Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Πρόοδος και βαρβαρότητα στην εποχή μας


Διαδήλωση κατά των βιασμών στην Ινδία
Ο μεγάλος επαναστάτης Λέων Τρότσκυ συνήθιζε να λέει: «Από κοντά όλες οι εποχές μοιάζουν σκοτεινές. Τίποτα όμως δεν μπορεί να σταματήσει την πρόοδο». Και πράγματι, ακόμα και στην εποχή της καπιταλιστικής παρακμής που ζούμε, αν εξετάσουμε πιο προσεκτικά τα πράγματα, έχουμε εξελίξεις που αβίαστα θα χαρακτηρίζαμε προοδευτικές. Για παράδειγμα, σημαντικές επιτεύξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, που δημιουργούν νέες, επαναστατικές δυνατότητες για τον άνθρωπο σε μια σειρά τομείς.
Μια άλλου τύπου προοδευτική εξέλιξη είναι κάτι που έχει συντελεστεί τα τρία τελευταία χρόνια στην Ινδία. Μέσα σε μια τριετία, λοιπόν, βάσει ενός κυβερνητικού προγράμματος, διπλασιάστηκαν τα ινδικά νοικοκυριά που διαθέτουν τουαλέτα: από το 38,7% στο 76,22%. Φαίνεται κάτι ασήμαντο για εμάς τους Δυτικούς, αλλά ας φανταστούμε την πρόοδο που συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία και υγιεινή, καθώς και για την καθημερινή ζωή, να αποκτούν τουαλέτα 60.000.000 νοικοκυριά!
Εμείς οι κομμουνιστές είμαστε κατά του καπιταλισμού όχι γιατί τα βλέπουμε όλα «μαύρα» γύρω μας, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι: σε σχέση με τις τεράστιες δυνατότητες που διαθέτει σήμερα η ανθρωπότητα, επιστημονικές, τεχνικές, διανοητικές, εξαιτίας της καπιταλιστικής ανισότητας και αναρχίας προοδεύουμε πολύ αργά, πολύ άνισα, πολύ αντιφατικά – και σε πολλούς τομείς οπισθοχωρούμε.
Πού είναι το αντιφατικό στο παραπάνω παράδειγμα από την Ινδία: Ότι αυτό το πρόγραμμα με τις τουαλέτες δεν έγινε κυρίως για λόγους υγιεινής. Αλλά έγινε για να μειωθούν οι μαζικοί βιασμοί γυναικών από κατώτερες κάστες, που κατά κανόνα συμβαίνουν όταν αναγκάζονται να βγουν από τα σπίτια τους το βράδυ για την ανάγκη τους! Και ποιος συντηρεί τις μεσαιωνικές αυτές αντιλήψεις, που καθιστούν σχεδόν αποδεκτό τον βιασμό μιας γυναίκας από κατώτερη κάστα; Μα η ίδια η άρχουσα καπιταλιστική τάξη αυτής της χώρας, για να διαιρεί, να αποδυναμώνει και να υπερ-εκμεταλλεύεται την εργατική τάξη! Να πώς συνυπάρχει στην εποχή μας η χειροπιαστή δυνατότητα για τεράστιες προοδευτικές αλλαγές με την πιο αδιανόητη βαρβαρότητα.
Αυτή την αντίφαση μπορεί να τη λύσει μόνο η εργατική μας τάξη, με την αφύπνισή της, την οργάνωσή της και τον αγώνα της για μια κοινωνία που θα απελευθερώνει πλήρως τις δυνατότητες κάθε ανθρώπινου πλάσματος να ευημερήσει και να εξελιχθεί.

Πάρις Δάγλας