Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Το καθεστώς των «αρίστων» ληστεύει τον λαό, διαλύει τον κοινωνικό ιστό, απειλεί τη δημοκρατία

Το «σύστημα» κυβέρνησης-μεγαλοαστικών ΜΜΕ μάς παρουσιάζει μια μαγική εικόνα: ότι όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι «εξωγενή» και ότι, χάρη στην «άξια» διαχείριση του Μητσοτάκη, θα αποφύγουμε τα χειρότερα. Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική: η φτώχεια και η ανασφάλεια θερίζουν, τα φαινόμενα διάλυσης του κοινωνικού ιστού πολλαπλασιάζονται, τα δημοκρατικά δικαιώματα συρρικνώνονται. Η χώρα έχει γίνει τσιφλίκι μιας παρασιτικής ολιγαρχίας. Μόνο η απαλλαγή μας από το διεφθαρμένο και ληστρικό καθεστώς των «αρίστων», μέσα από αποφασιστικούς λαϊκούς αγώνες, μπορεί να ξαναφέρει την ελπίδα!

Ακρίβεια και ασυδοσία της «αγοράς» (δηλαδή των κεφαλαιοκρατών) απειλούν άμεσα κάθε έννοια αξιοπρεπούς διαβίωσης του ελληνικού λαού. Να αντισταθούμε με κάθε μέσο, απαιτώντας, πρώτα και κύρια, υποχρεωτική διατίμηση σε όλα τα βασικά αγαθά!

 

 

1. Ο «δύσκολος χειμώνας» για τον οποίο ξεδιάντροπα μιλούν οι κυβερνώντες, σαν να μην έχουν οι ίδιοι καμιά ευθύνη, πλησιάζει. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι βιοπαλαιστές θα πρέπει να αποφασίσουμε αν ο χειμώνας αυτός θα είναι δύσκολος μόνο για εμάς, ή θα είναι δύσκολος και για το «σύστημα» Μητσοτάκη, για όλο το νεοφιλελεύθερο καθεστώς του αυταρχισμού, της διαφθοράς, της ολιγαρχίας των μεγαλοαστικών συμμοριών. Εμείς οι πολλοί, αν μη τι άλλο, είμαστε συνηθισμένοι στις δυσκολίες και την ανασφάλεια τα τελευταία 12 χρόνια, από το Μνημόνιο του 2010 μέχρι σήμερα. Και παρότι η ζωή μας χειροτέρεψε, και σε βιοτικό επίπεδο και σε δικαιώματα, παρότι χιλιάδες νέα παιδιά αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό, καταφέραμε να μείνουμε όρθιοι με αξιοπρέπεια. Και σήμερα μπορούμε και πρέπει να αντισταθούμε στον φόβο που έντεχνα καλλιεργείται, με χίλιους τρόπους, και να τον στρέψουμε ενάντια σε αυτούς που είναι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση. 

Ακόμη και μια πρώτη μαζική εκδήλωση της λαϊκής δυσαρέσκειας, που θα κάνει φανερό ότι από την απόγνωση περνάμε στην οργή, θα είναι αρκετή για να αποδομήσει την εικόνα που έντεχνα έχει φιλοτεχνήσει η κυβέρνηση με τα φιλικά της ΜΜΕ. Μια εικόνα σύμφωνα με την οποία για όλα τα προβλήματά μας ευθύνονται «εξωγενείς» παράγοντες. Αν εννοούν ότι η κρίση αυτή δεν θα κλιμακωνόταν τόσο πολύ αν δεν υπήρχε η σχιζοφρενική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οι ίδιοι λυσσαλέα υποστηρίζουν, έχουν δίκιο. Κατά τα άλλα, όμως, λένε ένα μεγάλο ψέμα. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει την ακριβότερη κιλοβατώρα στην Ευρώπη και από τα ακριβότερα καύσιμα, ενώ οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα και άλλα απαραίτητα είδη είναι εντελώς ανεξέλεγκτες. Ήδη στα σούπερ μάρκετ έχει ξεκινήσει το τρίτο κύμα ανατιμήσεων μέσα στη χρονιά, και θα ακολουθήσουν και άλλα, όπως λένε οι ενώσεις των μεγάλων λιανοπωλητών. Επίσης, η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της Ευρώπης όπου δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου το «όπλο» της μείωσης των έμμεσων φόρων και των ειδικών φόρων κατανάλωσης. 

 

2. Το βιοτικό επίπεδο των φτωχών και μικρομεσαίων νοικοκυριών είτε μειώνεται ήδη γοργά είτε κρέμεται από μια κλωστή. Η κατάργηση ή μείωση των κρατικών επιδοτήσεων (στο πετρέλαιο κίνησης έχει γίνει ήδη), η συνέχιση των ανατιμήσεων και οι πρώτοι λογαριασμοί θέρμανσης που θα φτάσουν στα σπίτια θα κόψουν αυτή την κλωστή. 

