Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Να αποτρέψουμε το έγκλημα κατά των συνταξιούχων


Συνταξιούχοι και ενεργοί εργαζόμενοι πρέπει να υπερασπιστούμε
 τις συντάξεις με κάθε μέσο

Με τα μέτρα και τους νόμους που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του 3ου Μνημονίου, οι συντάξεις πάνε σύντομα για μεγάλη μείωση, που μπορεί να φτάσει και το 18% για πολλές κατηγορίες συνταξιούχων.
Ο στόχος είναι να εξασφαλιστούν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από περικοπές, και να πάνε στο χρέος, στους «δανειστές». Και όλ’ αυτά ενώ απ’ το 2020 θα επέλθει δραματική μείωση του εισοδήματος εργαζομένων και συνταξιούχων και λόγω της «εξαφάνισης» του αφορολόγητου, στα 5.000 απ’ τα 8.500 ευρώ, όλ’ αυτά τη στιγμή που συνεχίζεται το πετσόκομμα των επικουρικών συντάξεων και καταργείται το ΕΚΑΣ. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θυσιάζει τους συνταξιούχους στον βωμό των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, εγχώριου και διεθνούς.

Οι κοινωνικές συνέπειες μιας νέας μείωσης συντάξεων θα είναι δραματικές όχι μόνο για τους συνταξιούχους αλλά για όλη την κοινωνία. Πολλοί συνταξιούχοι στηρίζουν ακόμα τη δεύτερη και τρίτη γενιά πίσω απ’ αυτούς, που τα βγάζει δύσκολα πέρα, με την ανεργία και τους πενιχρούς μισθούς. Ακόμα, όσο υπάρχουν συντάξεις π.χ. της τάξης των 1.000 ευρώ, φαίνεται περισσότερο το τι βάρβαρη εκμετάλλευση σημαίνουν οι μισθοί των 500–700 ευρώ. Γι’ αυτό θέλουν να ρίξουν σε αυτό το επίπεδο όλες τις συντάξεις, για να πέσει οριστικά η αξία της εργατικής δύναμης και να συνηθίσει ο ελληνικός λαός σε ένα χαμηλότατο επίπεδο διαβίωσης.
Ο σφαγιασμός των συντάξεων θα σημάνει το ουσιαστικό τέλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το ξέρει και η ίδια. Γι’ αυτό και ψάχνει λύσεις «ισοδυνάμων» μέσω του πλεονάσματος του ΕΦΚΑ ή του υπερπλεονάσματος του προϋπολογισμού, μήπως μειώσει κάπως το ποσοστό των περικοπών. «Ισοδύναμα» όμως που είτε είναι εντελώς ανεπαρκή είτε δεν πρόκειται να ισχύσουν, κάτω απ’ τη δαμόκλεια σπάθη των δανειστών.
Η υπεράσπιση των συντάξεων αποτελεί κορυφαίο καθήκον των τωρινών και των επόμενων εργατικών αγώνων. Ο ελληνικός λαός στο πρόσωπο των απόμαχων της δουλειάς υπερασπίζεται την ίδια την ύπαρξή του. Οποιαδήποτε κυβέρνηση αγγίξει περαιτέρω τις συντάξεις είναι καταδικασμένη να πέσει. Η αποτροπή αυτού του εγκλήματος μπορεί να γίνει πράξη μόνο με τη μαζική, δυναμική κινητοποίηση ενεργών εργαζόμενων και συνταξιούχων μαζί. Και να αποτελέσει αυτό την αρχή του σπασίματος των δεσμών των γενοκτονικών μνημονίων.

Σ. Κρόκος