Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Απάτη τα μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα

 

Με επιδοματάκια δεν μειώνεται το πραγματικό κόστος
της ενέργειας και δεν τερματίζεται το σκάνδαλο
της υπερτιμολόγησης του ρεύματος
Αναγνωρίζοντας, αν και μερικώς, και καθυστερημένα, τη ληστεία στα τιμολόγια ρεύματος, ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επιστροφή έως και 600 ευρώ από το κόστος του ρεύματος κύριας κατοικίας οικιακών καταναλωτών, για λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από 1 Δεκεμβρίου 2021 έως 21 Μαΐου 2022. Η αναδρομική επιστροφή θα αφορά όσους δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που δόθηκαν από το κράτος ή τους παρόχους ενέργειας και θα καταβληθεί τον Ιούνιο.

Δικαιούχοι είναι όσοι είχαν συνολική αύξηση ρεύματος στους 6 μήνες πάνω από 30 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι το δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 45.000 ευρώ. Η ελάχιστη επιστροφή είναι 18 ευρώ και η μέγιστη δεν θα ξεπερνά τα 600 ευρώ. Η περιβόητη «ρήτρα αναπροσαρμογής», σύμφωνα με την κυβέρνηση, από τον Ιούλιο καταργείται, αφού, όπως λέει, εν μέρει θα πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και το υπόλοιπο κομμάτι θα καλύπτεται από τα μέτρα και τους πόρους που θα προκύψουν… Αυτά βέβαια θα πρέπει να πάρουν και την έγκριση της Ευρώπης. 

Στην πράξη, αντί οι πολίτες να πληρώνουν τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας ως καταναλωτές, θα τα πληρώνουν ως φορολογούμενοι μέσω των επιδοτούμενων από τον κρατικό προϋπολογισμό λογαριασμών.Επίσης, γίνεται πλέον λόγος όχι για φορολόγηση του 90% των «υπερ-εσόδων» των παρόχων ενέργειας, αλλά για «συνεισφορά αλληλεγγύης», ώστε η κυβέρνηση να αποφύγει το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει προσφυγές στα δικαστήρια. Ακολουθεί το προηγούμενο της «οικειοθελούς συνεισφοράς» που είχαν αποδεχτεί οι εφοπλιστές το 2014, διά της υπογραφής σχετικού συνυποσχετικού με το ελληνικό δημόσιο. 

Στο μεταξύ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) κατέληξε ότι τα επιπλέον έσοδα των εταιρειών παραγωγής ενέργειας, για την περίοδο από τον Οκτώβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022, είναι 591,45 εκατ. ευρώ. Από αυτά θα αφαιρεθούν οι έμμεσες εκπτώσεις, οπότε το ποσό που απομένει προς φορολόγηση υπολογίζεται στα 300 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι στα ταμεία του κράτους θα φτάσουν μόλις περί τα 270 εκατ. ευρώ!

Οι πολίτες δεν θέλουν επίδομα για το ρεύμα, για το αέριο, για τα καύσιμα, για τα τρόφιμα. Θέλουν μόνιμα φτηνό ρεύμα, αέριο, καύσιμα και τρόφιμα, για να μπορέσουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Όσο η «απελευθερωμένη αγορά» έχει την εγγυημένη κρατική επιδότηση του κέρδους μέσω των επιδομάτων, το κόστος θα  μετακυλίεται στην οικονομία, η τιμή θα κρατιέται ψηλά και ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρύνεται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για χρέη και ελλείμματα.

 

Γιάννης Τριανταφύλλου