Η «ισχυρή ανάκαμψη» που έλεγε η κυβέρνηση μετατρέπεται σταδιακά σε σισύφεια δοκιμασία |
Η εξέλιξη του πληθωρισμού αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι για την ελληνική οικονομία, καθώς σε ετήσια βάση έχουν καταγραφεί ήδη τεράστιες αυξήσεις σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, ηλεκτρισμό και καύσιμα, που πυροδότησαν μια αύξηση των τιμών παραγωγού στη βιομηχανία κατά 23%, η οποία πλαισιώθηκε και από μια αύξηση των τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία κατά 32,9%.
Το κοκτέιλ αυτό αυξήσεων προοιωνίζεται μια συνέχιση των ανατιμήσεων, αφού ήδη οι αλυσίδες της λιανικής τροφίμων έχουν λάβει νέα, ιδιαίτερα αυξημένα τιμολόγια από τους προμηθευτές τους.Η έκθεση συνεχίζει αναφέροντας ότι οι ανατιμήσεις των αγαθών διεθνώς μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγή της ευνοϊκής νομισματικής πολιτικής που ασκούν οι κεντρικές τράπεζες. Ακόμη και με την υποψία ότι η Ελλάδα μπορεί να μείνει οριστικά εκτός των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ανέβηκαν στα επίπεδα του πρώτου κύματος της πανδημίας (Απρίλιος-Μάιος 2020), την ίδια στιγμή που τα κρατικά ομόλογα των περισσότερων χωρών της Ευρωζώνης κινούνται σταθεροποιητικά.
Παράλληλα, από το 2023 θα τεθεί σε εφαρμογή το υπό αναθεώρηση Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που θα επαναφέρει δημοσιονομικούς περιορισμούς που είχαν ανασταλεί λόγω πανδημίας. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, που έφτασε μέσα στην επιδημία στο 207% του ΑΕΠ, πρόκειται να μπει στο μικροσκόπιο της Ε.Ε.
Ως τρίτο αγκάθι η έκθεση αναφέρει τις αδυναμίες του συστήματος υγείας σε υποδομές και προσωπικό που έχουν οδηγήσει σε διπλάσια θνησιμότητα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αυξάνοντας την αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας και την επίπτωσή της στην οικονομική δραστηριότητα.
Κατά τ’ άλλα, η κυβέρνηση προτείνει «υπομονή» να τελειώσει η πανδημία, ενώ με πυροσβεστικά μέτρα μιας πολύ περιορισμένης επιδότησης κάποιων δαπανών διαβίωσης των νοικοκυριών προσπαθεί να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις για την ακρίβεια που έχουν αρχίσει ήδη και συσσωρεύονται. Τελικά η κυβέρνηση βλέπει άνοδο της οικονομίας και τα νοικοκυριά άνοδο της ακρίβειας και της φτώχειας.
Γιάννης Τριανταφύλλου