Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Οι άνεργοι υπό διωγμό από τη ΔΥΠΑ

Βασική αποστολή της ΔΥΠΑ (του νέου ΟΑΕΔ) είναι  να
«εξαφανίσει» την ανεργία... διαγράφοντας τους ανέργους
από τα μητρώα της

Η διοίκηση του πρώην ΟΑΕΔ (Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού) και τώρα ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) ψήφισε έναν κανονισμό-λαιμητόμο για τους ανέργους, με πολλαπλούς αντεργατικούς σκοπούς. Συγκεκριμένα αποφάσισε τη διαγραφή από τα Μητρώα Ανέργων όσων αρνηθούν θέση εργασίας για τρίτη φορά, σύμφωνη με το Ψηφιακό Ατομικό Δελτίο τους, τη διαγραφή για έξι μήνες και τη διακοπή του επιδόματος ανεργίας για όσους αρνηθούν συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης, καθώς και τη διαγραφή για έξι μήνες ή έναν χρόνο όσων έχουν βρει μια παράλληλη προσωρινή απασχόληση. Ο κανονισμός προβλέπει ακόμα και επιστροφή χρημάτων από το επίδομα ανεργίας για όσους ανέργους υποπέσουν σε τέτοιες «παραβάσεις».

Αυτή η ανάλγητη και εκδικητική απόφαση της διοίκησης του ΟΑΕΔ αποτελεί φυσικά κυβερνητική εντολή. Η ΔΥΠΑ βρίσκεται υπό την ευθύνη του γνωστού για την αντεργατική του μανία υπουργού «Εργασίας» Κωστή Χατζηδάκη.

Ο στόχος της κυβέρνησης αφ’ ενός είναι να φορτώσει την ευθύνη για την ανεργία στους ίδιους τους ανέργους. Το Ψηφιακό Ατομικό Δελτίο έχει εντελώς ελαστικά πλαίσια όσον αφορά την ειδίκευση και την επαγγελματική κατεύθυνση του άνεργου. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να του προταθεί μια δουλειά που ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματική του ειδίκευση – και κατά κανόνα κακοπληρωμένη ή προσωρινή.Μέσα και από τα προγράμματα κατάρτισης η κυβέρνηση προωθεί το κυρίαρχο παρασιτικό μοντέλο τουριστικοποίησης και έμφασης στις «υπηρεσίες». Τα περισσότερα προγράμματα αφορούν τέτοιες εργασίες. Είναι χιλιάδες οι άνεργοι που δεν έχουν τέτοια επαγγελματική κατεύθυνση και ούτε τη θέλουν. Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύουν με διακοπή του επιδόματος και υποχρέωση επιστροφής χρημάτων.

Ακόμα η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει πελατεία στους «επιχειρηματίες» της κατάρτισης, που αποτελούν φιλικό της κεφάλαιο. Αυτοί λυμαίνονται δημόσιο χρήμα για να προωθούν προγράμματα ψευτοκατάρτισης χωρίς καμία ουσιαστική αξία.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι η κυβέρνηση αποκρύπτει έντεχνα τον αριθμό των ανέργων. Ο ΟΑΕΔ έχει 944.000 εγγεγραμμένους και η Στατιστική Υπηρεσία δηλώνει 570.000.

Οι άνεργοι είναι το πιο ευάλωτο τμήμα της εργατικής τάξης. Για να χτυπηθεί η μάστιγα της ανεργίας απαιτούμε: δημιουργία θέσεων εργασίας με δημόσιες επενδύσεις στην κατεύθυνση της παραγωγικής οικονομίας, καθώς και προγράμματα κατάρτισης, εφόσον είναι αναγκαία, που να βρίσκονται κάτω από δημόσιο κοινωνικό έλεγχο. Να μη δεχθούμε τα αντικοινωνικά και αντεργατικά μέτρα κυβέρνησης και διοίκησης του ΟΑΕΔ.

 

Σ.Κρόκος