τα οποία τα 800 εκατομμύρια ευρώ είναι δάνεια, που θα αποπληρώνει η ΔΕΗ. Μόνο η περιουσία του ΔΕΔΔΗΕ (κτίρια, εγκαταστάσεις, δίκτυα) φτάνει τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Για να αντιληφθούμε τη διάσταση του ξεπουλήματος, πρέπει να δούμε τις προοπτικές που είχε ο ΔΕΔΔΗΕ σαν δημόσια επιχείρηση. Πάνω στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ θα πατήσει η ανάπτυξη του 5G (τελευταία τεχνολογία τηλεπικοινωνιών), κάτι που συνεπάγεται τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες. Με το ξεπούλημα, περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο θα πηγαίνουν στις τσέπες των αρπακτικών του κεφαλαίου αντί για το δημόσιο. 

Το έγκλημα συνεχίζεται με την παράδοση στους ιδιώτες ενός επιπλέον ποσοστού 17% της ΔΕΗ. Αυτό γίνεται με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ κατά 750 εκατομμύρια ευρώ, απ’ την οποία όμως αποκλείεται το δημόσιο ως μέτοχος. Έτσι, το ποσοστό του δημοσίου θα μειωθεί απ’ το 51% στο 34%. Με αυτό τον τρόπο χάνεται ο άμεσος έλεγχος της επιχείρησης απ’ το δημόσιο, ό,τι και αν λέει η κυβέρνηση περί διατήρησης του «καταστατικού» ελέγχου κ.λπ.

Και το έγκλημα ολοκληρώνεται με το ξεπούλημα των εταιρειών του φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση πουλάει τη ΔΕΠΑ Υποδομών –διαχωρίζοντάς τη απ’ τη ΔΕΠΑ Εμπορίας– στην ιταλική ItalGas, αντί 700-850 εκατομμυρίων ευρώ. Στο ξεπούλημα περιλαμβάνονται το 100% της Εταιρείας Διακίνησης Αερίου (ΕΔΑ) Αττικής, το 51% της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης και το 100% του ΔΕΔΔΑ (Διαχειριστής Δικτύου Διανομής Αερίου). Αυτό γίνεται γιατί το –εισαγόμενο– φυσικό αέριο καλείται να αντικαταστήσει τον λιγνίτη (που θα απαγορευτεί πλήρως σε λίγα χρόνια), αφού το ρεύμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες. 

Η πλήρης παράδοση της ενέργειας στο αρπακτικό κεφάλαιο απειλεί με οικονομική εξόντωση τον εργαζόμενο λαό και με διάλυση την παραγωγική οικονομία της χώρας – και συνδέεται άμεσα με τις υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης. Χρειάζεται άμεση ανατροπή αυτής της κατάστασης. Και αυτό μπορεί να το κάνει μόνο ο εργαζόμενος λαός με αποφασιστικούς αγώνες.

 

Σ. Κρόκος