Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Πρωτομαγιά 2022 Σημάδια εργατικής ανάτασης

Η Πρωτομαγιά ήταν φέτος μαζική και ζωντανή. Ξεχώρισε
η δυναμική «μηχανοκίνητη» πορεία των εργαζόμενων
δικυκλιστών.
Οι συγκεντρώσεις για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς είχαν, μετά από πολύ καιρό, παλμό και μαζικότητα, με μεγάλη συμμετοχή και νέων εργαζομένων. Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στις πορείες της Αθήνας. Αλλά και στον Πειραιά έγινε μαζική συγκέντρωση που κατευθύνθηκε στις προβλήτες της κινεζικής COSCOστο Ικόνιο του Περάματος, όπου οι λιμενεργάτες βρίσκονταν ήδη σε αγώνα από ημέρες ενάντια στις άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας τους, που στοίχισαν ένα νέο τραυματισμό –ευτυχώς όχι θανάσιμο– σε συνάδελφό τους.

 Ιδιαίτερα μαζική και πρωτότυπη ήταν η συγκέντρωση και πορεία των δικυκλιστών εργαζομένων, (κούριερ και ντελιβεράδων), που ξεκίνησε απ’ το κέντρο της Αθήνας και περιόδευσε στις δυτικές συνοικίες, περνώντας από μαγαζιά και πλατείες και δίνοντας έναν διαφορετικό αγωνιστικό τόνο για την ημέρα στις γειτονιές.

Το γεγονός από μόνο του είναι ένα ελπιδοφόρο σημάδι για το ελληνικό εργατικό κίνημα. Κάτω απ’ το βάρος της συνεχιζόμενης επίθεσης απ’ την πιο αντεργατική κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών, τη διογκούμενη ακρίβεια, την ανεργία, οι αγωνιστικές δυνάμεις της εργατικής τάξης παραμένουν ζωντανές και ενεργές, δείχνοντας τα πρώτα τους σκιρτήματα.

Ο δρόμος φυσικά είναι μακρύς. Για να ξαναβρεί τη χαμένη της αυτοπεποίθηση η εργατική τάξη πρέπει να σημειώσει νίκες στους χώρους δουλειάς. Και γι’ αυτό χρειάζεται σωματεία πραγματικά όργανα πάλης των εργατικών συμφερόντων. Το βάρος για να ξαναγίνουν τα σωματεία μαζικά και ζωντανά πέφτει στους ώμους των έντιμων και άφθαρτων πολιτικά αγωνιστών της εργατικής τάξης. Οι οποίοι πρέπει να παραμερίσουν τα σκιάχτρα των γραφειοκρατών και των κομματικών τοποτηρητών που στοιχειώνουν τα σωματεία και τα καθιστούν άμαζα, άνευρα, φιλο-εργοδοτικά ή κομματικές καρικατούρες.

Όσον αφορά τον ίδιο τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, για να γίνει ακόμα πιο μαζικός θα πρέπει οι συγκεντρώσεις, τα συνθήματα, το περιεχόμενό τους να επικεντρωθούν στις εργατικές διεκδικήσεις και στον κοινωνικό ρόλο, άμεσο και ιστορικό, της εργατικής τάξης. Τα κομματικά μπλοκ και τα γενικόλογα ή άσχετα συνθήματα δεν συμβάλλουν στην ενότητα και την κινητοποίηση των εργατών. Χρειάζονται ακόμα πρωτότυπες μορφές κινητοποίησης, όπως ήταν η μοτοπορεία των εργαζόμενων οδηγών δικύκλων που αναφέραμε στην αρχή.

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά μπορεί να αποτελέσει μια αφετηρία για την αναζωογόνηση του εργατικού κινήματος. Ο δρόμος, για όσους θέλουν να παλέψουν πραγματικά, είναι δύσκολος αλλά ανοιχτός.

 

Σ. Κρόκος