Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Πολιτική στροφή στην Ισπανία


Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην τέταρτη ισχυρότερη χώρα της Ευρωζώνης, την Ισπανία. Βασικά στελέχη του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος κρίθηκαν ένοχα για παράνομο πλουτισμό, «μαύρα» ταμεία κ.λπ., σε μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διαφθοράς της πρόσφατης ευρωπαϊκής πολιτικής ιστορίας. Οι συνολικές ποινές που επεβλήθησαν ανέρχονται σε 350 χρόνια κάθειρξη! Αμέσως κατατέθηκε πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο κατά του πρωθυπουργού Ραχόι. Ο Ραχόι, που για να κυβερνά στηριζόταν στις ψήφους διαφόρων μικρών κομμάτων, έχασε τη δεδηλωμένη, και το κοινοβούλιο ανέδειξε πρωθυπουργό τον ηγέτη των Σοσιαλιστών (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ.
Αυτός, όμως, για να κυβερνήσει, ώσπου να γίνουν εκλογές τουλάχιστον, θα πρέπει να στηριχθεί από το Podemos, αλλά και από πολλά μικρά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των δεξιών εθνικιστών της Καταλονίας και της Χώρας των Βάσκων. Δήλωσε πως θα τηρήσει τον προϋπολογισμό που είχε αρχίσει να υλοποιεί ο Ραχόι – αλλά πρέπει να κάνει και κάποιες παραχωρήσεις στις μάζες, για να μη γυρίσει πάλι το εκκρεμές προς τα δεξιά.
Σε κάθε περίπτωση, η Ισπανία έχει εμπλακεί σε παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα, που επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο από το καταλανικό ζήτημα.
Η ισπανική εργατική τάξη, που τόσους αγώνες έδωσε τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει να εκμεταλλευθεί την κατάσταση και να αμφισβητήσει συνολικά τις πολιτικές λιτότητας και προσήλωσης στις ντιρεκτίβες των Βρυξελλών.

Π.Δ.