Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Το ψωμί-παιδεία -ελευθερία πάντα επίκαιρο

 ● 50 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973. Μια εξέγερση που αποτέλεσε την κορύφωση της αντιστασιακής δράσης του ελληνικού λαού ενάντια στη δικτατορία.  

● Η στρατιωτική δικτατορία που επιβλήθηκε στις 21 Απριλίου 1967 ήταν πρώτα και κύρια μια δικτατορία της ελληνικής αστικής τάξης και ιδίως των εφοπλιστών, καθώς αυτοί ήταν οι πραγματικοί στυλοβάτες της ΧούνταςΗ αλήθεια αυτή για τον ρόλο του εφοπλιστικού κεφαλαίου αποσιωπάται συστηματικά.

 ● Οι Κομμουνιστές-Τροτσκιστές από την πρώτη ημέρα της δικτατορίας ξεκίνησαν την αντίσταση. Ίδρυσαν τη μαζικότερη αντιδικτατορική οργάνωση, τις «Δημοκρατικές Επιτροπές Αντίστασης», και έγραψαν ηρωικές σελίδες πάλης. Κατά την επτάχρονη δικτατορία, πολλοί τροτσκιστές δικάστηκαν και καταδικάστηκαν (η δίκη των 38 των ΔΕΑ), βασανίστηκαν φρικτά, ή αναγκάστηκαν να διαφύγουν στο εξωτερικό και επικηρύχθηκαν. Πολλοί ήταν οι τροτσκιστές που συμμετείχαν ενεργά στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Επίσης, πρωταγωνίστησαν στην εργατική συνέλευση που έγινε μέσα στο Πολυτεχνείο. Το Πολυτεχνείο δεν ήταν μόνο των φοιτητών, αλλά ήταν και του αθηναϊκού εργαζόμενου λαού.

 

● Η εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 μπορεί να μην έφερε την άμεση πτώση της Χούντας, ράγισε όμως τη σταθερότητα του καθεστώτος, ανοίγοντας τον δρόμο για την πτώση του. Και το σημαντικότερο, έφραξε τον δρόμο στη «φιλελευθεροποίησή» του, δηλαδή, σε μια ελεγχόμενη μετάβαση στην αστική δημοκρατία.Είναι αυτή η εξέγερση που σηματοδοτεί μια περίοδο ριζοσπαστικοποίησης και αγωνιστικής αφύπνισης της ελληνικής εργατικής τάξης και της νεολαίας της. 

 

● Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η άρχουσα τάξη, διάφορα αστικά επιτελεία και ειδικά η νεοφιλελεύθερη ακροδεξιά του Μητσοτάκη προσπαθούν συστηματικά να απαξιώσουν τον ριζοσπαστισμό που έφερε το Πολυτεχνείο στην ελληνική κοινωνία, όπως και όλες τις κατακτήσεις της Μεταπολίτευσης. Δεν θέλουν η νέα γενιά και ο ελληνικός λαός να το θυμάται και να παραδειγματίζεται από τις θυσίες εκείνων των αγωνιστών, γιατί συμβολίζει όλα αυτά που αυτοί θέλουν και σήμερα να χτυπήσουν: ψωμί-παιδεία-ελευθερία!

 

● Ειδικά σήμερα που η κυβέρνηση επιτίθεται στις δημοκρατικές κατακτήσεις του ελληνικού λαού, ποινικοποιεί τις απεργίες, προσπαθεί να επιβάλει ένα καθεστώς μόνιμου ελέγχου και καταστολής, στηρίζει αιματηρούς ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην περιοχή μας, ο ηρωικός αγώνας του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρος όσο ποτέ! 

 

Μ. Σάκος