Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021

 1 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία έκαναν 4ωρη στάση εργασίας στην Αττική και 24ωρη απεργία στην υπόλοιπη χώρα για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, στη μάχη που δίνουν απέναντι στην επιδημία (για αύξηση της χρηματοδότησης, στελέχωση των νοσοκομείων, άρση της αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους συναδέλφους τους κ.ά.).

● Οι λιμενεργάτες του Σ.ΕΜΠΟ. στο λιμάνι του Πειραιά ξεκίνησαν 48ωρη απεργία για την αναγνώριση του σωματείου τους από την κινέζικη εργοδοσία (COSCO) και τη διαπραγμάτευση συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η απεργία σταμάτησε τη δεύτερη ημέρα, καθώς η COSCO δεσμεύτηκε ότι θα συζητήσει τη σύμβαση με το σωματείο.

 

7 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι διανομείς των ΕΛΤΑ Courrier έκαναν 48ωρη απεργία ενάντια στο δουλεμπορικό καθεστώς της ενοικίασής τους μέσω ιδιωτικών εταιρειών. Πραγματοποίησαν μοτοπορεία στην Αθήνα.

 

8 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έκαναν 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην πρυτανεία του ιδρύματος για τη λήψη μέτρων προστασίας από την επιδημία.

 

9 Δεκεμβρίου: Μονόωρη στάση εργασίας ανά βάρδια έκαναν οι εργάτες της μεταλλευτικής επιχείρησης ΒΕΜΕΚΕΠ στον Βόλο Μαγνησίας ενάντια στη δίωξη συνδικαλιστή συναδέλφου τους.

 

● Οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια Καβάλας, που βρίσκονται σε κινητοποίηση εδώ και τέσσερις μήνες ενάντια στις διαθεσιμότητες-απολύσεις και την περικοπή μισθών και δικαιωμάτων από την εργοδοσία της εταιρείας ENERGEAN, δέχθηκαν την επίθεση των ΜΑΤ μέσα στο εργοστάσιο. Κατέλαβαν ένα πύργο, όπου δέχθηκαν δεύτερη επίθεση με χημικά στις 16 του μήνα. Στις 21 του μήνα, σε νέα επίθεση των ΜΑΤ, συνελήφθησαν 17 εργάτες και παραπέμφθηκαν σε δίκη. Έγιναν κινητοποιήσεις για την υπεράσπισή τους. (Περισσότερα σε σχετικό άρθρο της εφημερίδας μας).

 

● Οι τραυματιοφορείς των νοσοκομείων της επαρχίας έκαναν τρίωρη στάση εργασίας για προσλήψεις προσωπικού και τη μονιμοποίησή τους.

 

10 Δεκεμβρίου: Οι ναυτεργάτες των ακτοπλοϊκών γραμμών έκαναν δεύτερη 48ωρη απεργία μέσα σε έναν μήνα για την υπεράσπιση της ελληνικής ναυτεργασίας και τα εργασιακά τους δικαιώματα.

 

11 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία CTS (τεχνικό τμήμα της Cosmote) έκαναν 24ωρη απεργία για τη σύμβαση εργασίας τους.

 

14 Δεκεμβρίου: Οι δικαστικοί διερμηνείς σε υποθέσεις αλλοδαπών έκαναν 48ωρη απεργία για την αύξηση των αποδοχών τους και για το εργασιακό τους ωράριο.

 

17 Δεκεμβρίου: Δίωρη στάση εργασίας έκαναν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και τη φύλαξη του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας ενάντια στην απόλυση 38 συμβασιούχων συναδέλφων τους.

 

18 Δεκεμβρίου: Οι νοσοκομειακοί της Θεσσαλονίκης έκαναν συγκέντρωση στην 3η και 4η Διεύθυνση Υγείας της πόλης, ζητώντας την επαναλειτουργία των νοσοκομείων «Παναγία», «Λοιμωδών» και «424» νοσοκομείο Αεροπορίας.

 

21 Δεκεμβρίου: 24ωρη απεργία έγινε απ’ τους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο «Melia Athens» στην Αθήνα ενάντια στις αλλεπάλληλες απολύσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η εργοδοσία. Στις 24 του μήνα συνέχισαν με 4ωρη στάση εργασίας. Στις 29/12 κατέβηκαν ξανά σε 24ωρη απεργία, ενάντια σε πέντε ακόμα απολύσεις συναδέλφων τους.

 

22 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στα πολυκαταστήματα JUMBO έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Μοσχάτο, ενάντια στη συνεχιζόμενη καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους από την εργοδοσία.

 

● Οι εργαζόμενοι στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) έκαναν 48ωρη απεργία, με συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του οργανισμού και τη συκοφάντηση των ίδιων απ’ τον υπουργό (αντι)Εργασίας Κώστα Χατζηδάκη για τα προβλήματα του συστήματος απονομής συντάξεων. Ο υπουργός κατέφυγε στα δικαστήρια, που έβγαλαν την απεργία παράνομη, οι εργαζόμενοι όμως τη συνέχισαν με απόφαση της ΑΔΕΔΥ.

 

23 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι μουσικοί έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας για τη χορήγηση του πνευματικού δικαιώματος των εκτελεστών μουσικού έργου (συγγενικό δικαίωμα). Στις 31/12 έκαναν νέα συγκέντρωση για τον αποκλεισμό τους απ’ το εποχικό βοήθημα και την επιδότηση ειδικού σκοπού.

 

28 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας – ο οργανισμός για την αντιμετώπιση της επιδημίας) έκαναν τρίωρη στάση εργασίας ενάντια στη σχεδιαζόμενη απόλυση 670 συμβασιούχων συναδέλφων τους. Στις 30 του μήνα έκαναν συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

 

Σ. Κρόκος