Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Αγγλία: Η εργατική τάξη έδωσε την πρώτη της απάντηση στο επιθετικό πρόγραμμα λιτότητας που έχει βάλει μπροστά ο Κάμερον μετά την αυτοδυναμία του στις τελευταίες εκλογές. Στις 20 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση στο Λονδίνο ενάντια στις περικοπές κοινωνικών δαπανών ύψους 12 δις λιρών (16,8 δις ευρώ!), που θα σημάνουν σίγουρα μαζικές απολύσεις στο δημόσιο, μειωμένη πρόσβαση των φτωχών σε υγεία-παιδεία, κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων κ.λπ. Στη διαδήλωση υπήρχαν και ελληνικές σημαίες, σε ένδειξη συμπαράστασης στον ελληνικό λαό. Διαδηλώσεις συμπαράστασης στον ελληνικό λαό και κατά της πανευρωπαϊκής λιτότητας έγιναν την ίδια ημέρα και σε Παρίσι, Βερολίνο, Ρώμη, Δουβλίνο.

Γερμανία: Συνεχίστηκε όλο τον Ιούνιο η απεργία 30.000 ταχυδρομικών, ενάντια στα σχέδια της διοίκησης να μετατάξει μεγάλο μέρος του προσωπικού σε συνεργαζόμενη εταιρεία ταχυμεταφορών, με τουλάχιστον 20% χαμηλότερους μισθούς. Όσοι αρνηθούν τη μετάταξη κινδυνεύουν να απολυθούν.

Πορτογαλία: Στις 26 Ιουνίου, οι εργαζόμενοι στο μετρό πραγματοποίησαν μια ακόμα 24ωρη απεργία, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του μέσου, που θα σημάνει και απολύσεις αλλά και αύξηση της τιμής του εισιτηρίου.

Αυστραλία: 36.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι ξεκίνησαν κυλιόμενες απεργίες σε όλη τη χώρα από τις 16 Ιουνίου, ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει ή να αφήσει στάσιμους τους μισθούς τους.


Γαλλία: Εκτεταμένες συγκρούσεις έγιναν στο Καλαί στις 23 Ιουνίου ανάμεσα σε απεργούς ναυτεργάτες και την αστυνομία. Οι ναυτεργάτες, που κινδυνεύουν να απολυθούν λόγω αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος στα φεριμπότ της γραμμής Καλαί-Ντόβερ, κατέλαβαν το λιμάνι, τους βασικούς αυτοκινητοδρόμους αλλά και την είσοδο του υποθαλάσσιου τούνελ της Μάγχης. Οι συγκρούσεις διήρκεσαν όλη την ημέρα, με συλλήψεις και τραυματισμούς. Στις 30 Ιουνίου, οι ναυτεργάτες απέκλεισαν και πάλι το τούνελ της Μάγχης, βάζοντας φωτιά σε λάστιχα.

Χιλή: Από την 1η Ιουνίου απεργούν σε όλη τη χώρα οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπέρ της δημόσιας δωρεάν παιδείας και της βελτίωσης των εργασιακών τους συνθηκών, ενώ κατεβαίνουν σε μαχητικές διαδηλώσεις μαζί με φοιτητές και μαθητές, που βρίσκονται επίσης σε κινητοποίηση. Το εκπαιδευτικό κίνημα έχει την ενεργητική στήριξη της εργατικής τάξης, καθώς πολλοί εργάτες παίρνουν μέρος στις διαδηλώσεις, βάζοντας και άλλα αιτήματα.

Από τη σύνταξη