Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Χειρουργεία παιδιών αναβάλλονται λόγω έλλειψης προσωπικού στα παιδιατρικά νοσοκομεία

 


Οι ελλείψεις προσωπικού στα παιδιατρικά νοσοκομεία δεν είναι τυχαίες· 
εντάσσονται στη γενικότερη καθεστωτική πολιτική του σταδιακού
«ξηλώματος» της δημόσιας υγείας, προς όφελος της ιδιωτικής.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιστή στο δόγμα «όλα για το οικονομικό κέρδος», πιστός υπηρέτης ενός άγριου και απάνθρωπου κατεστημένου, για το οποίο ακόμα και η ζωή μικρών παιδιών έχει χρηματιστηριακή αξία, προωθεί την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας, κάνοντας αρχή από τον πολύ ευαίσθητο τομέα της παιδιατρικής φροντίδας.

Μετά τη συνειδητή υποβάθμιση και την προσπάθεια διάλυσης των παιδιατρικών νοσοκομείων (αναβολή χειρουργείων, καθυστέρηση ιατρικών πράξεων και εξετάσεων, έλλειψη προσωπικού κ.λπ.), με ολέθριες συνέπειες για την υγεία και τη ζωή μικρών ασθενών, μετά την προσπάθεια να μετατραπεί το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Πεντέλης σε αποκλειστικά εμβολιαστικό κέντρο, με αμφίβολη τη συνέχιση της λειτουργίας του, (σχέδιο που ματαιώθηκε χάρις στη σθεναρή αντίσταση του μαχητικού προσωπικού του), ήρθε σαν θαύμα η γνωστή «λύση σωτηρίας», η οποία δεν είναι άλλη από τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (στην καθομιλουμένη το λέμε και ξεπούλημα), και συγκεκριμένα της Παιδιατρικής Κλινικής του «ΠΓΝ Αττικόν» με το Ιασώ Παίδων.

Η καθηγήτρια πανεπιστημίου Παπαευαγγέλου, υπεύθυνη της Γ΄ Παιδιατρικής του «Αττικόν», γνωστή από την καθημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ήρθε προφανώς η ώρα να εξαργυρώσει τις υπηρεσίες που προσέφερε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζοντας το τρομοκρατικό και κατασταλτικό κυρίαρχο «υγειονομικό αφήγημα». Η ανταμοιβή της προφανώς είναι να είναι η πρώτη που θα παραβιάσει τον νόμο σε σχέση με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα λοιπόν με την ισχύουσα νομοθεσία: Η εργασία ειδικευόμενων γιατρών και ειδικών γιατρών του ΕΣΥ σε ιδιωτικό νοσοκομείο απαγορεύεται. Η εκπαίδευση γιατρών σε ιδιωτικά νοσοκομεία απαγορεύεται. Η εργασία γιατρών του ιδιωτικού τομέα σε δημόσιο νοσοκομείο, ακόμη και για εκπαιδευτικούς λόγους, απαγορεύεται.

Σύμφωνα όμως με το πρωτόκολλο συνεργασίας του ομίλου Ιασώ και της Γ΄ Παιδιατρικής του «Αττικόν», δημιουργούνται από κοινού εκπαιδευτικά προγράμματα, επιστημονικές εκδηλώσεις, συνέδρια, σεμινάρια, εκπαίδευση ειδικευόμενων της Γ΄ Παιδιατρικής, εκπαίδευση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού! Εδώ δεν μιλάμε απλώς για κατάφωρη παραβίαση του νόμου και του συντάγματος, αλλά για εξώφθαλμη επιβράβευση της συγκεκριμένης γιατρού για της υπηρεσίες της προς την κυβέρνηση, μετατρέποντας την παιδιατρική κλινική σε τσιφλίκι της, σε μέσο για τις προσωπικές της δουλειές με τον ιδιωτικό τομέα. Δουλειές που στήνονται στις πλάτες μικρών παιδιών και των γονιών τους, παιδιών που έχουν ανάγκη από φροντίδα, αξιόπιστες ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες, και πάνω απ’ όλα ελεύθερη, ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.

Το ότι η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της υγείας ξεκινάει από τα παιδιατρικά νοσοκομεία δεν είναι καθόλου τυχαίο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέχρι τώρα έχει δείξει ιδιαίτερη «ευαισθησία» στο θέμα των παιδιών. Μη ξεχνάμε ότι, μόλις εκλέχτηκε η συγκεκριμένη κυβέρνηση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για τη φροντίδα των ασυνόδευτων παιδιών, ενώ στη συνέχεια αποφυλάκισαν τον παιδεραστή Λιγνάδη, στοχοποίησαν τη νέα γενιά για τη διάδοση του κορωνοϊού, μεθοδεύουν συστηματικά τη διάλυση της δημόσιας παιδείας, και τώρα παζαρεύουν την υγεία και την επιβίωση μικρών παιδιών με τους καπιταλιστές της υγείας.

Η στοχοποίηση των παιδιών δείχνει την έκταση της διαφθοράς, της παρακμής και της σήψης όχι μόνο συνολικά του καπιταλισμού, αλλά και του συγκεκριμένου κομματιού που υπηρετεί ο Μητσοτάκης και το επιτελείο του. Αυτό ασφαλώς ισχύει και για τη στοχοποίηση της δημόσιας υγείας, ενός αγαθού κρίσιμου για την επιβίωση και ευημερία του ελληνικού λαού. Να υπερασπιστούμε τη δημόσια υγεία και την πρόσβαση των παιδιών μας στη δημόσια υγεία με κάθε τρόπο!

 

Μαρία Καράβολα