Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Αυτοκινητοβιομηχανίες έκαναν πειράματα σε ανθρώπους


Σάλος έχει ξεσπάσει σε όλη την Ευρώπη από τα δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων σύμφωνα με τα οποία γερμανικό ερευνητικό ινστιτούτο έκανε πειράματα σε ανθρώπους για τις επιπτώσεις των ρύπων από τους κινητήρες αυτοκινήτων. Το ινστιτούτο, το οποίο στο μεταξύ έχει κλείσει, χρηματοδοτούνταν από τις σημαντικότερες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες (BMW, Volkswagen και Daimler-Mercedes). Στο πλαίσιο του πειράματος 25 άτομα εισέπνευσαν επικίνδυνους ρύπους.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αρνήθηκαν ότι γνώριζαν για τη «μεθοδολογία» της έρευνας. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να γίνει πιστευτό, όταν η Volkswagen επί χρόνια κυκλοφορούσε αυτοκίνητα με «πειραγμένους» κινητήρες (για να μην καταγράφονται οι ρύποι), άκρως επικίνδυνους για το περιβάλλον και τους ανθρώπους, και όταν η ίδια εταιρεία εμπλέκεται σε παρόμοιο πείραμα με πιθήκους!
Το έγκλημα είναι στη φύση του καπιταλισμού, και κάθε καπιταλισμός έχει τη δική του εγκληματική τυπολογία. Στο άκουσμα αυτής της είδησης, το μυαλό πολλών πήγε στα στρατόπεδα εξόντωσης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και στα απάνθρωπα πειράματα που γίνονταν σε ανθρώπους εκεί. Θα πει κανείς ότι η αναλογία είναι τραβηγμένη. Ωστόσο, δεν είναι και τόσο τραβηγμένη αν σκεφτούμε ότι η BMW και η Daimler θησαύρισαν από την καταναγκαστική εργασία των κρατουμένων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Και ότι για πολλά χρόνια μετά τον Πόλεμο μεγάλες γερμανικές εταιρείες διοικούνταν από πρώην Ναζί αξιωματικούς.

Π.Δ.