Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Τα μεγάλα ψέματα των Ελλήνων εφοπλιστών

Μύθος η υποτιθέμενη «συνεισφορά» των εφοπλιστών 
στην ελληνική οικονομία, αποδεικνύει με στοιχεία το 
μεγαλύτερο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο 
Στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας αλλά και σε αρκετά ακόμη, έχουμε αναφερθεί στον τυχοδιωκτικό ρόλο του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου και για τα προκλητικά προνόμια που απολαμβάνει, με βασικό την πλήρη φορολογική ασυλία που του παρέχει το ελληνικό κράτος. Τι γίνεται, όμως, όταν το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters χαρακτηρίζει ως «μύθο» τη συνεισφορά των ναυτιλιακών εταιρειών στο ΑΕΠ της χώρας;

Σε ρεπορτάζ του, λοιπόν, το Reuters επισημαίνει ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο ναυτιλιακός κλάδος συνεισφέρει 9 δις δολάρια ή 4% στο ΑΕΠ της χώρας, ποσό που πολλαπλασιάζεται αν συνυπολογιστούν και τα περιφερειακά επαγγέλματα, οπότε φτάνει τα 17 δις δολάρια ή 7,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, αυτά τα νούμερα είναι πλασματικά, διότι βασίζονται σε στοιχεία που δίνουν οι ίδιες οι ναυτιλιακές εταιρείες, οι οποίες περιλαμβάνουν στα στατιστικά τους δισεκατομμύρια δολάρια που στην πραγματικότητα δεν μπαίνουν ποτέ στην ελληνική οικονομία αλλά χάνονται σε φορολογικούς παραδείσους, αφού εκεί έχουν την έδρα τους, ενώ στην Ελλάδα διατηρούν απλά γραφεία διαχείρισης που πληρώνονται με προμήθεια από τη μητρική τους! Αν υπολογιστούν μόνο οι πληρωμές που γίνονται στην Ελλάδα για το προσωπικό, τους ναυτικούς, τους προμηθευτές και τους μετόχους τους (όπως γίνεται στις άλλες χώρες που έχουν ναυτιλία), τότε η ποντοπόρος ναυτιλία συνεισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας περίπου 1% ή 2 δις δολάρια, ποσό ασήμαντο σε σχέση με τα υπερκέρδη των εφοπλιστών!
Επίσης, αν και οι ίδιοι εφοπλιστές υπολογίζουν τους εργαζόμενους στις ναυτιλιακές και τα περιφερειακά επαγγέλματα σε 192.000 (!), τα μόνα στοιχεία που αναφέρονται είναι για 5.000 Έλληνες ναυτικούς σε πλοία με ελληνική σημαία, άλλους 6.000 σε πλοία με ξένη σημαία και 15.000 σε γραφεία. Άρα το νούμερο 192.000 που δίνουν οι εφοπλιστές είναι εντελώς αυθαίρετο και ανυπόστατο.
Τέλος το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι εφοπλιστές απολαμβάνουν πλήρη φορολογική ασυλία, ενώ χρησιμοποιούν και τα ΜΜΕ προκειμένου να επιτεθούν σε οποιονδήποτε προσπαθεί να τους φορολογήσει.
Πρέπει να δημοσιοποιηθεί με κάθε τρόπο η απάτη των εφοπλιστών περί δήθεν «ιδιαίτερης συνεισφοράς» τους στην ελληνική οικονομία και να απαιτηθεί από το εργατικό κίνημα η βαριά φορολόγησή τους!


Γιάννης Τριανταφύλλου