Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ


Γερμανία: Σε κυλιόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται από τις 8 Ιανουαρίου τα 3,9 εκατομμύρια μέλη της IG-Metal, του ισχυρότερου συνδικάτου της Ευρώπης. Διεκδικούν 6% αυξήσεις στους μισθούς και δικαίωμα του εργαζόμενου σε μειωμένο ωράριο (28 ώρες εβδομαδιαίως) επί δύο χρόνια, για οικογενειακούς λόγους (ανατροφή παιδιών κ.λπ.). Το δεύτερο αίτημα, πάντως, αξιοποιείται από την εργοδοσία, με συνυπεύθυνη τη γραφειοκρατική ηγεσία του συνδικάτου, για να νομιμοποιηθεί η «ελαστικοποίηση» του εργάσιμου χρόνου, που σχεδόν πάντα σημαίνει και συνολική μείωση εισοδήματος για τους εργάτες. Πάντως, το κλίμα στη βάση ευνοεί πολύ πιο προωθημένα αιτήματα και πολύ πιο δυναμικούς αγώνες.
Η πραγματικότητα εδώ και χρόνια ακόμα και για αυτό το άκρως οργανωμένο κομμάτι της γερμανικής εργατικής τάξης είναι η μισθολογική καθήλωση και η απώλεια κεκτημένων δικαιωμάτων. Στις 2 Φεβρουαρίου ο απεργιακός αγώνας μπήκε σε μια αποφασιστική φάση, καθώς έλαβε χώρα γενική απεργία σε όλη τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Το ποσοστό συμμετοχής ήταν 95%-100%.

Σλοβενία: Δυναμική, για τα δεδομένα της χώρας, απεργία σε πολλούς τομείς του δημοσίου πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιανουαρίου. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αύξηση 18% στους μισθούς τους, καθώς από το 2012 έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις.  

Γαλλία: Σε 24ωρη απεργία κατέβηκε στις 2 Φεβρουαρίου το προσωπικό της αλυσίδας οίκων ευγηρίας Ehpad σε τουλάχιστον 7 πόλεις, με αντίστοιχες συγκεντρώσεις. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι οι άσχημες συνθήκες εργασίας και η εντατικοποίηση έχουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία και την ποιότητα ζωής των υπερήλικων που φροντίζουν.

Τουρκία: Ύστερα από σειρά κινητοποιήσεων και προειδοποίηση για γενική απεργία, τρία συνδικάτα που εκπροσωπούν 130.000 μεταλλεργάτες υπέγραψαν στις 30 Ιανουαρίου συλλογική σύμβαση με την ένωση των εργοδοτών του μετάλλου. Η μέση αύξηση μισθού που κέρδισαν οι εργάτες είναι 26,4%.

ΗΠΑ: Σε 24ωρη απεργία κατέβηκαν οι εκπαιδευτικοί στην πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνια στις 2 Φεβρουαρίου. Συνέρρευσαν στην πρωτεύουσα της πολιτείας, Τσάρλεστον, όπου η τοπική Γερουσία συζητούσε ένα νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι μισθοί τους θα αυξάνονταν, στην πράξη όμως… θα μειωθούν, καθώς θα αυξηθούν κατά πολύ οι ασφαλιστικές κρατήσεις και θα περικοπούν επιδόματα και ωριμάνσεις.

Από τη σύνταξη