Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

Πετρέλαια Καβάλας Καταστολή και αντίσταση

Οι εργάτες αντιστέκονται ενάντια στην τυχοδιωκτική
εργοδοσία της Energean, και στην κυβέρνηση
που της κάνει τις πλάτες
Οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν στους εργάτες των Πετρελαίων Καβάλας, που κινητοποιούνταν εδώ και τέσσερις μήνες μέσα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Η πρώτη έφοδος έγινε στις 11 του Δεκέμβρη και η δεύτερη στις 16. Οι εργάτες κατέφυγαν σε έναν «πύργο» μέσα στις εγκαταστάσεις, όπου τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στις 21 του μήνα, συλλαμβάνοντας 17 εργάτες, ανάμεσά τους μέλη της διοίκησης του σωματείου. Οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι ύστερα από μαζικές κινητοποιήσεις, με συμπαράσταση και άλλων εργατών της περιοχής.

Οι εργάτες βρίσκονται σε κινητοποίηση από τον Αύγουστο ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της εργοδοσίας της ΕΝΕRGEAN. Από τους 250 εργαζόμενους έχουν μείνει 170, καθώς η εταιρεία έχει προχωρήσει σε 80 διαθεσιμότητες, δηλαδή απολύσεις. Έχουν περικοπεί μισθοί και δικαιώματα, το ωράριο έχει γίνει λάστιχο.

Η ENERGEAN δικαιολογεί τα μέτρα με το επιχείρημα της κρίσης που έφερε η επιδημία στην αγορά του πετρελαίου. Όπως και με τον περιορισμό των κοιτασμάτων στην περιοχή του  Πρίνου. Την ίδια στιγμή όμως στήνει πετρελαϊκές δραστηριότητες σε άλλα σημεία της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ ετοιμάζεται να εγκαταστήσει αποθήκη υγροποιημένου αερίου. Έχει πάρει ενίσχυση 100 εκατομμυρίων ευρώ, 90,5 εκατομμύρια δάνεια με κρατική εγγύηση και 9,5 εκατομμύρια απ’ ευθείας. Είναι προφανές ότι προσανατολίζεται προς τις «νέες» μορφές ενέργειας (αέριο κ.λπ.), αλλά θέλει να διατηρήσει και τον Πρίνο, για λόγους χρηματιστηριακούς αλλά και για άλλες χρήσεις (αποθήκευση ενέργειας). Έχει την πολιτική να υποβαθμίζει τα Πετρέλαια Καβάλας, με συνέπεια τη συρρίκνωσή τους και τις απολύσεις.

Οι εργάτες των Πετρελαίων Καβάλας έχουν να υπερασπιστούν τη ζωή και τη δουλειά τους απέναντι στους τυχoδιωκτισμούς της ENERGEAN και των παιχνιδιών του κεφαλαίου με την ενέργεια. Είναι απαίτηση όλου του οργανωμένου εργατικού κινήματος να σταματήσει κάθε δικαστική δίωξη εις βάρος των εργαζομένων. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που «έστερξε» να ακούσει τις «εκκλήσεις» της εργοδοσίας και επιτέθηκε στους εργάτες μέσα στον χώρο εργασίας τους, βάζοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η ανοιχτή καταστολή από τα ΜΑΤ ήταν συνέχεια της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκράτησης των εργαζομένων. Οι εργάτες μπορούν να υπερασπιστούν τη ζωή και την εργασία τους μόνο με τις πιο αποφασιστικές μορφές πάλης, όπως έδειξε και αυτός ο αγώνας. Έχουν τη συμπαράσταση του εργατικού κινήματος και όλων των ταξικών αδελφών τους.

 

Σ. Κρόκος