Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Σε εγκατάλειψη οι δημόσιες εγκαταστάσεις

 

Το πολιτικό καθεστώς που προσκυνάει τους μεγαλοεργολάβους
ευθύνεται για την επικινδυνότητα των εγκαταστάσεων
Το Ολυμπιακό Στάδιο Αθηνών (ΟΑΚΑ) έκλεισε γιατί το περίφημο στέγαστρο του διάσημου αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα έχει πρόβλημα αστάθειας. Οι ίδιοι οι κυβερνητικοί υπεύθυνοι είπαν ότι η εγκατάσταση έχει να συντηρηθεί από το 2004, δηλαδή από όταν φτιάχτηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το πρόβλημα του ελέγχου και της συντήρησης δεν αφορά μόνο το ΟΑΚΑ αλλά προφανώς και τις υπόλοιπες ολυμπιακές εγκαταστάσεις, που στοίχισαν τότε 9 δις ευρώ. Και όχι μόνο αυτές αλλά γενικά τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τις δημόσιες εγκαταστάσεις. Ο ίδιος ο υφυπουργός Αθλητισμού είπε ότι το 1/4 των αθλητικών εγκαταστάσεων δεν έχει πιστοποιητικό στατικής επάρκειας! Η πανελλήνια ομοσπονδία των μηχανικών δημοσίου καταγγέλλει ότι σε όλο το φάσμα των δημόσιων κατασκευών και εγκαταστάσεων (γέφυρες, σήραγγες, λιμάνια, δημόσια κτίρια) ο έλεγχος και η συντήρηση είναι ανύπαρκτα πράγματα.

Η αιτία για αυτή την κατάσταση βρίσκεται στο καθεστώς που έχουν επιβάλει τα μεγαλοαστικά εργολαβικά συμφέροντα. Ο έλεγχος και η συντήρηση μιας εγκατάστασης είναι ζήτημα του αρχικού κεντρικού σχεδιασμού και απαιτεί δέσμευση χρημάτων εξαρχής. Αυτά όμως πρέπει να κοπούν από ενδεχόμενα νέα έργα, δηλαδή, από καινούργιες εργολαβίες. Γι’ αυτό και απουσιάζει οποιαδήποτε πρόβλεψη για έλεγχο και συντήρηση.Επιπλέον, για αυτά δεν προβλέπεται ευρωπαϊκό κονδύλι, οπότε δεν είναι πεδίο άμεσης λεηλασίας για τους εργολάβους. Σε αυτά τα δεδομένα να προσθέσουμε και την έλλειψη μέσων και προσωπικού στις δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με αυτό το έργο. Σύμφωνα με μαρτυρία συνταξιούχου μηχανικού από το 1977, κάθε τέσσερα χρόνια γινόταν επιθεώρηση και συντήρηση γεφυρών και άλλων μεταλλικών κατασκευών. Κάτι τέτοιο είναι πλέον απίθανη περίπτωση.

Η κατάσταση αυτή φυσικά εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τους πολίτες. Γι’ αυτό πρέπει να απαιτήσουμε:  άμεσο πλήρη έλεγχο όλων των δημόσιων εγκαταστάσεων και κατασκευών, κεντρικό σχεδιασμό των δημόσιων έργων με πρόβλεψη για συντήρηση και τακτικούς ελέγχους, στελέχωση και ενίσχυση των δημόσιων τεχνικών υπηρεσιών, αξιοποίηση των πρώην ολυμπιακών εγκαταστάσεων για τις ανάγκες της κοινωνίας –αθλητικές, περιβαλλοντικές, πολιτιστικές– και γενικά κατάργηση του καθεστώτος της δικτατορίας των εργολάβων στα δημόσια έργα.

Όλα αυτά φυσικά απαιτούν οι πρωτοπόρες δυνάμεις να παρέμβουν με επεξεργασμένες θέσεις και μορφές πάλης, παρακινώντας γενικά τον εργαζόμενο λαό να παλέψει. Μόνο σ’ αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται η σωτηρία του.

 

Σ. Κρόκος