Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

ΗΠΑ: Με νίκη έληξε ο αποφασιστικός αγώνας των εργατών της Kelloggs –ένα από τα ισχυρότερα μονοπώλια τροφίμων παγκοσμίως– σε τέσσερα εργοστάσια, μετά από μια απεργία διαρκείας 11 εβδομάδων. Οι εργάτες κέρδισαν σημαντικές αυξήσεις, προσαυξήσεις αναλόγως προϋπηρεσίας, εφάπαξ μπόνους και αναγνώριση ορισμένων επιδομάτων, καθώς και βελτίωση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Αυτό που πυροδότησε την απεργία ήταν οι εξαντλητικές βάρδιες μετά τη λήξη του λοκντάουν, με πενιχρές αμοιβές, παρά τα μεγάλα κέρδη της εταιρείας. Η εργοδοσία προσπάθησε να σπάσει την απεργία με απολύσεις απεργών και προσλήψεις απεργοσπαστών, όμως οι εργάτες δεν λύγισαν. Νωρίτερα, οι εργάτες της μεγάλης βιομηχανίας μηχανοκατασκευών και αγροτικών μηχανημάτων John Deere έκλεισαν μια απεργία 4 εβδομάδων, έχοντας κερδίσει αυξήσεις συνολικά 20% σε βάθος πενταετίας. Πολλοί ακόμη σημαντικοί εργατικοί αγώνες πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στις ΗΠΑ, ή βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, μεταξύ άλλων σε εταιρείες τροφίμων, νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα, μεταλλουργικές βιομηχανίες, διυλιστήρια και εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

 

Αυστραλία: Στις 28 Νοεμβρίου πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι της κρατικής ηλεκτρικής εταιρείας, ενώ στις 7 Δεκεμβρίου απήργησαν οδηγοί λεωφορείων, σιδηροδρομικοί και περίπου 50.000 εκπαιδευτικοί στο Σίδνεϊ. Η απεργία στην εκπαίδευση ήταν η πρώτη εδώ και μια δεκαετία. Οι Αυστραλοί εργαζόμενοι διεκδικούν βελτίωση των αμοιβών τους και των συνθηκών εργασίας καθώς και προσλήψεις.

 

Γερμανία: Σε σειρά προειδοποιητικών απεργιών προχώρησαν την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου 14.000 εργάτες του αεροναυπηγικού κολοσσού Airbus, αντιδρώντας στα σχέδια της εργοδοσίας για απολύσεις.

 

Γαλλία: Ύστερα από μια αποφασιστική απεργία σχεδόν μηνιαίας διάρκειας, από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου, οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή απορριμμάτων στη μητροπολιτική περιοχή Μασσαλίας-Αιξ αν Προβάνς κέρδισαν μείωση ωρών εργασίας και προσαύξηση της αποζημίωσης για εργασία τις Κυριακές και αργίες.

 

Τουρκία: Στις 14 Δεκεμβρίου οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που είναι μέλη πέντε συνδικαλιστικών οργανώσεων κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία, διεκδικώντας αυξήσεις και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

 

Φινλανδία: Απεργία διάρκειας πέντε εβδομάδων προκήρυξαν την Πρωτοχρονιά οι περίπου 5.000 εργαζόμενοι της μεγάλης εταιρείας ξυλείας, χαρτιού και βιομάζας UPM, διεκδικώντας νέα συλλογική σύμβαση.

 

Από τη Σύνταξη