Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ


Γερμανία: Σε αποφασιστική απεργία απροσδιόριστης διάρκειας από τις 6 Νοεμβρίου κατέβηκαν τα πληρώματα καμπίνας του εθνικού αερομεταφορέα Lufthansa, αντιδρώντας στα σχέδια της εργοδοσίας να περικόψει τις συντάξεις και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα στο όνομα του ανταγωνισμού με τις λεγόμενες εταιρείες χαμηλού κόστους. Η απεργία διήρκεσε μία εβδομάδα, οδηγώντας σε ακύρωση 4.600 πτήσεων, αλλά το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων παραμένει ακόμα ασαφές. Φαίνεται, όμως, ότι υπάρχουν κάποια σημάδια υποχώρησης από την εργοδοσία, η οποία, σε μια παράλληλη εξέλιξη, συμφώνησε σε αυξήσεις μισθών για τα πληρώματα εδάφους, συν μια εφάπαξ πληρωμή ύψους 2.250 ευρώ.

Ισπανία: Απεργία απροσδιόριστης διάρκειας ξεκίνησαν στις 6 Νοεμβρίου οι λιμενεργάτες της Βαρκελώνης. Ενώ στη γειτονική Πορτογαλία οι λιμενεργάτες τριών βασικών λιμανιών της χώρας, Λισαβόνας, Σετούμπαλ και Φιγκέιρα ντα Φοζ, ξεκίνησαν 10ήμερη απεργία στις 14 Νοεμβρίου.


ΗΠΑ: Οι περισσότεροι από 2.000 εργάτες της γνωστής βιομηχανίας υδραυλικών συστημάτων, γεννητριών και οικιακών ειδών Kohler κατέβηκαν σε απεργία από τις 15 Νοεμβρίου, αντιδρώντας στο σύστημα μισθών δύο ταχυτήτων που εφαρμόζει η εργοδοσία.

Φινλανδία: Αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από τις 19 Νοεμβρίου οι ταχυδρομικοί στο Ελσίνκι και άλλες πόλεις. Αντιδρούν στην αναδιάρθρωση των ταχυδρομείων που προωθείται, η οποία οδηγεί σε περικοπές μισθών και αντικατάσταση μόνιμων από προσωρινούς εργαζόμενους.

Ιταλία: Σε γενική απεργία κατέβηκαν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο στις 20 Νοεμβρίου, αντιδρώντας στην πολιτική της κυβέρνησης Ρέντσι, που συνίσταται σε μαζικές περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και μείωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία σε κάποιους τομείς. Όσον αφορά το τελευταίο, η κυβέρνηση ανακήρυξε τα μουσεία και τα τουριστικά αξιοθέατα «βασικές υπηρεσίες», ώστε να μπορεί να χτυπήσει το δικαίωμα της απεργίας σε αυτά. Υπάρχει μεγάλος αναβρασμός στο χώρο του πολιτισμού, όπου οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται για νέες απεργίες.

Γαλλία: Σε 24ωρη απεργία κατέβηκαν στις 23 Νοεμβρίου οι εργαζόμενοι στην κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού EDF, διεκδικώντας αυξήσεις.

Καναδάς: Σε γενική απεργία κατέβηκαν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο στην επαρχία του Κεμπέκ στις 16 Νοεμβρίου, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση μισθών και αύξηση εργασιακού φόρτου και ορίου συνταξιοδότησης.

Από τη σύνταξη