Ακόμη και σε μια τέτοια κρίσιμη κατάσταση, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να παρέμβει στον «ανταγωνισμό» και μας κοροϊδεύει ότι η ακρίβεια μπορεί να μειωθεί με γελοία μαρκετίστικα κόλπα, όπως το «καλάθι της νοικοκυράς». Στην πραγματικότητα, κάνει τις πλάτες στους ενεργειακούς ομίλους, που έχουν θησαυρίσει καταληστεύοντας τον λαό. Αλλά και άλλες μερίδες κεφαλαιοκρατών δεν μετακυλίουν, όπως λένε, στις τιμές καταναλωτή μόνο την αύξηση του κόστους τους, αλλά πάνε να βγάλουν και τα σπασμένα των λοκντάουν, και ακόμα περισσότερα. 

Από την άλλη, είναι ανοησία να περιμένουμε μια «κοινή ευρωπαϊκή απάντηση» στην ενεργειακή κρίση. Η Ε.Ε. απέτυχε να το κάνει εφτά μήνες τώρα. Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Αφ’ ενός δεν τους νοιάζει και τόσο πολύ να σώσουν τα νοικοκυριά και την παραγωγή, γιατί η πολιτική τους ούτως ή άλλως δεν επικεντρώνεται σε αυτά. Και αφ’ ετέρου δεν υπάρχει κάποια φόρμουλα που να καλύπτει τα συμφέροντα όλων των κρατών μελών, των ενεργειακών ομίλων, των εκτός Ε.Ε. προμηθευτών ενέργειας κ.ο.κ. Με δυο λόγια, το ισχύον ενεργειακό μοντέλο της Ε.Ε., άκρως χρηματιστηριοποιημένο και υποταγμένο στην απατηλή «πράσινη μετάβαση», είναι μια σκέτη παράνοια!

Για να μην πεινάσουμε και να μην παγώσουμε αυτόν τον χειμώνα, μόνο μια λύση υπάρχει. Να εκφράσουμε επιτέλους, με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο, το «ως εδώ και μη παρέκει», απαιτώντας: Διατίμηση στην ενέργεια και σε όλα τα βασικά προϊόντα. Εθνικοποίηση και απο-χρηματιστηριοποίηση όλου του συστήματος ενέργειας. Αξιοποίηση όλων των ενεργειακών πηγών της χώρας στη βάση ενός κεντρικού σχεδίου. Κίνητρα για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής. Δραστική μείωση όλων των έμμεσων και ειδικών φόρων. Συλλογικές συμβάσεις για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών. 

Ξέρουμε ότι όλα αυτά δεν είναι εύκολο να γίνουν, ειδικά αν δεν υπάρχουν οι πολιτικές δυνάμεις που θα τα προωθήσουν αποφασιστικά. Αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να τα βάλουμε μπρος· ξεκινώντας από την ίδρυση αυτο-οργανωμένων επιτροπών κατά της ακρίβειας στις γειτονιές, από την ενεργοποίηση κάθε είδους σωματείων και συλλογικοτήτων, και φυσικά από τη διοργάνωση μεγάλων διαδηλώσεων στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις της επικράτειας. Ένα πρώτο βήμα πρέπει να είναι και η μαζική συμμετοχή μας στη Γενική Απεργία της 9ης Νοεμβρίου.

 

3. Σαν να μην έφταναν η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση, το καθεστώς του Μητσοτάκη κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να δυσκολέψει τη ζωή μας και να μας αφαιρέσει δικαιώματα και σε όλα τα άλλα πεδία. Προχωρούν την ιδιωτικοποίηση της υγείας, πατώντας πάνω στις κατασταλτικές πολιτικές για τη διαχείριση της επιδημίας. Τον ΟΑΕΔ τον μετέτρεψαν σε μια υπηρεσία άσχετη με τις ανάγκες των ανέργων και ετοιμάζονται να διαγράψουν χιλιάδες ανέργους, τιμωρώντας τους αν δεν παρακολουθήσουν διάφορα –άχρηστα– σεμινάρια, ή αν δεν αποδεχθούν κακοπληρωμένες και επισφαλείς θέσεις εργασίας. Προωθείται η έμμεση (π.χ. μέσω των ΚΤΕΛ) ιδιωτικοποίηση στις αστικές συγκοινωνίες και αφαιρούνται δικαιώματα από τους εργαζόμενους σε αυτές. Επιμένουν, παρά τις αντίθετες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, να παραδώσουν τους οργανισμούς ύδρευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης στους ιδιώτες. Η Κεραμέως συνεχίζει να επιτίθεται στους εκπαιδευτικούς και να προωθεί μια εντελώς ταξική παιδεία (διαχωρισμός σχολείων, κατάργηση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων και υπαγωγή των σπουδών στις ανάγκες των καπιταλιστικών ομίλων, προώθηση της ιδιωτικής παιδείας κ.ά.). Σε αυτό το μέτωπο, βέβαια, μετράνε ήδη μια ήττα, καθώς η έντονη αντίδραση των φοιτητών δεν τους επέτρεψε να βάλουν την αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια. 

