Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΜΑΪΟΣ 2018


1 Μαΐου: Με συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του κόσμου γιορτάστηκε η Πρωτομαγιά, η ημέρα που τιμώνται οι αγώνες και τα θύματα της παγκόσμιας εργατικής τάξης.

2 Μαΐου: Δίωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια ξεκίνησαν οι εργάτες της ελαιουργοσαπουνοποιίας «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ» στην Αθήνα, διεκδικώντας αυξήσεις μισθών, συμβάσεις αορίστου χρόνου, κατάργηση εργολαβιών, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν για 10 περίπου ημέρες.


3 Μαΐου: Σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων της ΔΕΗ στην Αθήνα προχώρησαν εργαζόμενοί της, για την αποτροπή της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης.

5 Μαΐου: Παράσταση διαμαρτυρίας στον χώρο εργασίας τους ενάντια στην απόλυση συναδέλφου τους έκαναν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «SELECTA HELLAS» στην Καβάλα. Παρόμοια κινητοποίηση στις 7/5 και 21/5 έκαναν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης τροφίμων «Σαββοϊδάκης» στο Ηράκλειο Κρήτης.

9 Μαΐου: Τρίωρες στάσεις εργασίας με παύση υπερωριών πραγματοποίησαν οι ναυπηγοξυλουργοί Αττικής, Πειραιά και Νήσων (και στις 11/5 και 16/5) για την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

11 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο έκαναν τρίωρη στάση εργασίας και συγκεντρώσεις-πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τη μόνιμη και σταθερή εργασία.

14 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι στο Αττικό Μετρό έκαναν 24ωρη απεργία διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη προσωπικού και τις τεχνικές δυσλειτουργίες της επιχείρησης. Στις 31/5 προχώρησαν σε τρίωρες στάσεις εργασίας στην αρχή και στο τέλος της ημέρας. Για παρόμοιους λόγους, αλλά και για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, απήργησαν με 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι σε τρόλλεϋ και λεωφορεία στις 31/5. Στις 30/5, μαζί με τους εργαζόμενους στο ΤΡΑΜ, έκαναν τρίωρες στάσεις στην πρωινή και τη νυχτερινή βάρδια.

15 Μαΐου: Οι συνταξιούχοι συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στις μειώσεις των συντάξεων με συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας. Στις 25/5 έγινε κεντρική συγκέντρωση στην Αθήνα.

16 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του, ενάντια στο νέο σχέδιο του υπουργείου Υγείας που διαλύει τις δομές ψυχικής υγιεινής με μεταφορά τους στις Υγιειονομικές Περιφέρειες.

17 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι στην εργολαβική εταιρεία «ΤΕΧΝΟΣΤΗΛ» στο εσωτερικό της βιομηχανίας μετάλλου ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας ξεκίνησαν παύση υπερωριών με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Στις 18/5 έκαναν δίωρη στάση εργασίας και στις 21/5 4ωρη.

22 Μαΐου: Οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων έκαναν 48ωρη απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή εργασία καθώς και έγκαιρη πληρωμή.

● Οι εργάτες του εργοταξίου της κατασκευαστικής εταιρείας «ΑΡΜΟΣ» στη Λάρισα έκαναν 4ωρη στάση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για το θανατηφόρο ατύχημα που συνέβη στον χώρο εργασίας τους και κόστισε τη ζωή σε 32χρονο εργάτη, πατέρα ενός παιδιού.

26 Μαΐου: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στον χώρο εργασίας τους (και στις 28/5) έκαναν μεταλλεργάτες που δουλεύουν στις δεξαμενές επισκευών πλοίων του ΟΛΠ (Οργανισμός Λιμένα Πειραιά) στο Πέραμα, διαμαρτυρόμενοι για τρία εργατικά ατυχήματα (το πρώτο πιο σοβαρό) που συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στον συγκεκριμένο χώρο.

28-29 Μαΐου: 48ωρη απεργία έκαναν οι εργαζόμενοι της εταιρείας «ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ» στο Σχηματάρι Αττικής, ενάντια στην απόλυση δύο συναδέλφων τους. Τη δεύτερη ημέρα έγινε επέμβαση της αστυνομίας για το σπάσιμο της απεργίας.

30 Μαΐου: Κινητοποίηση με 24ωρη απεργία ξεκίνησαν οι 1.200 εργάτες που δουλεύουν στις προβλήτες της κινέζικης COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. Η εργοδοσία επιχείρησε να βγάλει την απεργία παράνομη και οι εργάτες αντέδρασαν με νέα 24ωρη στις 31/5, και άλλη μία στη 1/6. Κατήγγειλαν επιχείρηση απεργοσπαστικού μηχανισμού. Σε συμπαράσταση απήργησαν και οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ, που βρίσκεται και αυτός πλέον υπό κινέζικο έλεγχο. Και αυτή η απεργία πήγε στα δικαστήρια για παράνομη. Οι εργάτες αγωνίζονται ενάντια στο καθεστώς εργολαβιών, τα εξαντλητικά 12ωρα, την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας, τη συνεχή αλλαγή βαρδιών και πόστων, την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Σ. Κρόκος