Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Φορολογικός παράδεισος η Γερμανία


Ο τέως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, 
Σόιμπλε, που κουνούσε το δάχτυλο στον ελληνικό λαό, 
δεν είχε πάρει χαμπάρι τίποτα από τη διαφθορά 
της δικής του χώρας;
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, είναι από τις πρώτες χώρες διεθνώς σε «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος! Αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά η γερμανική εφημερίδα Die Tageszeitung, η οποία επικαλείται στοιχεία του «Tax Justice Network» (TJN), ενός δικτύου μη κυβερνητικών οργανώσεων με έδρα το Βερολίνο. Στο μικροσκόπιο αυτού του δικτύου μπήκαν 112 χώρες και περιοχές του πλανήτη, με βάση το ερώτημα πώς μπορεί κανείς να αποκρύψει σε μια χώρα ακίνητα και λοιπά περιουσιακά στοιχεία.

Την πρώτη θέση της λίστας καταλαμβάνει η Ελβετία, την οποία η έκθεση βαφτίζει «μητέρα όλων των φορολογικών παραδείσων», και ακολουθούν οι ΗΠΑ, τα νησιά Κέιμαν, το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, το Λουξεμβούργο, η Γερμανία, η Ταϊβάν και το Ντουμπάι. Σύμφωνα με το TJN, μαφιόζικες οργανώσεις μπορούν πολύ εύκολα να φέρνουν και να «ξεπλένουν» μαύρο χρήμα στη Γερμανία. Το ίδιο και δικτάτορες ή αυταρχικοί ηγέτες χωρών του Τρίτου Κόσμου, μεταξύ των οποίων έχουν αναφερθεί ο πρόεδρος του Καμερούν, ο Σαντάμ Χουσεΐν και ο Καντάφι. Το «ξέπλυμα» γίνεται μέσω εταιρειών-μαϊμού, οι οποίες αγοράζουν ακίνητα ή διαχειρίζονται μεγάλα κεφάλαια. Αυτό συμβαίνει εν μέρει διότι στη Γερμανία δεν υπάρχει μια δημόσια κεντρική βάση δεδομένων ακινήτων και αυτό προσελκύει όσους θέλουν να «ξεπλύνουν» χρήμα μέσω ακινήτων. Επίσης, υπάρχουν πολλά παραθυράκια στη γερμανική νομοθεσία, η οποία αναγκάζει μεν τις επιχειρήσεις να γνωστοποιούν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους, εντούτοις δεν βάζει προσκόμματα στη δημιουργία εταιρειών-μαϊμού. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι μόνο το 2014 στη Γερμανία «ξεπλύθηκαν» 100 δισεκατομμύρια ευρώ!
Από τη μια, λοιπόν, το γερμανικό κεφάλαιο, ως ο πλέον ασφαλής «προορισμός» στην Ε.Ε., μάζεψε και μαζεύει ακόμα στις τράπεζές του χρήμα από όλη την Ευρώπη, και κυρίως τη νότια, σπρώχνοντας σε μνημονιακές πολιτικές αυτές τις χώρες και εξουθενώνοντας τους λαούς τους. Από την άλλη, μαζεύει και παράνομα κεφάλαια απ’ όλον τον κόσμο, και όλα αυτά πάντα υπό τον μανδύα ενός «ηθικού» καπιταλισμού – κάτι που πλέον καταρρίπτεται και από σκάνδαλα που έχουν κάνει πάταγο διεθνώς, όπως της Siemens, της Deutsche Bank και της Volkswagen.

Γιάννης Τριανταφύλλου