Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

STOP στην ακρίβεια με αυτο-οργάνωση και διατίμηση

 

Το πορτοφόλι αδειάζει πολύ πριν το τέλος του μήνα...
και η κατάσταση δεν θα αλλάξει αν δεν αντιδράσουμε 
δυναμικά.

Η ακρίβεια σπάει απανωτά ρεκόρ και φέρνει σε απόγνωση τον ελληνικό λαό. Τον περασμένο Αύγουστο καταγραφόταν σε σχέση με έναν χρόνο πριν αύξηση στο φυσικό αέριο 260%, στο ηλεκτρικό ρεύμα 38,5% (συνυπολογιζομένης βεβαίως της κρατικής έκπτωσης), στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια πάνω από 25%, στα καύσιμα 21,5% (η βενζίνη τώρα έχει ξεπεράσει και πάλι τα 2 ευρώ το λίτρο). Όσον αφορά τα τρόφιμα: 25,5% πάνω τα έλαια και λίπη, 18,5% το ψωμί και τα δημητριακά, 18% τα γαλακτοκομικά, 17% τα κρέατα, 12,5% οι καφέδες, 8% τα λαχανικά. Αυτά ήταν όμως για τον Αύγουστο. Από τον Σεπτέμβριο έχει ξεκινήσει στα σούπερ μάρκετ το 3ο κύμα ανατιμήσεων, που θα φτάσει έως και 35% και θα περιλαμβάνει 800 κωδικούς προϊόντων (άλευρα και όλα τα σχετικά προϊόντα, λάδι, τυριά και γαλακτοκομικά, χαρτικά, καθαριστικά, απορρυπαντικά, κρέας, αλλαντικά κ.ά.). 

Οι αιτίες για αυτήν την κατάσταση είναι γνωστές. Αφ’ ενός, ενεργειακή κρίση, κυρώσεις στη Ρωσία, συνέπειες των λοκντάουν και «σπάσιμο» των εφοδιαστικών αλυσίδων. Αλλά εξίσου ή και περισσότερο ευθύνονται η αισχροκέρδεια των κεφαλαιοκρατών (που πάνε να βγάλουν και περισσότερα από όσα έχασαν στα λοκντάουν), η ενθάρρυνση της ασυδοσίας τους από την κυβέρνηση και η γενικότερη παράνοια του συστήματος της «ελεύθερης αγοράς». Ακόμη και τώρα, που τα νοικοκυριά βρίσκονται σε απόγνωση, ο υπουργός Ανάπτυξης λέει ότι δεν θα παρέμβει στον «ανταγωνισμό». Και με θράσος εξαγγέλλει το «καλάθι της νοικοκυράς» με τα 50 προϊόντα, που δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα μαρκετίστικο κόλπο των σούπερ μάρκετ για να ξεγελάσουν τον κόσμο. Το κάθε σούπερ μάρκετ θα μπορεί να βάζει στο «καλάθι» ό,τι προϊόν θέλει και δεν θα υπάρχει ούτε σε αυτά τα προϊόντα δέσμευση για συγκράτηση της τιμής τους.  

Η κατάσταση έχει φτάσει στο μη παρέκει. Ο κόσμος δεν αντιδρά ακόμα ανοιχτά, γιατί είναι φοβισμένος, γιατί τον έχουν πείσει ότι το «κακό» έρχεται «απ’ έξω» και δεν μπορεί να κάνει τίποτα, αλλά γιατί δεν έχει και τα κατάλληλα «εργαλεία» να παρέμβει. Η μόνη λύση είναι να φτιαχτούν πρωτοβουλιακά επιτροπές κατά της ακρίβειας σε κάθε γειτονιά, οι οποίες με δυναμικές συγκεντρώσεις έξω από τα σούπερ μάρκετ, τις ενεργειακές εταιρείες, τα υπουργεία κ.λπ. να απαιτήσουν εδώ και τώρα διατίμηση σε όλα τα βασικά προϊόντα και υπηρεσίες.     

 

Πάρις Δάγλας