Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025

Προς εκτροχιασμό η «ατμομηχανή της Ευρώπης»

 

Την πιο μακρά φάση στασιμότητας στη μεταπολεμική
της ιστορία διανύει η Γερμανία - και τρέμει για 
τους δασμούς του Τραμπούκων
Άσχημα τα νέα για την «ατμομηχανή της Ευρώπης», τη Γερμανία, έναν μήνα σχεδόν πριν από τις γερμανικές εκλογές, καθώς το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,2% το 2024, ακολουθώντας την ύφεση της τάξης του 0,3% το 2023, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.

Βασικοί λόγοι είναι η απώλεια της ρωσικής φτηνής ενέργειας, η φθίνουσα πορεία της βαριάς βιομηχανίας, οι περιορισμένες επενδύσεις, οι υποτονικές εξαγωγές (οι εξαγωγές είναι η κινητήρια δύναμη της γερμανικής οικονομίας), ο έντονος ανταγωνισμός με την Κίνα και η χαμηλή κατανάλωση, αφού πολλοί Γερμανοί προτιμούν να αποταμιεύουν τα χρήματά τους ή πολύ απλά δεν έχουν να καταναλώσουν. 

Στα «σκουπίδια» η πράσινη ενέργεια το 2024

 

Οι ΑΠΕ πολλαπλασιάζονται, οι τιμές του ρεύματος
ανεβαίνουν, ενώ η ενέργεια μένει στα αζήτητα:
ο καπιταλιστικός παραλογισμός στα καλύτερά του!
Πρόσφατα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) δημοσίευσε κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την ενέργεια που απορροφά το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) όλο τον χρόνο. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, όλο το 2024 πετάχτηκαν «στα σκουπίδια» 900 γιγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας! Το νούμερο αυτό είναι περίπου 4πλάσιο σε σχέση με το 2023, όταν πήγαν χαμένες 228 γιγαβατώρες. Πολύ απλά, την ώρα που παράγεται αυτό το ρεύμα από τις ΑΠΕ δεν υπάρχει η αντίστοιχη ζήτηση για να το απορροφήσει, και ακόμα δεν υπάρχει η υποδομή για να αποθηκευτεί!

Σε υποχώρηση η προστασία της μητρότητας

 

Η προστασία των εγκύων και των μητέρων 
επιδεινώνεται και λόγω της εργοδοτικής ασυδοσίας
και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων
Η κυβέρνηση δεν χάνει ευκαιρία να διαφημίζει πρωτοβουλίες για την «εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής» με σκοπό την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας και την ενδυνάμωση αυτής της σχέσης. Όμως πόσο αυτό μπορεί να είναι εφικτό; Ελεύθερη αγορά και καπιταλισμός δεν ευνοούν αυτή τη σχέση, εκτός αν το κράτος θέλει να παρέμβει προστατευτικά με διάφορους τρόπους.

Νέες αποκαλύψεις για την covid

Για την επιδημία του κορονοϊού ειπώθηκαν από τις 
«αρμόδιες αρχές» πολλά, αλλά αποκρύφτηκαν τα σημαντικότερα
Έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας New York Post, από τον περασμένο Νοέμβριο, επιβεβαιώνει ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες απέκρυψαν κρίσιμες πληροφορίες για την προέλευση του ιού της επιδημίας covid-19. 

Η έκθεση που παραδόθηκε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον Αύγουστο του 2021 κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ο ιός, πιθανότατα, «δεν ήταν γενετικά τροποποιημένος» και μεταδόθηκε με φυσικό τρόπο από ζώα σε ανθρώπους. Ήταν η περίοδος που τα αστικά επιτελεία ανά τον κόσμο κατηύθυναν όλη τη συζήτηση για την προέλευση του ιού στους παγκολίνους, τις νυχτερίδες κ.λπ.

