Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

ΦΤΩΧΟΙ ΞΕΠΑΓΙΑΖΟΥΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΛΟΓΩ ΠΑΝΑΚΡΙΒΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

                              Άλλο ένα στυγνό έγκλημα του αντιλαϊκού καθεστώτος 

 

Εν έχει 2022 πεθαίνει κόσμος από μαγκάλια και ακατάλληλα θερμαντικά 
μέσα επειδή δεν έχει λεφτά για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο

30 πυρκαγιές σε σπίτια, 15 συνάνθρωποί μας νεκροί, ανάμεσα τους και δύο παιδιά! Σε όλες τις περιπτώσεις, αυτές οι πυρκαγιές ξεκίνησαν από ακατάλληλα θερμαντικά μέσα. Αυτός είναι ο τραγικός απολογισμός του πρώτου χειμωνιάτικου μήνα στη χώρα μας. Αυτό είναι ένα ακόμη έγκλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και όλων αυτών που προσπαθούν να μας γυρίσουν στα χρόνια του μνημονίου, που και τότε συμπολίτες μας έχαναν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν με ό,τι μέσο μπορούσαν. Τεράστιες όμως είναι και οι ευθύνες της «αντιπολίτευσης», που έχει μείνει απλός θεατής.

Αυτοί που δήθεν κόπτονται για την υγεία του λαού τον καταδικάζουν σε τέτοια φτώχεια ώστε να μη διαθέτει τα στοιχειώδη μέσα για την ασφαλή του θέρμανση. Είναι εξωφρενικό να επιβάλουν πρόστιμα στους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους, τιμωρώντας τους για την επιλογή τους, αφήνοντας τους με ακόμα πιο μικρό εισόδημα από τις ήδη κουτσουρεμένες συντάξεις τους. Στην ουσία τους καταδικάζουν σε φυσική εξόντωση δήθεν για να προφυλάξουν την υγεία τους. Ας μας πούνε αυτοί οι φοβεροί «ειδικοί» και πάνσοφοι επιστήμονες που τα εισηγούνται αυτά, τι παίζει ρόλο στην υγεία ιδίως των ηλικιωμένων και των παιδιών; Η χορήγηση φαρμάκων ή και οι συνθήκες ζωής; Μπορεί να αντικατασταθεί η ποιότητα ζωής, η καλή διατροφή, η εξασφάλιση ζέστης, η αποφυγή στρεσογόνων καταστάσεων (η κυριότερη είναι η φτώχεια) από ένα παντοδύναμο υποτίθεται φάρμακο; Ό,τι και να χορηγήσουν σε έναν ηλικιωμένο, όταν αυτός ζει σε συνθήκες φτώχειας, προσπαθώντας να ζεσταθεί με ό,τι βρει, τρώγοντας χαμηλής ποιότητας τρόφιμα, εγκλωβισμένος στη μοναξιά και την εγκατάλειψη, έχει πιθανότητες επιβίωσης; Τελικά οι ηλικιωμένοι στα νοσοκομεία πεθαίνουν μόνο από κορωνοϊό, ή και από τις συνθήκες που τους έχουν οδηγήσει ως εκεί; Είναι δυνατόν σε περίοδο υποτίθεται πανδημίας, που η υγεία του λαού εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες ζωής του, να επιβάλλονται συνθήκες φτώχειας και στέρησης; 

Είναι δυνατόν στη δική μας χρονολογία και όχι στο 1940, πολύτεκνη οικογένεια να προσπαθεί να ζεσταθεί με αμφίβολης ποιότητας ξυλόσομπα, χάνοντας δύο από τα παιδιά της; Είναι λογικό οι άνθρωποι να ξεπαγιάζουν στα κρύα και παλιά διαμερίσματα, μην έχοντας να πληρώσουν πετρέλαιο, κάτι πολύ συνηθισμένο πια; Όσο για το φυσικό αέριο, η εκτίναξη της τιμής του το κάνει και αυτό απαγορευτικό για τα φτωχά στρώματα – για να μη μιλήσουμε για την αύξηση του ηλεκτρικού. Οι άνθρωποι καταφεύγουν στις πιο φτηνές λύσεις θέρμανσης για λόγους καθαρά επιβίωσης, με ολέθριες για την υγεία τους και τη ζωή τους συνέπειες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ξεκάθαρο ότι προσπαθεί με κάθε τρόπο να μας γυρίσει όχι μόνο στα χρόνια του μνημονίου αλλά σε εποχές αυταρχικών και δικτατορικών καθεστώτων. Όχι μόνο δεν την ενδιαφέρει η δημόσια υγεία αλλά κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να την υποβαθμίσει (διάλυση νοσοκομείων, ανυπαρξία πρωτοβάθμιας υγείας κ.λπ.). Το μίσος και η εκδικητικότητά της εναντίον του ελληνικού λαού είναι προφανή.

Είναι προφανές επίσης ότι όλο αυτό θα τους επιστραφεί, και μάλιστα πολλαπλάσιο. Ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να παραμείνει άπραγος θεατής στο σχέδιο εξόντωσής του. Η καταστολή, ο φόβος και η διχόνοια που προσπαθούν να μας επιβάλουν έχουν μικρό χρόνο δράσης. Η στιγμή που η αφύπνιση, η οργή, η μαχητικότητα, η σύγκρουση θα αντικαταστήσουν όλα αυτά πλησιάζει. Οι αγωνιστικές παραδόσεις και μνήμες θα παίξουν τον ρόλο τους. Να διεκδικήσουμε άμεσα:

– Επιδόματα θέρμανσης που να υπερκαλύπτουν τις ανάγκες για θέρμανση, και όχι ψίχουλα.

– Διατίμηση σε όλα τα είδη θέρμανσης, μείωση των τιμών πετρελαίου, φυσικού αεριού και ηλεκτρισμού.

Η εξασφάλιση επαρκούς και ασφαλούς θέρμανσης τον χειμώνα είναι όχι μόνο θέμα επιβίωσης αλλά και αξιοπρέπειας της τάξης μας!

 

Μαρία Καράβολα