Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Χρυσές δουλειές μέσω «επανεξαγωγής»


Το ΣΔΟΕ εξάρθρωσε πρόσφατα μεγάλο κύκλωμα το οποίο διακινούσε παράνομα προϊόντα από την Κίνα, τα οποία υποτίθεται «ταξίδευαν» για Ιταλία. Για τη διετία 2014-2016 υπολογίζεται ότι το κύκλωμα ξεφόρτωσε παράνομα 5.000 κοντέινερ. Μόνο από τα 49 κοντέινερ που έπιασε τώρα το ΣΔΟΕ, το δημόσιο έχασε 6 εκατ. ευρώ έσοδα! Υπολογίστε για τα 5.000! Έχουν βρεθεί ήδη 26 εταιρείες που «στήθηκαν» ειδικά για να λειτουργήσει η απάτη.

Η δουλειά γινόταν μέσω της λεγόμενης «επανεξαγωγής». Κοντέινερ από την Κίνα, με τελικό προορισμό την Ιταλία, περνούσαν από την Ελλάδα. Βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας, κατέβαλαν μόνο κάποιους δασμούς. Το ΦΠΑ υποτίθεται ότι θα καταβαλλόταν στην Ιταλία. Μόνο που τα κοντέινερ δεν έφταναν ποτέ στην Ιταλία. Τα άδειαζαν στην Ελλάδα και τα διακινούσαν είτε στην Ελλάδα είτε σε γειτονικές χώρες (Βουλγαρία) μέσω παζαριών, λαϊκών αγορών, πιθανώς και καταστημάτων, φυσικά με πλαστά παραστατικά.
Αυτή η ιστορία έχει τεράστια έκταση. Δεν είναι τυχαίο ότι η «επανεξαγωγή» είναι εδώ και δεκαετίες από τις βασικές δραστηριότητες του εγχώριου κεφαλαίου. Ούτε είναι τυχαία η «ομερτά» που τηρείται γύρω από το πολυπλόκαμο δίκτυο κινεζικών «αντιπροσωπειών» που ξεφυτρώνουν συνεχώς στην Αθήνα. Σε αυτού του είδους την «ανάπτυξη» ο ελληνικός καπιταλισμός είναι άπιαστος. Με άξιους συνεργάτες τον ιταλικό και τον κινέζικο.

Π.Δ.