«Φόροι αμαρτίας» και καπιταλιστική υποκρισία

Αν οι αστικές κυβερνήσεις θέλουν να τρεφόμαστε πιο
υγιεινά, να φτηνύνουν τα ποιοτικά τρόφιμα - και 
όχι να επιβάλλουν νέους φόρους
Ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός ΟΟΣΑ, μεταξύ άλλων αντιδραστικών μέτρων που προτείνει για την Ελλάδα, υποδεικνύει να εφαρμοστούν και στη χώρα μας οι περίφημοι «φόροι αμαρτίας». Πρόκειται για ειδικούς φόρους που επιβάλλονται σε προϊόντα που θεωρείται ότι βλάπτουν την υγεία, όπως το αλκοόλ, το τσιγάρο αλλά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα με πολύ αλάτι, ζάχαρη, λίπη. Η κυβέρνηση είπε ότι θα το σκεφθεί για το μέλλον. Στο αλκοόλ και τα καπνικά προϊόντα, βέβαια, υπάρχουν τέτοιοι φόροι από πολλά χρόνια, αλλά σε άλλες χώρες έχουν επιβληθεί και στα «ανθυγιεινά» τρόφιμα, αναψυκτικά κ.λπ.  

«Προοδευτική Εύβοια»

 Η εφημερίδα «Προοδευτική Εύβοια» αναδημοσίευσε το ημερολόγιο της διαφυγής των Γιάννη-Βλαδίμηρου Βερούχη και Γιώργου Κώτσου από την καταδίωξη της Χούντας των Συνταγματαρχών, μια διαφυγή που ως γνωστόν έγινε με ένα μικρό βαρκάκι, από την Αττική ως το Ρέτζιο ντι Καλάμπρια της Ιταλίας, τον Σεπτέμβριο του 1967. Το σπουδαίο αυτό ντοκουμέντο της αντιδικτατορικής πάλης το είχαμε εκδώσει ως Σοσιαλιστική Προοπτική τον Σεπτέμβριο του 2017, στα 50 χρόνια από τη διαφυγή, με τίτλο «Το ημερολόγιο μιας σύγχρονης Οδύσσειας»
.

Αποχαιρετούμε τον Δημήτρη Χατζημιχελάκη

 Ανήμερα των Χριστουγέννων έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Χατζημιχελάκης, ένας εξαιρετικός άνθρωπος και συνεπής ιδεολόγος, με την επαναστατική έννοια της λέξης. Είχαμε την τιμή να είναι φίλος της εφημερίδας μας, μας βοήθησε με πολλούς τρόπους, μας παρακίνησε ηθικά να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας.  

Στη μνήμη του Θανάση Τσίλη

 

Οκτώ χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή, ο σύντροφος Θανάση Τσίλης μας λείπει πολύ. Παρά το ότι μας έφυγε πρόωρα, πρόλαβε να αφήσει το φωτεινό του στίγμα σε όσους τον γνώρισαν. Και να βάλει το «πετραδάκι» του στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς εκμετάλλευση και αδικία. 

Η υποκριτική ανησυχία για τον Κηφισό και τα ποτάμια-οχετοί

Η τσιμεντοποίηση των ποταμών των και ρεμάτων της
Αττικής προβλήθηκε ως αντιπλημμυρική πολιτική,
αλλά μόνο αυτό δεν ήταν
Μεγάλη «αναστάτωση» προκάλεσε η ανακάλυψη μιας ακόμα «λίμνης» στο κλειστό τμήμα του Κηφισού, που έχει δημιουργηθεί από την κατάρρευση ενός τμήματος του τσιμεντωμένου πυθμένα. Είναι η τρίτη «λίμνη» που αποκάλυψε με την επίμονη προσπάθειά της μια ομάδα σπηλαιολόγων, μαζί με τεράστιους όγκους μπάζων και άλλων φερτών υλικών που φράζουν σε μεγάλο βαθμό τη ροή των υδάτων. Και φυσικά, αν δεν υπήρχε αυτή η ομάδα που διατρέχει από ενδιαφέρον τα υπογειοποιημένα ποτάμια, κανείς δεν θα γνώριζε τι συμβαίνει στα έγκατα του Κηφισού, αφού όσοι έσπευσαν προ εικοσαετίας να μετατρέψουν τον αρχαίο θεό-ποταμό Κηφισό σε… υπόστρωμα οδικού άξονα, δεν σκέφτηκαν να αφήσουν κάποια δίοδο για τον τακτικό έλεγχο και τον ενδεχόμενο καθαρισμό. 

