Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Ολοταχώς προς ιδιωτικοποίηση της υγείας

Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάληψη θέση...
Ένας αδίστακτος ακροδεξιός επιταχύνει την 
ιδιωτικοποίηση της υγείας.
Στην πρώτη φάση της επιδημίας ο Μητσοτάκης προσπάθησε να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό ότι δήθεν είχε «ευαισθητοποιηθεί» σε σχέση με τη δημόσια υγεία και ότι θα τη στήριζε αποφασιστικά. Όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά, βάζοντας υπουργό Υγείας τον γνωστό ακροδεξιό Πλεύρη, έδωσε το σύνθημα για να επιταχυνθεί η εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος για την υγεία· ένα πρόγραμμα που ποτέ δεν περιελάμβανε κάτι άλλο από τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Με το θράσος του νεοφιλελεύθερου ακροδεξιού, ο Πλεύρης δήλωσε από την πρώτη στιγμή ότι δημόσια υγεία δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην κρατική! Και ότι ο ρόλος του κράτους είναι να «εγγυάται» την παροχή του «αγαθού» της υγείας στον ελληνικό λαό, αλλά με… πάροχο πλέον το ιδιωτικό κεφάλαιο που λυμαίνεται τον χώρο. Έτσι, προωθούνται: α) Η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε έναν ασφαλιστικό οργανισμό με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, όπου πάνω απ’ όλα θα μετράει το κόστος και το κέρδος, και όχι η προστασία του ελληνικού λαού. β) Η οριστική μετατροπή τεράστιων τομέων της υγείας (διάγνωση, πρόληψη, ειδικές θεραπείες, φροντίδα εκτός νοσοκομείου, αποκατάσταση, αναπαραγωγική υγεία, αλλά ακόμα και κλασική νοσηλεία) σε «υπηρεσίες», τις οποίες θα πουλάει το ιδιωτικό κεφάλαιο και θα αγοράζει ο ΕΟΠΥΥ με τα χρήματα του ελληνικού λαού(ασφαλιστικές εισφορές). γ) Η «εισαγωγή πρακτικών από τον ιδιωτικό τομέα στα δημόσια νοσοκομεία»,δηλαδή, η έμμεση ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων, με τις ανάλογες συνέπειες και για τις εργασιακές σχέσεις του νοσηλευτικού προσωπικού. δ) Η εκχώρηση όλου του χώρου της πρωτοβάθμιας περίθαλψης (που η υποβάθμισή της αποδείχθηκε καταστροφική μέσα στην επιδημία) στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και γενικά στους ιδιώτες εμπόρους της υγείας. ε) Το κλείσιμο νοσοκομείων, με τη δικαιολογία ότι υπάρχουν πολλά νοσοκομεία σε ορισμένες περιοχές και δεν μπορούν να στηριχθούν όλα!

Και αυτά είναι μόνο όσα λέγονται ανοιχτά. Υπάρχουν και άλλα βρώμικα σχέδια, που θα τα βάλουν μπρος αν καταφέρουν να περάσουν όλα τα παραπάνω και δεν αντιδράσει ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία. Και πραγματικά δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον δρόμο της αντίστασης. Η διάλυση-ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας είναι ένα στυγερό εν εξελίξει έγκλημα εις βάρος της ίδιας της ύπαρξης του ελληνικού λαού. Να το σταματήσουμε!

 

Πάρις Δάγλας