Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Όχι στην καπηλεία της Ρόζας Λούξεμπουργκ


Ρόζα Λούξεμπουργκ
Το ίδρυμα «Ρόζα Λούξεμπουργκ» ιδρύθηκε το 1990 στη Γερμανία, αμέσως μετά την πτώση του Ανατολικού Μπλοκ, και από το 1996 ανήκει στο κόμμα Die Linke (αποτελούμενο από πρώην σοσιαλδημοκράτες και πρώην σταλινικούς, που αυτοπροσδιορίζονται ως «μαρξιστές» αλλά στην πραγματικότητα είναι μια εκδοχή της σοσιαλδημοκρατίας τύπου ΣΥΡΙΖΑ).
Εάν επισκεφθούμε την ηλεκτρονική σελίδα του ιδρύματος και δούμε τι διακηρύσσει, από πού χρηματοδοτείται και τι δραστηριότητες έχει θα διαπιστώσουμε ότι καπηλεύονται με τον πιο βρώμικο τρόπο το όνομα της μεγάλης επαναστάτριας Ρόζας Λούξεμπουργκ (1871-1919).
Δεν είναι απλά άλλη μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) που προωθεί τις ιδέες της. Εδώ πρόκειται για ένα πολυπλόκαμο παγκόσμιο δίκτυο, με έδρα το Βερολίνο. Έχει παραρτήματα σχεδόν σ’ όλο τον κόσμο: Βέλγιο, Πολωνία, Ρωσία, Σερβία, Μεξικό, Ισραήλ, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Νότια Αφρική, Βόρεια Αμερική… Στην Ελλάδα το αντίστοιχο τμήμα άνοιξε το 2012, με μια κοινή εκδήλωση Die Linke και ΣΥΡΙΖΑ. Χρηματοδοτείται από το γερμανικό αστικό κράτος και χρηματοδοτεί πανεπιστημιακούς και υποτροφίες για μεταπτυχιακούς φοιτητές. Είναι ένα εκκολαπτήριο νέων επιστημόνων, εννοείται με βάση τις δικές του ιδεολογικές αρχές, και ουσιαστικά στελεχών του συστήματος. Με άξονα μια «αριστερή» διαχείριση του καπιταλισμού και τον εξωραϊσμό του καπιταλισμού, και με σκοπό την πολιτική και ιδεολογική χειραγώγηση μικροαστικών διανοούμενων στρωμάτων, διοργανώνει συνέδρια και εκδίδει βιβλία με θεματολογία «ανθρώπινα δικαιώματα», «ζητήματα φύλου», «αντι-ρατσισμός», «κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία» – μια σειρά αστικών ιδεολογημάτων, πίσω από τα οποία άγεται και φέρεται ένα μεγάλο κομμάτι της «αριστεράς».
Δεν είναι βέβαια το μόνο ίδρυμα-ΜΚΟ που χρηματοδοτεί ο γερμανικός ιμπεριαλισμός. Μοιράζει χωρίς φειδώ τα χρήματα που σφετερίζεται από τις εργατικές τάξεις όλης της Ευρώπης σε μια σειρά ΜΚΟ αντίστοιχες των αστικών του κομμάτων: Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ (Χριστιανοδημοκρατία), ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ (ο σοσιαλδημοκράτης Έμπερτ ήταν ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας της Λούξεμπουργκ και του Καρλ Λίμπκνεχτ).
Εμείς δεν ξεχνάμε και προπαγανδίζουμε ότι η κομμουνίστρια Ρόζα Λούξεμπουργκ ήταν η μεγαλύτερη επαναστάτρια όλων των εποχών. Χαρακτήριζε τη γερμανική σοσιαλδημοκρατία «πτώμα που βρωμάει», πολέμησε τον ρεφορμισμό και τον οπορτουνισμό και υπερασπίστηκε τον επαναστατικό μαρξισμό στους κόλπους του εργατικού κινήματος, για να χάσει τη ζωή της δολοφονημένη με φρικτό τρόπο από την ίδια τη σοσιαλδημοκρατία, η οποία τώρα ουσιαστικά προσπαθεί να την οικειοποιηθεί!

Όλγα Στεφανίδου