Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

Να πολεμήσουμε την ακρίβεια με τη διατίμηση!

Μετά το σοκ με το ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα, 
η ακρίβεια στα τρόφιμα έρχεται να ισοπεδώσει 
τα λαϊκά νοικοκυριά

 Η ακρίβεια καλπάζει και φέρνει απόγνωση στα λαϊκά νοικοκυριά. Οι τιμές έχουν αυξηθεί αλματωδώς σε πολλά αγαθά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όπως στο φυσικό αέριο 180,9%, πετρέλαιο θέρμανσης 45,2%, ηλεκτρικό ρεύμα 37,8%, καύσιμα 24,9%, αρνί-κατσίκι 21,3%, ελαιόλαδο 18,5%, πατάτες 11,9%, νωπά ψάρια 9,8%, τυριά 3,5% κ.λπ. Κι ενώ η ακρίβεια ήδη κατατρώει το πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων, νέες ανατιμήσεις έχουν ήδη ανακοινωθεί για τη νέα χρονιά.
 

Οι εταιρείες που λυμαίνονται τις εθνικές οδούς, παρότι αυτές έχουν κατασκευαστεί με δημόσιο χρήμα, προχώρησαν σε αυξήσεις από την 1η Ιανουαρίου στις ήδη ληστρικές τιμές των διοδίων. Επίσης, με το νέο έτος επιβάλλεται ειδικό τέλος για τις πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης σε μια σειρά προϊόντων, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής τους (ειδικά στον καφέ) κατά 5-7%. Και αυτό γίνεται στο όνομα της «πράσινης μετάβασης», μετακυλίοντας για μια ακόμα φορά το κόστος της υποτιθέμενης «περιβαλλοντικής» πολιτικής στον φτωχό εργαζόμενο.

Την ίδια στιγμή, δηλώσεις όπως αυτές των υπεύθυνων της εταιρείας Σκλαβενίτης για αύξηση τους επόμενους μήνες έως και 40% της τιμής στα μακαρόνια σηματοδοτούν τις τραγικές καταστάσεις που θα βιώσουν οι λαϊκές οικογένειες, αφού ακόμη και βασικά τρόφιμα θα γίνουν απρόσιτα.

Απέναντι σε αυτή την αλματώδη άνοδο των τιμών, η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο στέκεται απαθής αλλά ουσιαστικά την ενθαρρύνει. Δεν κάνει τίποτε για να συγκρατήσει τις τιμές, θεωρώντας «φυσιολογικές» τις αυξήσεις, βάσει του νεοφιλελεύθερου μοντέλου της πλήρους υποταγής στη ζήτηση και την προσφορά. Η ακρίβεια δεν οφείλεται μόνο στις διεθνείς τιμές και τις συνέπειες της επιδημίας (σπάσιμο εφοδιαστικών αλυσίδων, σταμάτημα παραγωγής λόγω λοκντάουν κ.λπ.), αλλά στον τρόπο λειτουργίας της ίδιας της καπιταλιστικής αγοράς. Και όταν μάλιστα συνδυάζεται με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ (απολιγνιτοποίηση, «πράσινη μετάβαση» με όρους αγοράς, ιδιωτικοποιήσεις, ενθάρρυνση εργοδοτικής ασυδοσίας κ.λπ.), τότε παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις. 

Η μόνη λύση για το σταμάτημα της ακρίβειας είναι η διατίμηση στα βασικά είδη και υπηρεσίες, με αυστηρές ποινές για κάθε παραβίασή της. Αυτή τη λύση μπορεί να την επιβάλει μόνο ο λαός με την οργανωμένη πάλη του. Την παράνοια της καπιταλιστικής οικονομίας να την πληρώσουν οι ίδιοι οι καπιταλιστές!

 

Μ. Σάκος