Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Η νίκη των διανομέων της efood δείχνει τον δρόμο

Οι διανομείς της efood πέτυχαν την πρώτη εργατική
νίκη εις βάρος της αγριοκαπιταλιστικής
κυβέρνησης
 Μητσοτάκης 

 Οι 2.000 οδηγοί δικύκλου-διανομείς στην «πλατφόρμα» efood απέτρεψαν με τη μαζική αντίδρασή τους την εισαγωγή εργασιακών σχέσεων «ελεύθερου συνεργάτη» και υποχρέωσαν την εταιρεία να υπογράψει συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Η efood είναι μια εταιρεία που, μέσω ηλεκτρονικής «πλατφόρμας», συνεργάζεται με καταστήματα εστίασης και διανέμει φαγητό. Με το καθεστώς του «ελεύθερου συνεργάτη», επιδίωκε φυσικά να γλυτώσει από εισφορές, ένσημα, άδειες, δώρα, αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης, και όλα όσα δικαιούται ένας μισθωτός. Επιχείρησε, γι’ αυτό τον σκοπό, να εκμεταλλευτεί τις διατάξεις του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, ο οποίος βγήκε ανερυθρίαστα να υπερασπιστεί τις μεθόδους της εταιρείας.

Ο αγώνας των εργατών που ξεκίνησε με μαζικές μοτοπορείες κλιμακώθηκε με 24ωρη απεργία. Αποφασιστικό ρόλο στην επιτυχία του αγώνα έπαιξε το μποϋκοτάζ που έκαναν οι καταναλωτές όταν έμαθαν για τις πρακτικές της εταιρείας και τον αγώνα των εργατών. Η μέθοδος του μποϋκοτάζ εις βάρος μεμονωμένων καπιταλιστικών επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα εργασιακά δικαιώματα ή πρωταγωνιστούν στο «ράλλυ» της ακρίβειας είναι παλαιά και δοκιμασμένη στο οργανωμένο μαζικό κίνημα. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική γιατί «χτυπάει» τους καπιταλιστές εκεί που πρώτιστα «πονάνε», στα κέρδη τους δηλαδή. 

Ο αγώνας και η νίκη των εργατών της efood δείχνουν ότι η ελληνική εργατική τάξη διατηρεί την ταξική της συνείδηση και δεν χάφτει τα παραμύθια των καπιταλιστών για «ελεύθερους συνεργάτες» κ.λπ. Η μέθοδος αυτή των καπιταλιστών, που έχει επεκταθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, επιδιώκει να παγιδεύσει τους εργάτες σε λογικές «συνυπευθυνότητας» στην επιχειρηματική δραστηριότητα, να αλλοιώσει την ταξική τους συνείδηση, να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματά τους. Είναι ιδιαίτερα αγαπητή στην κυρίαρχη «νεοφιλελεύθερη» τάση του κεφαλαίου.

Αυτή η εργατική νίκη, που είναι η πρώτη μέσα στον νεοφιλελεύθερο μεσαίωνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, φωτίζει τον δρόμο για όλο τον εργαζόμενο λαό που δοκιμάζεται απ’ την άγρια καπιταλιστική πολιτική της πλέον αντεργατικής κυβέρνησης απ’ τη μεταπολίτευση και δώθε. Δείχνει τον δρόμο για να αποκρούσουμε την αντεργατική λαίλαπα. Αυτός δεν είναι άλλος απ’ το θάρρος, την αποφασιστικότητα, τη συσπείρωση στα σωματεία μας, την αλληλεγγύη και κυρίως την ενότητα.

 

Σ. Κρόκος