Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Φορολογία και κοινωνικές τάξεις

 

Η κυβέρνηση μετατρέπει το θέμα της φορολογίας σε 
διελκυστίνδα μεταξύ εργατικής και μικροαστικής τάξης,
με κερδισμένο το μεγάλο κεφάλαιο
Η κυβέρνηση προωθεί ένα νέο καθεστώς φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, με κύριο στοιχείο την καθιέρωση τεκμαρτού εισοδήματος ίσου με τον ετήσιο κατώτατο μισθό. Αυτό συνεπάγεται σημαντική αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών, η οποία αναλογικά μάλιστα θα είναι μεγαλύτερη για αυτούς που βγάζουν λίγα. Κατ’ αρχάς, είναι προκλητική η υποκρισία των νεοφιλελεύθερων του Μητσοτάκη που είχαν κάνει σημαία τους την «υπεράσπιση της μεσαίας τάξης» από την υπερφορολόγηση! 

Η κυβέρνηση πατάει στο γεγονός ότι πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν χαρακτηριστικά χαμηλά εισοδήματα. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει συστηματική φοροδιαφυγή σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως τεχνικά επαγγέλματα, συνεργεία, διαμεσολαβητικές υπηρεσίες κ.ά. Μια ιστορία που έχει να κάνει και με χρόνιες παθογένειες της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, αλλά και με το γεγονός ότι ο πελάτης δεν ζητάει απόδειξη για τον απλούστατο λόγο ότι το εισόδημα της μέσης ελληνικής οικογένειας δεν επαρκεί για έκτακτα έξοδα, επισκευές κ.λπ. Επίσης, δεν έχει δοθεί ποτέ κίνητρο στον πελάτη να ζητάει απόδειξη (π.χ. κάποια επιπλέον έκπτωση στη φορολογία του). Ουσιαστικά το ίδιο το κράτος ενθάρρυνε τη φοροδιαφυγή.

Υπάρχουν, όμως, και άλλες παράμετροι. Ένα μεγάλο μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών (π.χ. εργαζόμενοι με μπλοκάκι, επιστημονικά επαγγέλματα) δεν είναι ουσιαστικά επιχειρηματίες και δεν θα έπρεπε να μπαίνουν στην ίδια μοίρα με όσους σκοπούν σε επιχειρηματικό κέρδος. Επίσης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν φορτωθεί με ένα εντελώς παράλογο μνημονιακό χαράτσι, το τέλος επιτηδεύματος. Ακόμη, η πίεση να επιβληθούν οι ψηφιακές συναλλαγές επιβαρύνει πολλούς μικροεπιχειρηματίες, που βλέπουν το μικρό περιθώριο κέρδους τους να συρρικνώνεται από τις προμήθειες που εισπράττει το τραπεζικό κεφάλαιο. 

Οι αστικές κυβερνήσεις, και ειδικά η τωρινή, αξιοποιούν έντεχνα το ζήτημα των φόρων και άλλα ζητήματα προκειμένου να φέρουν σε αντιπαράθεση τη μικροαστική με την εργατική τάξη ενώ προσφέρουν διαρκώς νέες δυνατότητες «νόμιμης» φοροαπαλλαγής και φοροαποφυγής στο μεγάλο κεφάλαιο. Οι μονοπωλιακοί όμιλοι πληρώνουν μόλις το 5% των φόρων! Να μη μιλήσουμε και για την πλήρη φοροαπαλλαγή των ισχυρότερων Ελλήνων κεφαλαιούχων, των εφοπλιστών.

Εμείς οι Κομμουνιστές-Τροτσκιστές, στη λογική του «Μεταβατικού Προγράμματος» του Λέοντα Τρότσκυ, θεωρούμε μονόδρομο τη συνεννόηση εργατικής και μικροαστικής τάξης πάνω σε ένα πρόγραμμα δίκαιης προοδευτικής φορολόγησης, που θα μεταφέρει το κύριο φορολογικό βάρος στο μεγάλο κεφάλαιο. Η συνεννόηση αυτή είναι κρίσιμη και για να αλλάξει ο σημερινός αρνητικός κοινωνικός και πολιτικός συσχετισμός. 

 

Πάρις Δάγλας