 

4. Εκτός όμως από τα παραπάνω, υπάρχει και κάτι πολύ ευρύτερο. Ο λαός και η χώρα ασφυκτιούν από τη διαφθορά, από τη δικτατορία της ολιγαρχίας των «αρίστων», από τον αυταρχισμό, από μια σειρά φαινομένων που μαρτυρούν διάλυση του κοινωνικού ιστού. 

Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ήταν μια απάτη. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μάς είπε κατάμουτρα ότι η ΕΥΠ παρακολουθεί όποιον γουστάρει, ακόμα και αρχηγούς κομμάτων, και βαφτίζει όποιον γουστάρει «επικίνδυνο για τα εθνικά συμφέροντα». Ο φυγόδικος –και φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη– Χριστοφοράκος (σκάνδαλο Siemens) απαλλάχθηκε. Στο σκάνδαλο Novartis οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί από κατηγορούμενοι βρέθηκαν κατήγοροι. Ακόμα και δεξιοί δημοσιογράφοι λένε στα ίσα ότι «έχει ιδιωτικοποιηθεί το κράτος» και ότι οι προαγωγές σε όλους τους θεσμούς «εξαρτώνται από τη σύμφωνη γνώμη ολιγαρχών»! Η εκχώρηση δημόσιου πλούτου ή λειτουργιών του κράτους σε διάφορους ιδιώτες «αρίστους»είναι πλέον κάτι το αυτονόητο. Θεμελιώδη δικαιώματα, από το δικαίωμα στη διαδήλωση και την απεργία μέχρι την ανεξαρτησία των συνδικάτων από το κράτος και από την ελευθεροτυπία μέχρι το δικαίωμα στον σωματικό αυτοκαθορισμό έχουν υπονομευθεί μεθοδικά. 

Οι τρομοκρατικές-κατασταλτικές πολιτικές που επιβλήθηκαν με το πρόσχημα της επιδημίας, ο εγκλεισμός και η επιτήρηση στο πλαίσιο των λοκντάουν, η γενικευμένη οικονομική ανασφάλεια, και κυρίως ο κοινωνικός κανιβαλισμός των νεοφιλελεύθερων που μας κυβερνούν έχουν οδηγήσει σε αύξηση κάθε μορφής κοινωνικής παθογένειας: αυτοκτονίες, δολοφονίες γυναικών από συζύγους/συντρόφους, εφηβική παραβατικότητα, κυκλώματα παιδεραστών, περιθωριοποίηση ευάλωτων κομματιών του πληθυσμού, ιδίως στις πιο φτωχές συνοικίες της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων. 

 

5. Από αυτό το πηγάδι μόνο η αφύπνιση, η οργάνωση και η αποφασιστική αντίδραση του λαού μπορεί να μας βγάλει! Και φυσικά η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη. Αυτά είναι και η μόνη ασπίδα προστασίας των πιο ευάλωτων κομματιών του λαού. Πρέπει να απαλλαγούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από το αυταρχικό, διεφθαρμένο και ληστρικό καθεστώς της ολιγαρχίας των «αρίστων», που στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν είναι άριστοι, αλλά είναι ένα κοινωνικό κατακάθι αδίστακτων συμφεροντολόγων, πλιατσικολόγων και εχθρών της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού.

Αυτό το καθεστώς όμως δεν θα πέσει σαν ώριμο φρούτο. Ο κοινωνικός και πολιτικός συσχετισμός έχει αρχίσει και γέρνει εις βάρος του Μητσοτάκη. Ο οποίος όμως διατηρεί ερείσματα, έχοντας τη στήριξη των μέσων μαζικής παραπληροφόρησης και επειδή δεν έχει ακόμα εκδηλωθεί η οργή του λαού εκεί που μετράει, δηλαδή στο πεζοδρόμιο. Αυτό πρέπει να αλλάξει! Ας διδαχθούμε από τους άλλους λαούς της Ευρώπης, και πέραν αυτής, όπου οι εργατικές κινητοποιήσεις και οι λαϊκές αντιδράσεις κατά της ακρίβειας κλιμακώνονται. Οι επόμενοι μήνες θα είναι πάρα πολύ κρίσιμοι για την υπεράσπιση της επιβίωσής μας, για την υπεράσπιση της κοινωνικής συνοχής και της ανθρώπινης αλληλεγγύης, για την απαλλαγή μας από τον νεοφιλελεύθερο κανιβαλισμό του Μητσοτάκη και των αφεντικών του. Ας τολμήσουμε!

 

14.10.2022

Η Συντακτική Επιτροπή