Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑΞΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ «ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ»

Η τεχνητή αλλαγή της πληθυσμιακής σύνθεσης της Ελλάδας εξυπηρετεί αντιδραστικούς σκοπούς

Δεν είναι τυχαίο ότι οι πιο αδίστακτες μνημονιακές δυνάμεις, όπως το ΠΑΣΟΚ 
και το Ποτάμι, συνέπραξαν με τον ΣΥΡΙΖΑ στο νόμο για την ιθαγένεια 
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατέβασε στα τέλη Ιουνίου νέο νόμο για την ιθαγένεια, μια και ο παλιός είχε μπλοκαριστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο νόμος προβλέπει την παροχή ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών από την Α΄ Δημοτικού, με την προϋπόθεση της συμπλήρωσης πέντε χρόνων νόμιμης διαμονής του ενός γονέα στην Ελλάδα. Ο προηγούμενος (του Ραγκούση) προέβλεπε την παροχή ιθαγένειας από τη γέννηση του παιδιού ακόμα.
Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η αστική τάξη παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στο εγκληματικό σχέδιο της μετατροπής του ελληνικού λαού σε μειοψηφία στην ίδια του τη χώρα, της μετατροπής της Ελλάδας σε ασιατική χώρα σε όλη την κλίμακα. Γι’ αυτό άλλωστε ο νόμος ψηφίστηκε από τα δηλητηριώδη αστικά επιτελεία του κέντρου, το ΠΑΣΟΚ και το «Ποτάμι». Ο ΣΥΡΙΖΑ, ευθυγραμμιζόμενος με αυτά τα σχέδια, δημιουργεί τις πιο άσχημες προϋποθέσεις στη γενικότερη πάλη που διεξάγει τώρα ο ελληνικός λαός ενάντια στα μνημόνια της εξόντωσής του.

Το μεταναστευτικό ζήτημα, που είναι φυσικά διεθνές ζήτημα, ο σύγχρονος ιμπεριαλιστικός καπιταλισμός το χρησιμοποιεί για τους δικούς του σκοπούς. Έχοντας βαθύνει οικονομικά την εξάρτηση των χωρών του τρίτου κόσμου, εισάγει αθρόα φτηνή εργασία για να χτυπήσει τα ιστορικά κατακτημένα δικαιώματα της ευρωπαϊκής εργατικής τάξης. Η ελληνική μεγαλοαστική τάξη πρωτοπορεί σε αυτό το σχέδιο, αφού το εφαρμόζει συστηματικά εδώ και 25 χρόνια, έχοντας εξαφανίσει ολόκληρους εργατικούς κλάδους με μεγάλη αγωνιστική παράδοση (ναυτεργάτες, οικοδόμους κ.ά.). Στην πορεία αναβάθμισε το σχέδιό της σε αντικατάσταση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού από ασιατικές πρωτόγονες μάζες, για να αποφύγει οριστικά τον κίνδυνο της κοινωνικής ανατροπής του καθεστώτος της. Το ζήτημα είναι στη βάση του ταξικό, αποκτάει όμως και εθνικές διαστάσεις.
Τα σημερινά έθνη και λαοί διαμορφώθηκαν μέσα σε μια πορεία αιώνων και κάτω από την επίδραση κοσμοϊστορικών κοινωνικών και πολιτικών γεγονότων. Τα στοιχεία που διαμόρφωσαν τους ευρωπαϊκούς λαούς, και μαζί τους και τον ελληνικό, είναι η επιρροή του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού πολιτισμού, η Αναγέννηση, ο Διαφωτισμός, οι μεγάλες αστικές επαναστάσεις του 18ου και 19ου αιώνα, η βιομηχανική επανάσταση, και φυσικά η ανάπτυξη του εργατικού κινήματος απ’ τον 19ο αιώνα και μετά. Δεν μπορούν να γίνουν τεχνητά οι μαθημένες επί αιώνες στη μοιρολατρία και τον πρωτογονισμό ασιατικές μάζες «Ευρωπαίοι» ή «Έλληνες», και μάλιστα μέσα σε συνθήκες γενικής οπισθοδρόμησης του καπιταλισμού. Στο βάθος της συνείδησής τους θα διατηρούν την ιστορική τους καθυστέρηση για πολλές γενιές. Και ένα στοιχείο που συντείνει σε αυτό είναι και η μουσουλμανική θρησκεία, με τον ακραία αντιδραστικό της χαρακτήρα.
Αυτά τα ξέρει η αστική τάξη και γι’ αυτό επιμένει στη μαζική παροχή ιθαγένειας. Αν ήθελε απλώς να προστατέψει τα παιδιά που γεννιούνται εδώ υπήρχαν και άλλοι τρόποι, νομικής και όχι μόνο υφής. Η παροχή ιθαγένειας θα μπορούσε να είναι ανεκτή μετά το 18ο έτος (όταν το άτομο έχει πλέον και τη συνείδηση να κρίνει πού θέλει να ανήκει), και όχι με τρόπο που να ενθαρρύνει τη συνέχιση της αθρόας εισαγωγής μεταναστών.
Η αλλοίωση των ιστορικών εθνοτήτων της Ευρώπης από ασιατικές μάζες έχει αντιδραστικό και όχι προοδευτικό χαρακτήρα. Η λεγόμενη «πολυπολιτισμικότητα» δεν είναι παρά η προσπάθεια των ιμπεριαλιστικών αστικών τάξεων να μετατρέψουν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες σε ένα μείγμα σύγχρονης καπιταλιστικής σήψης και ασιατικής βαρβαρότητας. Ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει και εδώ πρώτος και σε ισχυρότερο βαθμό από τους άλλους ευρωπαϊκούς αυτό τον κίνδυνο. Γι’ αυτό και η αντίθεσή του στη μαζική παροχή ιθαγένειας, που έχει «ανθρωπιστική» μάσκα αλλά αντιδραστικό σκοπό, βρίσκεται στην ίδια γραμμή με την πάλη του ενάντια στα εξοντωτικά μνημόνια των ιμπεριαλιστών της Δύσης και της εγχώριας μεγαλοαστικής τάξης.


Σ. Κρόκος