Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Συνέχιση του εμπαιγμού στην ΕΒΖ


Οι τευτλοπαραγωγοί στη Βόρεια Ελλάδα έχουν καταλάβει τα γραφεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία τούς χρωστάει 10 εκατομμύρια ευρώ. Αν δεν πληρωθούν, δεν μπορούν να ξεκινήσουν καινούργια παραγωγή. Και αν δεν γίνει αυτό, η εγχώρια βιομηχανία ζάχαρης στην ουσία διαλύεται.
Κυβέρνηση και διοίκηση ΕΒΖ υποσχέθηκαν πληρωμή του 40%, απ’ τα έσοδα των δύο εργοστασίων στη Σερβία, που είναι κεροδοφόρα. Ούτε αυτό έγινε. Η δικαιολογία που προβάλλουν είναι ότι η Τράπεζα Πειραιώς, η ιδιοκτήτρια της ΕΒΖ, έχει μπλοκάρει τις διαδικασίες γιατί έχει φορτωθεί τις ζημιές της ΕΒΖ απ’ την εποχή της Αγροτικής Τράπεζας.

Η κατάσταση όμως είναι ξεκάθαρη. Η Τράπεζα Πειραιώς κωλυσιεργεί γιατί θέλει να κλείσει την εγχώρια ΕΒΖ και να πουλήσει τα εργοστάσια στη Σερβία, συνεχίζοντας την πολιτική της αποβιομηχάνισης που προωθεί εδώ και χρόνια το τραπεζικό κεφάλαιο. Η κυβέρνηση παίζει το παιχνίδι της. Οι αγρότες παραγωγοί, μαζί με τους εργάτες, πρέπει να επιμείνουν στη διεκδίκηση και να απαιτήσουν πλήρη επαναλειτουργία της επιχείρησης. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για σωθεί μια σημαντική για τη χώρα μας βιομηχανία.

Σ.Κ.