Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Να αποτρέψουμε τη νέα σφαγή στο ασφαλιστικό

Χαλάνε τον κόσμο ντόπιοι και ξένοι εκβιαστές για τις 
«υψηλές» συντάξεις, ενώ ετοιμάζουν συντάξεις 
κάτω των 300 ευρώ!
Νέα συντριπτικά μνημονιακά χτυπήματα απειλούν την ασφάλιση και τις συντάξεις, με τη διαφαινόμενη συμφωνία κυβέρνησης-«δανειστών». Υποχρεωτική σύνταξη στα 67 έτη και πρόστιμο σε όσους συνταξιοδοτούνται νωρίτερα, εξαφάνιση της αγροτικής σύνταξης, κατάργησης ΕΚΑΣ, άμεσες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις μέσω της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και των νέων φόρων σε αυτές, πετσόκομμα έως 35% των μελλοντικών συντάξεων. Πραγματικός τυφώνας δηλαδή!
Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ήδη από το Δεκέμβριο προανήγγελλαν την επίθεση. Έχουν στερέψει από κέρδη λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης και διψάνε άμεσα για αίμα. Οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών αυξάνουν τη λύσσα του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου.

Το κυριότερο επιχείρημα όλων αυτών των αρπακτικών είναι το έλλειμα στα αποθεματικά των ταμείων. Γι’ αυτό προβάλλουν την «κεφαλαιοποίηση» μέθοδο στις συντάξεις, ανάλογα δηλαδή με το πόσα διαθέτει ένα ταμείο να είναι και οι συντάξεις του. Το έλλειμα, όμως, στα ταμεία το έχει δημιουργήσει η  πολιτική τους: η διάλυση της παραγωγής, η αποβιομηχάνιση και η συνεπαγόμενη ανεργία 1,5 εκατομμυρίου Ελλήνων, που στερεί τα ταμεία από έσοδα δισεκατομμυρίων. Επίσης, η συστηματική εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών αλλά και η εξίσου συστηματική φτηνή εισαγόμενη εργασία, που ένα μεγάλο πλεονέκτημά της για τους εργοδότες είναι η ελάχιστη ή και ανύπαρκτη ασφάλισή της. Η «μαύρη», ανασφάλιστη ε εργασία κάτω από τον εκβιασμό της κρίσης και της ανεργίας έχει εξαπλωθεί, βέβαια, και στους Έλληνες εργαζόμενους. Η ελαστική, μερική και με άθλιους μισθούς εργασία είναι και αυτή στοιχείο επιβαρυντικό για το ασφαλιστικό σύστημα. Όλα αυτά, η πολιτική εξόντωσης της ελληνικής εργατικής τάξης δηλαδή, δημιούργησαν τα ελλείμματα στα ταμεία.
Δεν μπορούμε να περιμένουμε παθητικά τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό. Απαιτούνται: άνοιγμα τώρα των κλειστών εργοστασίων και δημόσιες επενδύσεις για δουλειά στους Έλληνες ανέργους, υπεράσπιση της πλήρους και σταθερής εργασίας, πάταξη της εργοδοτικής εισφοροδιαφυγής. Η αντιστροφή της σημερινής αντεργατικής κατάστασης είναι που θα κάνει τα ασφαλιστικά ταμεία δυνατά και εύρωστα και θα κρατήσει μακριά τους γύπες του κεφαλαίου. Με θάρρος να προχωρήσουμε τώρα σε άμεσες ενέργειες για τη σωτηρία των συντάξεων και τη διασφάλιση του μέλλοντος των σημερινών εργαζόμενων.


Σ. Κρόκος