Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών: έγκλημα διαρκείας


Νέο αίμα από τον ελληνικό λαό για τη «διάσωση» των
 τραπεζών – δηλαδή, των ξένων και ντόπιων τοκογλύφων
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ξανα-ανακεφαλαιοποιήθηκε, αυξάνοντας το «εθνικό χρέος» κατά 6 δις ακόμα. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας εξαγοράστηκε πλήρως από ιδιώτες με μόλις 5 δις περίπου! Αν κάποτε μιλούσαμε για εξευτελιστικές αξίες μετοχών, τώρα μιλάμε για ισοπέδωση! Κανένας θεσμικός επενδυτής δεν συμμετείχε, παρά μόνο κερδοσκοπικά funds, περήφανα τέκνα του πα-τέρα τους, του καπιταλισμού!

Από την αρχή της οικονομικής κρίσης, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει χρηματοδοτηθεί, είτε με τη μορφή ρευστότητας είτε με τη μορφή εγγυήσεων, με πάνω από 200 δις ευρώ. Ο ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός και οι ντόπιοι συνεργάτες του επέβαλαν μια χρηματοπιστωτική δικτατορία που κατέστρεψε τους Έλληνες εργαζόμενους με «όπλο» αυτό το ποσό!
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που διαχειρίστηκε αυτό το πρωτοφανές ξεπούλημα, με φωτογραφικές τροπολογίες, μεθοδεύτηκε να αποδεχτεί όποια τιμή μετοχής προσέφεραν οι αγοραστές. Η χαρά των κερδοσκόπων, δηλαδή! Αν κάποιος έδινε τόσα όσα κάνει ένα πακέτο τσιγάρα, αγόραζε μετοχές π.χ. της Eurobank, που η αξία τους το 2007 αντιστοιχούσε σε ένα μικρό διαμέρισμα! Και αυτά ενώ όλοι γνώριζαν ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις–ανδρείκελα έχουν υπογράψει το ελληνικό κράτος να μην έχει δικαίωμα λόγου στη διοίκηση των τραπεζών.
Εδώ και 7 χρόνια όλη η οικονομική ζωή του τόπου περιστρέφεται γύρω από τη «διάσωση» τεσσάρων ιδιωτικών παρασιτικών επιχειρήσεων. Πού πήγαν όλα αυτά τα χρήματα; Ως εργαζόμενοι, πότε συμφωνήσαμε να τα απαξιώσουμε και να μας μείνει και ένα ανήκουστο χρέος από πάνω; Πότε συναινέσαμε ως «αποζημίωση» για αυτή την καταστροφή να πάρουμε μόλις το 1/40ό; Ο ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός σίγουρα είναι ικανοποιημένος από, την προσωρινή έστω, εύρεση λύσης στην κινούμενη άμμο στην οποία έχει παγιδευτεί. Εμείς πότε αποδεχτήκαμε την «προίκα» που μας αφήνει: νεκρούς, άνεργους, φτωχούς, άστεγους, απελπισμένους, ανύπαρκτη κοινωνική πρόνοια, διαλυμένη παραγωγική ικανότητα, κατεστραμμένο σύστημα υγείας, απαξιωμένη παιδεία;
Το πραγματικό πρόσωπο του καπιταλισμού είναι αυτό. Δεν κρύβεται πια. Μέσα στην αλαζονεία του αδιαφόρησε να συγκαλύψει τη βαρβαρότητά του. Τον νιώσαμε στο πετσί μας. Δεν τιθασεύεται, δεν είναι διαχειρίσιμος! Το τραπεζικό σύστημα επιβάλλεται να κρατικοποιηθεί τώρα! Και το χρέος που μας πνίγει να γίνει θηλιά στο λαιμό εκείνων που το καρπώθηκαν.


Θωμάς Θαλασσινός