Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ-ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΓΙΑ ΤΑ «ΦΕΣΙΑ» ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ


Το μνημονιακό καθεστώς δεν θα ξεμπερδέψει εύκολα με το κίνημα υπεράσπισης της λαϊκής κατοικίας

Ο αγώνας κατά των πλειστηριασμών έχει πολύ δρόμο μπροστά του και 
θα κερδίζει όλο και περισσότερη λαϊκή υποστήριξη όσο η απειλή για τα 
σπίτια μας θα διευρύνεται και θα γίνεται πιο άμεση

Σε νέα φάση μπαίνει πλέον το μέτωπο των πλειστηριασμών, αφού πλέον όλοι θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά και όχι μία φορά τη βδομάδα, όπως ίσχυε εδώ και πολλές δεκαετίες, αλλά τρεις. Παράλληλα, αυστηροποιείται ολόκληρο το πλαίσιο, τόσο για τα ιδιωτικά χρέη όσο και για τα χρέη προς το δημόσιο. Η ρύθμιση του χρέους θα χάνεται πλέον με την πρώτη καθυστέρηση, όποιος χρωστάει πάνω από 500 ευρώ στο δημόσιο θα κινδυνεύει με κατάσχεση και η διαδικασία θα γίνεται με ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις προς τον οφειλέτη, δηλαδή με τρόπο που μπορεί να διαφύγει της προσοχής του.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή τη στιγμή έχουν οφειλές προς την εφορία 4,2 εκατομμύρια Έλληνες, από τους οποίους 1,8 εκατομμύρια πάνω από 500 ευρώ. Τα χρέη προς το δημόσιο ανέρχονται στο εξωφρενικό ποσό των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, λόγω των υπέρογκων τόκων, προστίμων και προσαυξήσεων που επιβάλλονται στην αρχική οφειλή. Από αυτά, το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ως εισπράξιμα μόνο τα 10 δισεκατομμύρια. Και επειδή οι μεγάλες οφειλές συνήθως δεν εισπράττονται, γι’ αυτό το πιο πιθανό είναι ότι θα εξαπολυθεί τρομοκρατία και σαφάρι κατά των μεσαίων και μικρών οφειλετών.
Στην πραγματικότητα, οδηγούμαστε σε μια τελείως αδιέξοδη κατάσταση, αφού τα όποια ψήγματα οικονομικής ανάκαμψης θα πέσουν στη μαύρη τρύπα των χρεών, με την πλειοψηφία του λαού να μένει ακόμα φτωχότερη και την αστική τάξη να ξεγλιστράει με τα γνωστά νομικά τερτίπια της από τις οφειλές και τις υποχρεώσεις της. Ας μην ξεχνάμε ότι κατά το 2017 μειώθηκαν οι καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες λόγω των συνεχών αναλήψεων για πληρωμή φόρων.
Και για μια ακόμη φορά θα επαναλάβουμε ότι δεν υπάρχει καμία νομική διάταξη που να προστατεύει την πρώτη κατοικία, και ιδιαίτερα για όποιους χρωστούν μόνο στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Για όσους έχουν μόνο ή και ιδιωτικά χρέη, υπάρχει η ισχνή προστασία του «νόμου Κατσέλη», με πολλούς όρους και προϋποθέσεις. Ακόμα όμως και αυτός ο νόμος, που λήγει στο τέλος του 2018, βρίσκεται στο στόχαστρο των τραπεζών και των δανειστών, με αποτέλεσμα να μαγειρεύεται δυσμενής τροποποίησή του.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει να ενισχύσει ενεργά το κίνημα κατά των πλειστηριασμών και να μην περιοριστεί στην ηθική υποστήριξη που του πρόσφερε μέχρι στιγμής. Το πεδίο της αντίστασης μεταφέρεται πλέον από τα ειρηνοδικεία στα συμβολαιογραφεία που διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, όπου θα πρέπει να γίνονται συνεχώς συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Μεγάλη σημασία έχει και η ανακοίνωση του συνδικαλιστικού οργάνου των αστυνομικών, που καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι μετατρέπει την αστυνομία σε φύλακα των παράνομων τραπεζικών συμφερόντων σε βάρος του δίκαια αγωνιζόμενου λαού και κατά παραβίαση των προεκλογικών της υποσχέσεων. Μεγάλη σημασία επίσης έχει ότι οι συμβολαιογράφοι της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας συνεχίζουν την αποχή από όλους τους πλειστηριασμούς.
Η μάχη συνεχίζεται και θα συνεχιστεί. Οι κυβερνήσεις των επομένων ετών δεν θα ξεμπερδέψουν εύκολα με το μέτωπο των πλειστηριασμών, όσο έντεχνα κι αν το χειριστούν. Το θέμα είναι καυτό και αφορά την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Γι’ αυτό και θα πρέπει το πιο συνειδητό και ζωντανό κομμάτι του λαού μας, με τα σωματεία του, τους συλλόγους του και τις επιτροπές αγώνα του, να δώσει τη μάχη ακόμα πιο ενεργά.

Βασίλης Παπανικολάου