Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Συνεχίζεται το ενεργειακό… αλαλούμ της Ε.Ε.

«Τα κρύα σπίτια σκοτώνουν», λένε οι διαδηλωτές,
αλλά η Ε.Ε. κοιτάζει μόνο πώς θα συμβιβάσει μεταξύ
τους τα καπιταλιστικά συμφέροντα

 Ένα πλήρες… αλαλούμ επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την ενεργειακή κρίση και την αντιμετώπιση του χειμώνα που είναι προ των πυλών. 

Στην άτυπη σύνοδο κορυφής που έγινε στην Πράγα στις αρχές Οκτωβρίου, με κύριο θέμα το ενεργειακό, δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη ως προς μια κοινή γραμμή αντιμετώπισης της κρίσης. Στο μόνο που συμφώνησαν οι συμμετέχοντες είναι ότι πρέπει να βρουν μια… συμφωνία! Ορισμένες χώρες θέλουν να επιστρέφουν στους πολίτες τις πληρωμές φυσικού αερίου που υπερβαίνουν μια συγκεκριμένη τιμή. 

Άλλες θέλουν να μπει ένα πλαφόν στην τιμή που θα μπορούσαν να πληρώνουν στους προμηθευτές φυσικού αερίου τα μέλη της Ε.Ε. Άλλες πάλι επιδιώκουν έναν συνδυασμό αυτών των ιδεών. 

Έχουν επίσης γίνει έντονες συζητήσεις σχετικά με το αν θα αυξηθεί το κοινό χρέος της Ε.Ε. ώστε να καλυφθεί το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος για τους πολίτες. Η Γερμανία απέκρουσε αυτή την ιδέα, επιμένοντας ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα περισσευούμενα κονδύλια της Ε.Ε. για την πανδημία, την ίδια στιγμή που παρουσίασε ένα ταμείο 200 δις για την επιδότηση των διογκωμένων λογαριασμών ενέργειας της αγοράς της, λέγοντας απλά ότι «εμείς έχουμε και τα δίνουμε»! Αυτό, όμως, σύμφωνα με τη λογική της Ε.Ε., είναι «αποσταθεροποίηση της ενιαίας αγοράς του μπλοκ».

Διαμάχη όμως υπήρξε και μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας για την ιδέα του αγωγού MidCat, για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ιβηρική Χερσόνησο, μέσω της Γαλλίας, στη Γερμανία και πέραν αυτής. Η Γαλλία έχει αντιταχθεί στο σχέδιο, υποστηρίζοντας ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για την ανακούφιση της τρέχουσας κρίσης και ότι απλώς θα διαιωνίσει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Η Γερμανία διαφωνεί και υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της ενεργειακής κατάστασης της Ευρώπης.

Μέσα σε αυτή την.. ωραία ατμόσφαιρα, λοιπόν, οι ευρωπαϊκοί λαοί περιμένουν να βγει λευκός καπνός από το «κονκλάβιο» της αντιδραστικής γραφειοκρατικής Ευρωπαϊκής «Ένωσης». Όλοι όμως καταλαβαίνουν, ακόμα και πολλοί υπέρμαχοι της Ε.Ε., ότι το πράγμα δεν «τραβάει» και, αργά ή γρήγορα, με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν τον ερχόμενο χειμώνα, οι λαϊκές αντιδράσεις θα είναι μεγάλες και θα απειλήσουν και την ίδια την Ε.Ε.

 

Γιάννης Τριανταφύλλου