Ανταπόκριση από τη Μεσσηνία

 Τα στοιχεία που υπάρχουν στον αστικό τύπο (εφημερίδα Agrenda, 4-5  Ιανουαρίου) δείχνουν τι ευθύνεται και η τιμή ενός προϊόντος ξεκινάει χαμηλά από τον αγρότη παραγωγό και φτάνει πολύ ακριβότερα στον καταναλωτή-εργαζόμενο.Σε προϊόντα που δεν γίνεται βιομηχανική επεξεργασία το ποσοστό της τελικής τιμής πώλησης που αντιστοιχεί στον παραγωγό είναι 43%. 45% είναι το ποσοστό που αντιστοιχεί στο εμπορικό κύκλωμα και 12% οι κρατικοί φόροι.

Νέες αυξήσεις στα διόδια

 Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ψηφίσει νόμο για την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των διοδίων με την έναρξη κάθε νέας χρονιάς. Έτσι το κόστος για μια διαδρομή 250 χλμ. (π.χ. Αθήνα-Καλαμάτα) αυξάνεται τώρα κατά 0,90 ευρώ, για μια διαδρομή 500 χλμ. (π.χ. Αθήνα-Θεσσαλονίκη) κατά 1,80 ευρώ, ενώ για τη διαδρομή Αθήνα-Γιάννενα, λόγω γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, η αύξηση θα είναι 2,70 ευρώ. Αυτά τα ποσά βέβαια πρέπει να υπολογιστούν στο διπλάσιο, εφόσον υπάρχει και η επιστροφή. Ο μόνος δρόμος που εξαιρείται από την αύξηση είναι η Αττική Οδός, που είναι βέβαια πολυσύχναστη, αλλά έχει και μικρό μήκος (70 χλμ.).

Αποκαλύψεις για το Ελληνικό

 Πρόσφατη αυτοψία της εφημερίδας «Δημοκρατία» στον χώρο του Ελληνικού έδειξε ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Κατ’ αρχάς στον χώρο του παλιού αεροδρομίου έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα – βασικά ο χώρος παραμένει μια ατέλειωτη χωματερή με μπάζα. Η αρχική σύμβαση υποχρέωνε την ανάδοχο εταιρεία Lamda Development να φτιάξει πρώτα το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού (στον χώρο του παλιού αεροδρομίου) και μετά να προχωρήσει τα υπόλοιπα έργα. Αυτή τη σύμβαση όμως την άλλαξε ο Μητσοτάκης, για να λύσει τα χέρια της εταιρείας.

Περί του Προέδρου της Δημοκρατίας

 Η επιλογή του προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα από τον Μητσοτάκη ως υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας έχει δύο κύριες πλευρές. Αφ’ ενός είναι μια ένδειξη ότι ο Μητσοτάκης έχει μεγάλη ανάγκη να συσπειρώσει το κόμμα του και την παράταξή του. Φοβάται τη διαρροή ψηφοφόρων προς άλλα δεξιά κόμματα, της «λαϊκής» δεξιάς ή ακροδεξιάς, αλλά φοβάται ακόμα περισσότερο τη δυσαρέσκεια εντός του κόμματός του. Η οποία δυσαρέσκεια δεν αποκλείεται να έφτανε μέχρι και τη διαφοροποίηση κάποιων βουλευτών στην ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν ο Μητσοτάκης πρότεινε κάποιον «κεντροαριστερό». 

Ματαιώθηκε μεγάλη παραγωγική επένδυση

Ματαιώθηκε τελικά η επένδυση, ύψους 1,2 δις ευρώ, του εργοστασίου μπαταριών λιθίου της Sunlight στη Δυτική Μακεδονία. Η επένδυση είχε διαφημιστεί από την κυβέρνηση ως στρατηγικής σημασίας για το «μετα-λιγνιτικό» μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας. Η οποία ήταν η ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας, και η πολιτική της «απανθρακοποίησης», ειδικά επί Μητσοτάκη, την κατέστρεψε.