Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Μια επιτυχημένη αντιφασιστική κινητοποίηση


Η ανακοίνωση της πανευρωπαϊκής συνάντησης νεοναζιστικών ομάδων στην πόλη του Ν. Ηρακλείου, με αφορμή τα 10 χρόνια που συμπληρώθηκαν από τη δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής, ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη για τους κατοίκους της περιοχής. Παρόλα αυτά, τα δημοκρατικά αντανακλαστικά λειτούργησαν ακαριαία! Άμεσα πήραν απόφαση ενάντια στη συγκέντρωση
 όλοι οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των σχολείων της περιοχής, φορείς, συλλογικότητες, σωματεία και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Διοργανώθηκε συναυλία διαμαρτυρίας, με μεγάλη συμμετοχή από τους κατοίκους και τη νεολαία της περιοχής. Στη συναυλία αυτή, ένα 16χρονο κορίτσι κινδύνεψε ακόμα και να χάσει τη ζωή του, αφού βρέθηκε λιπόθυμο και χτυπημένο σοβαρά στο κεφάλι. Οι διοργανωτές δέχονταν όλες τις προηγούμενες ημέρες απειλές και εκβιασμούς για να μην πραγματοποιηθεί η συναυλία, προφανώς από φασίστες της περιοχής, γνωστούς για τη δράση τους (είχαν ξαναχτυπήσει μια 19χρονη στην περιοχή πριν περίπου δύο χρόνια). Η κάλυψη της αστυνομίας στη δράση των νεοναζιστών που προσέγγισαν τον χώρο της συναυλίας ήταν κάτι περισσότερο από προκλητική.

Η αντιφασιστική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την ημέρα του πανευρωπαϊκού ραντεβού των νεοναζιστών (1 Νοεμβρίου) ήταν μαζικότατη και δυναμική. Παρόλη την απαγόρευση της αστυνομίας για συγκεντρώσεις άνω των δύο ατόμων στην περιοχή, παρόλο τον αποκλεισμό (γίνονταν προσαγωγές σε σταθμούς του ηλεκτρικού αρκετά πριν και μετά το Ν. Ηράκλειο), οι κάτοικοι του Ν. Ηρακλείου έδωσαν το παρών σε μια γεμάτη παλμό συγκέντρωση, κάνοντας ξεκάθαρο ότι οι φασίστες είναι ανεπιθύμητοι στη περιοχή!

Κατά την προσφιλή τακτική των συμμοριών αυτού του είδους, εφόσον δεν τους πέρασε να κάνουν αυτό που είχαν σχεδιάσει, μια και η συγκέντρωσή τους ήταν ισχνότατη, μετέφεραν τη «δράση» τους στην περιοχή του Μοναστηρακίου, προσπαθώντας μάλιστα να βάλουν φωτιά σε έναν συρμό του τραίνου (είναι συγκλονιστικό το βίντεο που κυκλοφόρησε με τον ναζιστή να ρίχνει βενζίνη και να απειλεί να βάλει φωτιά). Η αντίδραση της αστυνομίας έδειξε για άλλη μια φορά ότι κράτος και παρακράτος μπορούν να συνεργάζονται άψογα. Αυτό δείχνει ο αριθμός των συλλήψεων (μόλις 4 συλλήψεις ναζιστών, και πολλαπλάσιες αντιφασιστών, παρόλο που παραλίγο να βάλουν φωτιά στο τραίνο, μπροστά στα μάτια των αστυνομικών).

Οι νεοναζί προσπάθησαν να κάνουν επίδειξη δύναμης, αλλά δεν τα κατάφεραν. Προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν, και πάλι δεν τα κατάφεραν. Αυτοί και οι πρόγονοί τους, που εμφανίζονται ως υπερπατριώτες, αλλά είναι απλά πατριδοκάπηλοι, στις δύσκολες στιγμές που έχει περάσει η πατρίδα μας έγιναν πάντα εχθροί και διώκτες του ελληνικού λαού. Στο Ν. Ηράκλειο φάνηκε πως ο ελληνικός λαός έχει μνήμη, έχει δύναμη, έχει αποφασιστικότητα και πάνω απ’ όλα έχει δημοκρατικές και αγωνιστικές παραδόσεις που τις τιμά!

 

Μαρία Καράβολα