Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Μια νέα κρίση και η δικαίωση του μαρξισμού


Το μόνο φως στο «τούνελ» της κρίσης είναι οι αγώνες
 των εργαζομένων! 
Μέχρι σήμερα, οι απολογητές του καπιταλισμού διακήρυσσαν ότι η παγκόσμια οικονομία κατευθυνόταν σε βιώσιμη ανάπτυξη και ότι τα δύσκολα πέρασαν. Φαίνεται, όμως, ότι για μερικούς από αυτούς η εικόνα αλλάζει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δανέζικη πολυεθνική τράπεζα Saxo Bank, η οποία προειδοποιεί ότι επίκειται νέα παγκόσμια κρίση!

Από τις αρχές του 19ου αιώνα, όταν εμφανίστηκε η μεγάλη βιομηχανία, η πορεία της καπιταλιστικής παραγωγής διακόπτεται περιοδικά από τις οικονομικές κρίσεις, ένα κεντρικό και μόνιμο φαινόμενο του καπιταλισμού. Χαρακτηριστικό της καπιταλιστικής παραγωγής είναι η κυκλικότητά της, n περιοδική πτώση της παραγωγής, όταν τα συσσωρευμένα εμπορεύματα δεν βρίσκουν αγοραστές. Με τη διαμόρφωση της διεθνούς αγοράς, δημιουργήθηκαν οι συνθήκες εμφάνισης και παγκόσμιων οικονομικών κρίσεων, με εκείνη του 1929 να θεωρείται και η μεγαλύτερη, τουλάχιστον έως σήμερα.
Όπως υποστηρίζει η Saxo Bank, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι οικονομικοί κύκλοι έχουν συντομευθεί εξαιτίας της «απελευθέρωσης της αγοράς», της γιγάντωσης του χρηματοπιστωτικού κλάδου στο σύνολο της οικονομίας, της «παγκοσμιοποίησης» του εμπορίου και της επιτάχυνσης των λεγόμενων κύκλων καινοτομίας (δηλαδή, πόσο γρήγορα αξιοποιούνται και ξεπερνιούνται οι νέες τεχνολογίες). Χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών, η οικονομία των ΗΠΑ διήλθε από τρεις περιόδους ύφεσης: το 1991, το 2001 και το 2009. Το ξέσπασμα μιας νέας κρίσης, θεωρεί η τράπεζα, τα επόμενα χρόνια είναι αναπόφευκτο και αυτό βασίζεται στην παραδοχή ότι ο καπιταλισμός πλέον χαρακτηρίζεται από κύκλους που διαρκούν λιγότερο από μια δεκαετία! Μάλιστα, προχωράει ακόμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα οι εθνικές οικονομίες έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια προσαρμογής της νομισματικής τους πολιτικής, υπονοώντας ότι κινήσεις για νομισματική χαλάρωση σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ευρωζώνη θα πάψουν να αποτελούν «σωσίβιο». Τέλος, η τράπεζα συμπεραίνει ότι τα κράτη έχουν θέσει σε κίνδυνο την επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης εξαιτίας του χρέους.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν μια ξεκάθαρη επιβεβαίωση των όσων έχει προβλέψει ο Μαρξ ενάμιση αιώνα πριν περί οικονομικών κρίσεων και της αύξησης της συχνότητάς τους. Μόνο η παγκόσμια εργατική τάξη μπορεί να βάλει ένα τέλος στον παραλογισμό του καπιταλισμού και αυτός θα πρέπει να είναι ο υπέρτατος σκοπός όλων μας!


Γιάννης Τριανταφύλλου