Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2022

 1 Σεπτεμβρίου: 24ωρη πανεργατική απεργία έγινε στη Θεσσαλονίκη για την επίθεση που δέχθηκαν οι απεργοί εργάτες της οινοποιίας «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ» από τα ΜΑΤ. Οι εργάτες συνέχισαν για δεύτερο μήνα την απεργία τους για την ανάκληση των απολύσεων 15 συναδέλφων τους. Περιφρούρησαν το εργοστάσιο όλο τον μήνα ενάντια στον απεργοσπαστικό μηχανισμό κυβέρνησης, αστυνομίας και εργοδοσίας.

 

5 Σεπτεμβρίου: Οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «ΤΙΤΑΝΙΑ» στην Αθήνα έκαναν 24ωρη απεργία για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, αφού η εργοδοσία τούς απολύει λόγω ανακαίνισης του ξενοδοχείου, χωρίς δέσμευση επαναπρόσληψης. Οι εργαζόμενοι προκήρυξαν δεύτερη απεργία στις 27 του μήνα, για την οποία η εργοδοσία προσέφυγε στα δικαστήρια και την έβγαλαν παράνομη.

● Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι της καπνοβιομηχανίας «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ» στον Ασπρόπυργο Αττικής έκαναν δίωρη στάση εργασίας στη βραδινή βάρδια για τα εργασιακά τους δικαιώματα. Στις 13 του μήνα έκαναν συγκέντρωση στα γραφεία της εργολαβίας ABS στο Χαλάνδρι Αττικής και στις 14 του μήνα έξω απ’ το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο.

 

7 Σεπτεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στη φαρμακευτική εταιρεία «ΦΑΜΑΡ» σε Αθήνα, Αυλώνα Αττικής και Θήβα έκαναν δίωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια διεκδικώντας 10% αύξηση μισθού και κατάργηση της εργασίας μέσω εργολαβικής εταιρείας.

 

8 Σεπτεμβρίου: Οι εργαζόμενοι του νομού Πρέβεζας πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο δημαρχείο της πόλης διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο δύο εργατών στα ιχθυοτροφεία «ΧΟΧΛΑΣ ΑΕ» μετά από έκρηξη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

● Οι ναυτεργάτες του επιβατηγού πλοίου «ΚΥΔΩΝ ΠΑΛΛΑΣ» έκαναν μπλόκο στον καταπέλτη του στον Πειραιά διεκδικώντας τα δεδουλευμένα υπερωριών 4 μηνών.

● Οι 92 συμβασιούχοι εργαζόμενοι των μεταλλείων χρυσού «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ» στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής ξεκίνησαν αγώνα με συγκέντρωση στο χωριό Στρατώνι για την ανανέωση της σύμβασής τους απ’ την εργολαβική εταιρεία «EDILMAC» και την πληρωμή αποζημιώσεων και δεδουλευμένων. Στο τέλος του μήνα είχαν πετύχει τη δέσμευση για την καταβολή των χρημάτων τους.

● Οι εργατοτεχνίτες στο εργοτάξιο της ΙΝΤΡΑΚΑΤ στη διάνοιξη σήραγγας του μετρό στα Σεπόλια Αθηνώνέκαναν τρίωρη στάση εργασίας ενάντια στα εξοντωτικά ωράρια και την εξαήμερη εργασία.

 

13 Σεπτεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έκαναν κινητοποίηση για τις μεγάλες ελλείψεις στην παιδιατρική κλινική.

 

15 Σεπτεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας-Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) προχώρησαν σε 48ωρη απεργία ενάντια στις μειώσεις μισθών και την κατάργηση της σύμβασής τους που φέρνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις κρατικές επιχειρήσεις (πρώην ΔΕΚΟ).

 

16 Σεπτεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Αττικής και της Κέρκυρας πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία για τα εργασιακά τους δικαιώματα. Έγιναν συγκεντρώσεις στο υπουργείο Εργασίας και το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας. Στις 30 του μήνα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής πραγματοποίησαν και τρίωρη στάση εργασίας.

 

19 Σεπτεμβρίου: Οι οδηγοί δικύκλων της e-food στην Πάτρα έκαναν δίωρη στάση εργασίας ενάντια στην απόλυση 4 συναδέλφων τους.

 

20 Σεπτεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στις προσφυγικές δομές έκαναν 24ωρη απεργία διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 10 μηνών. Έγιναν κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

● Οι εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες έκαναν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ στην Αθήνα για τα εργασιακά τους ζητήματα.

 

21 Σεπτεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας (λεωφορεία, τρόλλεϋ, ΤΡΑΜ, ΜΕΤΡΟ, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος) κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία ενάντια στην τροπολογία της κυβέρνησης που διευρύνει την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών μέσω των ΚΤΕΛ και καταργεί τη σύμβαση αορίστου χρόνου για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Κυβέρνηση και αστικά μέσα ενημέρωσης εξαπέλυσαν εκστρατεία συκοφάντησης, ενώ η διοίκηση του ΟΑΣΑ κατέφυγε στα δικαστήρια για να βγει η απεργία παράνομη.

 

22 Σεπτεμβρίου: Οι συνταξιούχοι έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας έξω απ’ το υπουργείο Εργασίας ενάντια στην πολιτική της εξαθλίωσής τους που προωθείται από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο.

 

27 Σεπτεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Αττικής «Ευαγγελισμός», ΚΑΤ, «Θριάσιο», Ψυχιατρικό (Δαφνί), «Αντικαρκινικό Μεταξά» έκαναν τρίωρη στάση εργασίας διαμαρτυρόμενοι για τον διατηρούμενο από την κυβέρνηση διαχωρισμό και τη συνεπαγόμενη κατηγοριοποίηση-εντατικοποίηση των βοηθών νοσηλευτών ανάλογα με τη βαθμίδα εκπαίδευσής τους.

 

28 Σεπτεμβρίου: Οι γιατροί του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» στην Αθήνα έκαναν 24ωρη απεργία με κινητοποίηση έξω απ’ το νοσοκομείο απαιτώντας τη στελέχωσή του με ιατρικό προσωπικό και ιδιαίτερα αναισθησιολόγους, αφού λόγω των ελλείψεων υπάρχει αναμονή για 3.000 χειρουργεία παιδιών. Μαζί τους έκαναν τρίωρη στάση εργασίας οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, όπως και αυτοί του γειτονικού παιδιατρικού νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού». Οι απεργοί πέτυχαν τη δέσμευση του υπουργείου για άμεση προκήρυξη προσλήψεων.

● 3ωρη στάση εργασίας έκαναν οι εργαζόμενοι του δήμου Καισαριανής ενάντια στις εκδικητικές μετακινήσεις εργαζομένων που επιχειρεί η δημοτική αρχή, τη συρρίκνωση των δημοτικών υπηρεσιών, τις αναθέσεις έργων σε ιδιώτες και τη μη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας.

 

Σ. Κρόκος