Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

ΣτΕ Το νερό δεν ιδιωτικοποιείται

Αν και τα τελευταία 15 χρόνια 190 εταιρείες ύδρευσης
στην Ευρώπη επανακρατικοποιήθηκαν, ο Μητσοτάκης
έχει βαλθεί να κάνει το νερό ιδιωτικό!

 Στο φύλλο μας του Φεβρουαρίου είχαμε αναφερθεί στην προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ξεπουλήσει και το πιο βασικό δημόσιο αγαθό, ζωτικής σημασίας για τον πληθυσμό, αλλά και φτηνό ακόμα, το νερό!

Θυμίζουμε ότι όλα ξεκίνησαν όταν αποφασίστηκε ότι η ΕΥΔΑΠ θα προσφέρει τις υπηρεσίες της λειτουργίας και συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αττικής (ΕΥΣ) μόνο για τρία ακόμα έτη, αφού αποκλείστηκε από τον σχετικό διαγωνισμό με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών, με τη δικαιολογία ότι θα είχε «δεσπόζουσα θέση» στον διαγωνισμό και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε προσφυγές στην Ε.Ε. με την επίκληση «αθέμιτου ανταγωνισμού»!

Οπότε η κυβέρνηση προσέφερε ουσιαστικά το έργο στους ιδιώτες, μέσα από την «κερκόπορτα» των ιδιωτικοποιήσεων, δηλαδή τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), μεπροϋπολογισμό σχεδόν 300 εκατ. ευρώ, για τη λειτουργία και συντήρηση όλου του συστήματος αγωγών που φέρνουν το νερό από τον Εύηνο, τον Μόρνο και την Υλίκη στην Αττική για 20 έτη. Το έργο διεκδικούσαν τρία σχήματα: Άκτωρ Παραχωρήσεις-Ηλέκτωρ, Ιντρακάτ-ΓΕΚ Τέρνα και Μηχανική.

Με την προσφυγή όμως των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, ήρθε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και με ομόφωνη απόφασή του, την 1886/2022, απαγορεύει την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης και λειτουργίας του υδροδοτικού συστήματος και ακυρώνει το ΣΔΙΤ στο ΕΥΣ Αττικής, θεωρώντας ότι η παροχή ύδρευσης είναι ένα ενιαίο σύστημα από τις πηγές μέχρι τις βρύσες και ότι η ΕΥΔΑΠ και η Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ αποτελούν ενιαίο λειτουργικό σύστημα. Μάλιστα, η απόφαση αυτή ήρθε να προστεθεί σε άλλες δύο που αποτελούν κόλαφο για την κυβέρνηση: την απόφαση του ΣτΕ για απόσπαση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο και τη διπλή ακύρωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην απευθείας ανάθεση μεταφορικού έργου στα ΚΤΕΛ.

Η απόφαση αυτή αποτελεί μια καθαρή νίκη των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ και της κοινωνίας, απέναντι στη λυσσαλέα μανία της κυβέρνησης να ξεπουλήσει τα πάντα και να τα προσφέρει στα κρατικοδίαιτα αρπακτικά αφεντικά της. Και μπορεί για την ώρα να αποσοβήθηκε το ξεπούλημα του νερού, οι αυξήσεις στους λογαριασμούς και η υποβάθμιση της ποιότητάς του, αλλά ας μην γελιόμαστε: η κυβέρνηση θα επανέλθει. Να είναι σίγουρη όμως ότι θα βρει απέναντί της όλους μας!

 

Γιάννης Τριανταφύλλου