Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Και η Βουλγαρία στο ευρώ;


Βουλγαρία: μια χώρα όπου συναντά κανείς φτώχεια και
 υποβάθμιση σχεδόν παντού. 
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιουνκέρ δήλωσε πρόσφατα ότι η Βουλγαρία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ενταχθεί στην Ευρωζώνη! Μιλάμε για μια χώρα γενικευμένης φτώχειας, όπου οι μισθοί είναι οι μισοί και κάτω από την Ελλάδα του μνημονίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα σήμερα έχει 2 εκατομμύρια λιγότερους κατοίκους από ό,τι τη δεκαετία του ’80, λόγω της μαζικής φυγής στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας (πάνω από 1 εκατομμύριο) αλλά και της υπογεννητικότητας. Όσο για τη διαφθορά… η Ελλάδα είναι κολέγιο μπροστά στη Βουλγαρία.

Πριν από λίγο καιρό, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας δήλωνε πως, παρότι η χώρα του μείωσε πολύ τους φόρους (εταιρικός φόρος 10%) για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, δεν κατάφερε και τίποτα σπουδαίο. Το βασικό κριτήριο με βάση το οποίο η χώρα θεωρείται υποψήφια για το ευρώ είναι το χαμηλό χρέος και έλλειμμα. Αυτό, όμως, οφείλεται στις τριτοκοσμικού επιπέδου κοινωνικές δαπάνες. Ο βασικός λόγος που τα αφεντικά της Ε.Ε., τραπεζίτες και μεγάλο κεφάλαιο, θέλουν χώρες σαν τη Βουλγαρία στην Ευρωζώνη είναι άλλος: να ρίξουν ακόμα πιο χαμηλά τον «πήχη» για όλη την ευρωπαϊκή εργατική τάξη. Όταν σε μια ενιαία αγορά συμμετέχουν πλέον κάμποσες χώρες αυτού του επιπέδου, είναι εντελώς αναμενόμενο να λένε π.χ. σε εμάς τους Έλληνες εργαζόμενους: με βάση τον «μέσο όρο» της Ευρωζώνης, και πάλι προνομιούχοι είστε! Ένας άλλος λόγος είναι να βάλουν οι Δυτικές πολυεθνικές στο χέρι ευκολότερα ό,τι φυσικούς πόρους διαθέτει η χώρα και να την υποτάξουν ακόμα πιο στενά στην τραπεζική τοκογλυφία. Σύμφωνα με ανάλυση του Γάλλου οικονομολόγου Τομά Πικετί, από το 2010 οι περισσότερες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες έχουν διπλάσιες εκροές κερδών και εσόδων προς την Ε.Ε. απ’ ό,τι εισροές.
Στην πραγματικότητα, βέβαια, εντάσσοντας… Βουλγαρίες, η Ευρωζώνη σκάβει τον λάκκο της. Μια «Ένωση» που τα μέλη της αποκλίνουν διαρκώς σε οικονομικό επίπεδο, αντί να συγκλίνουν, δεν έχει μέλλον. Στις χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ, αυτό που κυρίως έφερε το ευρώ είναι υψηλότερα κόστη και οδυνηρά προγράμματα «μεταρρυθμίσεων». Γι’ αυτό και Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία είναι αρνητικές για το ευρώ. Όσο για τον ίδιο τον βουλγαρικό λαό, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη προς το ευρώ κινείται κάτω από το 40%, με τάση περαιτέρω μείωσης.

Πάρις Δάγλας