Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

ΤΡΑΠΕΖΕΣ ÜBER ALLES Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ

Ο δρόμος για τους πλειστηριασμούς άνοιξε… Και ο μόνος τρόπος να τους
 σταματήσουμε είναι να οργανωθούμε!
●     «Όποιος πρόλαβε, τον Κύριον οίδε». Από 1-1-2016 αρχίζει η εφαρμογή των νέων διατάξεων του «Νόμου Κατσέλη» για την πρώτη κατοικία. Δεν θα επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά όσα αφορούν στις δαιδαλώδεις προϋποθέσεις (όρια εισοδήματος, αντικειμενικής αξίας κ.λπ.), αξίζει όμως να αναδείξουμε κάποια κομβικά και άκρως ενδεικτικά σημεία των νέων διατάξεων, που αποκαλύπτουν και την πλήρη υποταγή της κυβέρνησης στις τράπεζες:
1) Για την εξόφληση των χρεών, θα κατάσχονται και θα πωλούνται όλα τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, εκτός από μια στοιχειώδη οικοσκευή. Με αυτή τη διάταξη, ουσιαστικά ακυρώνεται η διακριτική ευχέρεια του δικαστή για το αν θα ορίσει κάτι τέτοιο
.
2) Για να σωθεί η πρώτη κατοικία, θα πρέπει αυτό να συμφέρει την τράπεζα! Επί λέξει: «Ο οφειλέτης θα καταβάλλει τέτοιο ποσό, ώστε οι πιστωτές του δεν θα βρεθούν, χωρίς τη συναίνεσή τους, σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτή στην οποία θα βρίσκονταν σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης». Με απλά λόγια, οι τράπεζες δεν θα σου βγάζουν το σπίτι στον πλειστηριασμό μόνο αν δεν τις συμφέρει να σ’ το βγάλουν. Ο απόλυτος νομικός παραλογισμός, αφού στις περιπτώσεις αυτές δεν χρειάζεται έτσι κι αλλιώς καμία προστασία, αφού δεν υπάρχει κανένας πρακτικός κίνδυνος. Και φυσικά η απόλυτη πολιτική κοροϊδία, αφού η κυβέρνηση «σώζει» ό,τι δεν κινδυνεύει!
3) Η προσωρινή προστασία, που μέχρι τώρα απαγόρευε οποιαδήποτε κατάσχεση σε βάρος του οφειλέτη από την κατάθεση της αίτησής του στο Ειρηνοδικείο μέχρι και τη δίκη (που π.χ. στο Ειρηνοδικείο της Νίκαιας είχε φτάσει να ορίζεται μέχρι και το 2027) περιορίζεται πλέον σε μόνο έξι (6) μήνες από την κατάθεση! Ενώ δηλαδή μέχρι σήμερα με τη λεγόμενη «προσωρινή διαταγή» ο οφειλέτης γλύτωνε από κάθε κατάσχεση για αρκετά χρόνια, πλέον η προστασία του περιορίζεται σε μόνο έξι μήνες, ασχέτως του πότε θα γίνει η δίκη. Δηλαδή, όταν θα γίνει η δίκη, μπορεί ήδη να έχει χάσει όλη του την περιουσία.
4) Τέλος, ακόμα και το ποιες είναι οι «εύλογες δαπάνες διαβίωσης» των οφειλετών (στοιχείο κρίσιμο για την εφαρμογή του νόμου) θα καθοριστεί με πράξη του κρατικού μηχανισμού (είτε του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους είτε της Στατιστικής Υπηρεσίας). Η μεθοδευμένη συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού θα έχει πλέον επισημοποιηθεί και με τη βούλα του κράτους.

●     Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες ορκίζονται -και πολλά «παπαγαλάκια» αναπαράγουν- ότι, παρόλα αυτά, δεν θα προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς σπιτιών γιατί «δεν τις συμφέρει». Και φυσικά, κάμποσα «φιλολαϊκά» δικηγορικά γραφεία, που όλα αυτά τα χρόνια είχαν ξαμοληθεί τάζοντας σωτηρία χάρη στον «Νόμο Κατσέλη» συνεχίζουν να αποκοιμίζουν τον κόσμο για ίδιο όφελος.
Η αλήθεια, όμως, είναι τελείως διαφορετική. Μπορεί μέχρι τώρα, εξαιτίας κάποιων δευτερευόντων τεχνικών λόγων (π.χ. επειδή ο πλειστηριασμός ξεκινούσε από την αντικειμενική αξία, που ήταν πολύ υψηλή) να μη γίνονταν πλειστηριασμοί, όμως από δω και μπρος τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά. Με τον Νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που θα ισχύει από 1.1.2016, ο πλειστηριασμός θα ξεκινάει από την εμπορική αξία, η οποία πλέον είναι πολύ χαμηλή, επίσης τα έξοδα πλειστηριασμού θα μειωθούν για τις τράπεζες, μέσω του λεγόμενου «ηλεκτρονικού πλειστηριασμού» κ.ο.κ.
Και πάνω απ’ όλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ένα πράγμα: ότι ζούμε στον Καπιταλισμό. Και στον καπιταλισμό η υπέρτατη αξία είναι η Ατομική Ιδιοκτησία. Γι’ αυτό, αργά ή γρήγορα, οι τράπεζες θα θελήσουν να πάρουν στα χέρια τους την ιδιοκτησία των σπιτιών. Γιατί στον καπιταλισμό ο τίτλος ιδιοκτησίας είναι τα άγια των αγίων, είναι το στοιχείο που δίνει τη δύναμη και την εξουσία.

●     Από την Πρωτοχρονιά, λοιπόν, όποιος οφειλέτης θέλει να σώσει το σπίτι του, θα πρέπει να στρατευτεί στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών. Άλλο τρόπο σωτηρίας δεν έχει.


Βασίλης Παπανικολάου