Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Η δήθεν ανάπτυξη για τα ναυπηγεία

 Και τα τρία μεγάλα ναυπηγεία της χώρας (Νεώριο Σύρου, Ελευσίνας και Σκαραμαγκά) βρίσκονται πλέον υπό τον άμεσο έλεγχο του ιδιωτικού κεφαλαίου, εφοπλιστικού και άλλου. Στην ελληνοαμερικάνικη ONEX τα δύο πρώτα, στον εφοπλιστή Προκοπίου το τρίτο.

Οι κομπορρημοσύνες του Τύπου των εφοπλιστών για ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας είναι ψεύτικες. Ναυπηγική βιομηχανία σημαίνει κατασκευή πλοίων. Τα μόνα που σχεδιάζεται να κατασκευαστούν είναι αυτά του Πολεμικού Ναυτικού, ό,τι γινόταν δηλαδή μέχρι τώρα.

Καμιά προοπτική δεν υπάρχει για κατασκευή άλλων πλοίων. Ως γνωστόν, οι εφοπλιστές προτιμούν την Άπω Ανατολή για αυτές τις δουλειές. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η προοπτική «ανάπτυξης» που εξαγγέλλουν περιλαμβάνει «πράσινη» ενέργεια και «μπλε» οικονομία (υπεράκτιες πηγές ενέργειας, ανεμογεννήτριες στο πέλαγος), πράγματα άσχετα με τα ναυπηγεία.

Τα εφοπλιστικά και άλλα μεγάλα κεφάλαια που κυριαρχούν στη χώρα εξακολουθούν να την ερημώνουν παραγωγικά. Μόνο με την ανατροπή της δικτατορίας τους μπορεί να αποκτήσει προοπτική η ναυπηγική βιομηχανία, αλλά και γενικότερα η χώρα.

 

Σ.Κ.