Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Η υπόθεση Novartis και μια παγκόσμια σύγκρουση


Δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί,
 μεταξύ άλλων, φέρονται μπλεγμένοι στο σκάνδαλο Novartis
Πριν από έναν χρόνο γράφαμε στην εφημερίδα μας για το σκάνδαλο της φαρμακευτικής πολυεθνικής Novartis, που προκειμένου να επικρατήσει στην αγορά φαρμάκου παγκοσμίως προωθεί τα σκευάσματά της με τις γνωστές πρακτικές, δηλαδή, με μίζες σε γιατρούς, κρατικά στελέχη και πολιτικούς. Ήδη στις ΗΠΑ η εταιρεία έχει υποχρεωθεί να καταβάλει δύο φορές εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις, ενώ στο σκάνδαλο εμπλέκονται πάρα πολλές χώρες (Πολωνία, Τουρκία, Νότια Κορέα κ.λπ.).

Στη χώρα μας η υπόθεση ξεκίνησε όταν δύο Έλληνες, οι οποίοι εργάζονταν στα τμήματα πωλήσεων και εταιρικής ευθύνης της Novartis Ελλάδας, κατέθεσαν τον Αύγουστο του 2016 στις αμερικανικές αρχές εκατοντάδες έγγραφα που αποκαλύπτουν δωροδοκίες περίπου 4.000 γιατρών (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) και ονόματα εταιρειών μέσω των οποίων η Novartis ξέπλενε χρήματα. Στην υπόθεση φαίνεται να εμπλέκονται και γνωστοί πολιτικοί, όπως οι πρώην πρωθυπουργοί Σαμαράς και Πικραμμένος, οι πρώην υπουργοί Στουρνάρας, Αβραμόπουλος, Γεωργιάδης, Βενιζέλος, Λοβέρδος κ.λπ. καθώς και πρώην γενικοί γραμματείς υπουργείων, μέλη σχετικών επιτροπών και πολλοί άλλοι. Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι μίζες που δόθηκαν σε πολιτικά πρόσωπα για να επικρατήσει η Novartis στην ελληνική αγορά αγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ! Η συνολική δε ζημία του δημοσίου από τις συνήθεις αυτές πρακτικές γενικά των φαρμακευτικών εταιρειών φτάνει τα 23 δισ. ευρώ για την περίοδο 2000-2015 (τα 3 δις από τη Novartis).
Το σκάνδαλο αυτό δείχνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την ασύλληπτη διαφθορά που υπάρχει στον χώρο των πολυεθνικών του φαρμάκου. Εταιρείες-κολοσσοί ελέγχουν συστήματα υγείας, εξαγοράζουν γιατρούς και κυβερνήσεις, πουλάνε τα ληγμένα τους σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, εφευρίσκουν επιδημίες (π.χ. SARS) και αναγκάζουν ολόκληρες χώρες να αγοράζουν τα προϊόντα τους, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων. Μπροστά στα τρισεκατομμύρια που παίζονται, καμιά ανθρώπινη ζωή γι’ αυτούς δεν έχει αξία.
Πίσω όμως από τις αποκαλύψεις κρύβεται κυρίως ο οικονομικός πόλεμος μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης, στο πλαίσιο του οποίου ήδη συγκρούονται εταιρείες-μεγαθήρια. Σε αυτόν τον πόλεμο θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα: βιομηχανική κατασκοπία, εξαγορές στελεχών και ασφαλώς πολιτικά ξεκαθαρίσματα λογαριασμών. Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού αστικού πολιτικού προσωπικού φέρεται μπλεγμένο έχει άμεση σχέση με αυτές τις παγκόσμιες διαμάχες.

Μ. Σάκος