Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Χρεοκοπίες δήμων: αφορμή για νέο χαράτσι

Μετά τα εργοστάσια και τα μαγαζιά, το λουκέτο έρχεται  
και για δήμους – με δραματικές συνέπειες για τους
 πιο φτωχούς δημότες
Εξαπολύθηκαν τα πρώτα κυβερνητικά πυρά προς τους δήμους που έχουν οικονομικά «ανοίγματα» και μεγάλα ταμειακά ελλείμματα. Η απόφαση της κυβέρνησης για υποχρεωτική υπαγωγή του Δήμου Σαλαμίνας σε «πρόγραμμα εξυγίανσης» εγκαινιάζει τις χρεοκοπίες δήμων στη μνημονιακή εποχή. Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος δήμος που έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει. Το ίδιο ισχύει και για τους δήμους Φυλής, Μεγάρων, Φαιστού Κρήτης κ.ά. Αυτοί δεν έχουν υπαχθεί ακόμα σε «πρόγραμμα», ενδεχομένως λόγω πολιτικού κόστους, και τους δόθηκε μια ευκαιρία μήπως καταφέρουν και συμμαζέψουν τα οικονομικά τους, δηλαδή να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους έστω και στο «και πέντε».
Τι σημαίνει, όμως, πρακτικά η χρεοκοπία δήμου, μέσα στο σημερινό πλαίσιο, που φυσικά έχει καθοριστεί από το μνημόνιο; Τίποτα καλό για τους δημότες, ειδικά τους πιο φτωχούς, αφού προβλέπεται αύξηση των δημοτικών τελών ακόμα και πάνω από 50%, αλλά και συρρίκνωση απαραίτητων υπηρεσιών (π.χ. βρεφονηπιακοί σταθμοί), ενώ προβλέπεται ακόμα μείωση ή υποχρεωτική μετάταξη προσωπικού.

Το σημαντικό είναι ότι κανένα από αυτά τα μέτρα δεν θίγει τις πραγματικές αιτίες που έχουν οδηγήσει δεκάδες δήμους στο «κόκκινο». Εκτός από την κακοδιαχείριση, που ασφαλώς υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια, καθοριστική αιτία υπήρξε η μεταφορά μιας σειράς αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στην τοπική αυτοδιοίκηση, την ίδια στιγμή που η χρηματοδότησή της συρρικνώθηκε δραστικά (μείωση Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων κατά 62%), λόγω μνημονίου, κάτι που με τη σειρά του οδήγησε στον δανεισμό από τράπεζες για την κάλυψη απαραίτητων εξόδων. Ενώ το μοντέλο του δήμου-επιχείρηση («αναπτυξιακές εταιρείες» κ.λπ.), που είχε ξεκινήσει από την περίοδο Σημίτη, μόνο μεγαλύτερη διασπάθιση χρήματος έφερε και μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για τους δημότες.
Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να μη φορτωθούν ειδικά οι φτωχοί δημότες τα «σπασμένα», με επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και εξοντωτικά δημοτικά τέλη. Η κυβέ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽φοτε βάσιμες ΣΥΡΙΖΑ -  οικονομικέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι υπόλογη ουσιαστικά για ένα ακόμη χαράτσι εις βάρος των πολιτών. Η μάχη των εργαζόμενων ενάντια στη μιζέρια, τη φτωχοποίηση και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής δεν αφορά μόνο τον εργασιακό βίο, αλλά και την πόλη μέσα στην οποία ζούμε και κινούμαστε, γι’ αυτό πρέπει πάνω σε αυτό το ζήτημα να κινητοποιηθούμε και να αντιδράσουμε.


Ματίνα Χελιδώνη