Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018


9 Ιανουαρίου: Εμποροϋπάλληλοι πραγματοποίησαν κινητοποίηση έξω απ’ το κατάστημα «The Mart» στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη ενάντια στην απόλυση εργαζόμενου. Επανέλαβαν την κινητοποίηση στις 23/1. Την ίδια ημέρα (9/1) κινητοποιήθηκαν εργαζόμενοι λογιστές έξω από την εταιρεία KPMG στο Χαλάνδρι Αττικής για παρόμοιο λόγο, την απόλυση εργαζόμενου απ’ την επιχείρηση.

12 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι στο σούπερ μάρκετ «MARKET IN» (πρώην Καρυπίδης) του Βόλου έκαναν κινητοποίηση έξω απ’ τα δικαστήρια της πόλης όπου εκδικαζόταν η έφεσή τους για τα δεδουλευμένα τους. Παρόμοια κινητοποίηση έγινε στις 26 του μήνα από τους εργαζόμενους της ίδιας επιχείρησης στα Γιάννενα.

● Χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με 24ωρη απεργία, και του δημόσιου με στάση εργασίας, κινητοποιήθηκαν ενάντια στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο της «τρίτης αξιολόγησης», που ανάμεσα στα άλλα υπονομεύει το δικαίωμα στην απεργία, κατ’ αρχάς για τα πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού τομέα. Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν τη Δευτέρα 15/1 με στάση εργασίας των εργαζομένων του δημοσίου και εργατικά συλλαλητήρια το απόγευμα. Τις ημέρες των κινητοποιήσεων έγιναν πορείες σε πολλές πόλεις της χώρας.

19 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» στην Αθήνα, που ανήκει στο κυβερνητικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν τετράωρη στάση εργασίας για τα δεδουλευμένα τους δύο μηνών. Εισέπραξαν την αρνητική και απαξιωτική απάντηση της ιδιοκτησίας. Ακολούθησε 24ωρη απεργία στις 22/1 και 4ωρη στάση εργασίας στις 24/1, από κοινού με τους εργαζόμενους της εφημερίδας «Αυγή», με επιπρόσθετα αιτήματα την ανάκληση τριών απολύσεων και να μην εφαρμοστεί το σχέδιο της εργοδοσίας για «κούρεμα» 20% των μισθών μέσω νέων συμβάσεων εργασίας.

24 Ιανουαρίου: Οι εργατοτεχνίτες της εταιρείας «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ», που αναλαμβάνει έργα ΔΕΗ, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους και την ανάκληση 30 απολύσεων που ανακοίνωσε πρόσφατα η εργοδοσία. Μετά από δύο ημέρες, στις 26/1, έκαναν 24ωρη απεργία με συγκεντρώσεις στα εργοτάξια σε Αθήνα, Βοιωτία, Κόρινθο.
Οι οικοδόμοι του εργοταξίου στο ξενοδοχείο «Αστέρας» Βουλιαγμένης (Αττική) έκαναν 48ωρη απεργία, διεκδικώντας αυξήσεις και για τους εργαζόμενους των υπεργολαβιών. Συνέχισαν την απεργία στις 31 του μήνα.

25 Ιανουαρίου: Οι λιμενεργάτες του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία ενάντια στο ξεπούλημα του δεύτερου μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας σε γαλλο-γερμανο-ρωσικά συμφέροντα. Μαζί τους κατέβηκαν σε τετράωρη στάση εργασίας οι λιμενεργάτες του Πειραιά και 10 ακόμα μικρότερων λιμανιών, των οποίων επίσης σχεδιάζεται η ιδιωτικοποίηση. Έγινε συγκέντρωση στο κτίριο του παλαιού Χρηματιστηρίου στην Αθήνα, όπου είχε μεταφερθεί η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΘ που θα δρομολογούσε το ξεπούλημα.
● Οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων Αττικής κατέβηκαν σε 4ωρη στάση εργασίας, και αυτοί των περιφερειακών νοσοκομείων σε 24ωρη απεργία, ενάντια στην περικοπή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, με βάση τα νέα κυβερνητικά μέτρα. Στις 31/1 απήργησαν με 24ωρη απεργία οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της χώρας. Διεκδικούν την παραμονή των επικουρικών γιατρών στην εργασία και επιπλέον προσλήψεις στις χιλιάδες κενές θέσεις γιατρών που υπάρχουν στη δημόσια υγεία. Έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας στην Αθήνα.
● Εποχικοί εργαζόμενοι ξενοδοχείων της Ρόδου, τώρα άνεργοι, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ της πόλης, διεκδικώντας την άμεση καταβολή του επιδόματος ανεργίας.

26 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «METROPOLITAN» στην Αθήνα, που τώρα βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, έκαναν κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας την καταβολή του σχετικού επιδόματος.

31 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» στην Αθήνα, το οποίο βρίσκεται υπό καθεστώς εκκαθάρισης, έκαναν στάση εργασίας και συγκέντρωση στο κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς, που έχει πλέον τη διαχείριση του νοσοκομείου. Διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, την κατάργηση του διαχωρισμού σε παλαιούς και νέους εργαζόμενους και τη συνέχιση της εργασίας τους.
● Οι εργάτες του εργοστασίου χρωμάτων «ΒΙΒΕΧΡΩΜ» στην Άνω Ελευσίνα έκαναν 48ωρη απεργία ενάντια στην περικοπή παροχών και δικαιωμάτων. Πιο συγκεκριμένα, η εργοδοσία έβγαλε και δεύτερη –απογευματινή– βάρδια στο εργοστάσιο χωρίς να ναυλώνει πούλμαν για τη μεταφορά των εργαζομένων.

Σ. Κρόκος